Ahojte dnes mi bola zistena tebotenska cukrovka. Prisla som do ambulancie sestricka odmerala na glukomere cukor bol nalacno 5,8 pritom som citala ze nema byt robeny glukomerom a rovno zhodnotila ze mam cukrovku a tym padom test nerobila a po dvoch hodinach ked som tam prisla nalacno este tak som mala 4,7 tak neviem. Mali ste niektora taky postup? Ak ano vedeli by ste mi poradit co presne denne jest lebo som z toho jelen dakujem
@bagre bola som u diabetologicky. Podla nich som mala mat 5,1 a mala som 5,8 a uzavreli to cisto ze som ich ze mam cukrovku. Mala som dojst po dvoch hodinach najedena ale nakolko som isla este k jednemu lekarovy a nestihla sa najest tak som mala 4, 7 . ako teraz clovek nevie co robit ako sa zachovat v podstate ci naozaj ju mam alebo nemam ci ist inam poziadat cisto o vysetrenie neviem. Neviem ci verit clankom na internete ale vsade je pisane ze ak mam nalacno minimalne 7 tak je problem. Teraz vecer som normalne jedla a mala som 6. Vedela by si mi dako poradit lebo neviem na koho sa obratit vobec
@bagre povedala ze mam drzat dietu kazde tri dni merat trikrat denne a o dva tyzdne na kontrolu a ked budem mat merania dobre tak kazdy tyzden si budem merat. Mne nejde o dietu alebo o tie merania ale ked teraz nad tym doma rozmyslam tak moze doktor to uzavriet na zaklade dvoch merani? Bez testu? Chcem vediet na com som zdravotne a nemam sa na koho obratit.
nuž neviem, ja to neporiešim... môj názor že to také tragické nie je, čiže nemusíš sa plašiť a byť na neviem akej diéte. Aspoň teda z týchto hodnôt to katastrofa nie je. Ako vravím, neviem aké sú teraz postupy ja som to riešila naposledy pred 4 rokmi - ale normálnym záťažovým gluk.testom /tá sladká voda čo sa pije/. Ono problém nie je ani tak to, že budeš opatrnejšia a nabeháš sa napr. zbytočne na kontroly ale skôr to, že ak sa budeš veľmi brzdiť a pritom si ok tak sa môžeš dopracovať k nízkej hladine...
tak neviem, mne sa to veľmi nevidí, nuž ale keď si na takého dr.natrafila... je možnosť, že budeš robiť čo treba a keď budeš mať dobré hodnoty bude aj ona spokojná. Alebo sa opýtať ešte gyn, či je možnosť ísť na ten test čo sa pije?
@bagre ved prave toho som sa zacala bat teraz ze ked budem drzat dietu teraz hned zaraz tak si znizim cukor uz svoj dobry a uskodim babetku tym viac. Myslis ze sa da poziadat niekde inde o glukozovy test bez vymenneho listka a tym si to potvrdit alebo vyvratit? Lebo doktorka aj sestricka boli uplne mile ale co ked som napr zdrava a dokaslem si to takto alebo za kazde dva tyzdne cp tam budem chodit sa nakazim?
tak ono nižší príjem cukru bábätku neublíži, ale ty môžeš odpadnúť. Neviem aké máš v okolí možnosti, ale buď sa priamo opýtaj u gyn na túto možnosť alebo vyhoď len vyslovene sladké veci a meraj si - a to by si mala byť v pohode pri tých hodnotách čo píšeš.
Určite držaním diabetickej "diéty" neublížiš bábätku, to nie je klasická diéta predsa.
Okrem toho, skús si pozrieť toto:
https://www.modrykonik.sk/som-tehotna/ogtt-oralny-glukozovy-tolerancny-test/
"Prvýkrát sa odoberie krv nalačno, vzorka je vzápätí vyhodnotená. Keď sú výsledky prvého testu v norme, pokračuje sa v testovaní vypitím roztoku s obsahom glukózy (75 g)."
Takže ak nepokračovala v glukózovom teste, bolo to správne. Akurát že teda mohli sa s Tebou dohodnúť na inom dni a nie hneď to uzavrieť tehot.cukrovkou.
A už Ťa poslali na diabetológiu?
@angelheart ja som to pochopila tak že bola priamo na dia a robili meranie glukomerom a nie ogtt
@angelheart ja viem ze nie ja som pri prvom bola normalne na teste a vsetko bolo v norme. A bola som u diabetologicky priamo dneska odmerali nalacno glukomerom namerali 5,8 potom mi este zobrala krv po dvoch hodinach nalacno som mala 4,7 to neriesili uz som jednoducho mala cukrovku. Ziadni test sa nekonal. Bola som v soku z celej informacie. Pokial viem ma sa nalacno odobrat krv a nielen glukomerom ci?
A cukor sa neznižuje iba vynechaním sladkého, to je blbosť, je to o sacharidoch - pečivo, zemiaky, ryža ...
@bagre jaaaj, no neviem, u koho to teda bolo. Ak na diabetológii, tak je postup veľmi čudný.
No ale aj tak dia diétou sa nedá nič pokaziť podľa mňa.
Aj Ti požičali glukomer či ako si to máš merať? Treba skúsiť čo s cukrom urobí rožok/chlieb/ryža/cestoviny (tie sú najčastejšie tabu) a podľa toho sa zariadiť. Ak Ti to nebude skákať ani po zjedení týchto potravín nad normu, tak by som sa tým veľmi netrápila.
@angelheart hej dali mi glukomer mam merat kazdy treti den trikrat denne a skusila som napr teraz vecer zemlu bielu maslo salamu paradajku a cukor po dvoch hodinach som mala 6. Nejde ani tak o dietu ako teraz vecer rozmyslam ci to mohli takto uzavriet a co vlastne robit. Ci vlastne ju mam alebo teda nemam lebo ako chodit sa mi tam zdravej len pre istotu zas nebude chciet v tejto dobe a ano bola som u diabetologa.
Ahoj,ja mam tiež tehotensku cukrovku.meriam si glukomerom cukor od soboty na striedačku.jeden deň raňajky,druhý deň obed,tretí deň večera a tak do kola.meriam na lacno,hodinu po jedle a 2 hodiny po jedle.lazde 2 týždne mam doniesť svoje zapísané hodnoty na kontrolu.
@robinka84 A robili ti aj test a tak to zistili?
Ano, najprv na lacno,potom som vypila tu sladkú vodu a zas odber po hodine a po 2 hodinách.priamo zo žily.
@robinka84 mne nerobili nic iba glukomerom hned rano odmerala a povedala ze mam cukrovku a dala glukomer a dietu . teraz spetne ked nad tym rozmyslam neveiem co robit.
No tak takto sa teda teh cukrovka nezistuje... Ak ti chceli povedať ze ju máš malo ti zobrať normálne krv zo žily na lacno a potom 2 hodiny po tej sladkej vode co sa pije... Ak vtedy zistia zvýšené hodnoty posielajú na diabetologiu a ten to zhodnotí... Merania cukru je najlepsie teda záleží ako vstávas... 6:30, 9:30,11:30,14:30,17:30 a o 21:00 záleží v akom rozmedzí a kedy ranajkujes obedujes a večerias
Ja som si zo zaciatku merala cukor po kazdom jedle, aby som vedela kolko coho mozem zjest a musim povedat ze som jedla z kazdeho nieco a aj som si dopriala sladke. Pocas tehotenstva som nepribrala ani kilo a cukor som mala stale super 🙂 Ak by si chcela, mozem popisat podrobnejsie do sukr.spravy co som jedla.
To čo tu píšeš je blbosť. Tým, že obmedzíš cukry sa Ti nič nebude diať. Len budeš mať hodnoty cukru viac v norme. Tebe totiž pankreas funguje. Čiže jeho produkcia inzulínu pokryje tvoj príjem cukrov.
A ak si mala prísť k MUDr po 2 hodinách najedená, tak si sa mala najesť. Potom by bol výsledok relevantný. Takto nevieš na čom si.
A v ktorom si týždni?na základe čoho ta tam poslal tvoj gyn.?
@lorin29 ved prave tak som bola aj pri prvom a mala som vsetko v poriadku. Ako zobrala mi krv po odmerani na glukomery ale to bolo vsetko len ze ked urobia test tak budem zbytocne presladena lebo ze cukrovku mam tak ci tak ide ma porazit z toho...ale na lekarskej sprave pre gynekologa ziadne hodnoty krvy nejsu vobec to jej nemali tam napisat aspon? Prepacte vyzniem jak debil ale normalne som rano bola uplne ze mimo z toho
@robinka84 ja som 26+ 5 ale diabetologicka povedala ze ju to nezaujima ze aj tak som v 26 tyzdni a gynekologicka mi dala vymenny listok normalne na ten test na zaklade nicoho oneho ho nedavala.
Tieto údaje by zapísané byť mali.. Maju tam akýsi zvláštny postup... A sama sestrička predsa musí vedieť ze glukomer môže zmerať jeden 6 druhý 7..niesu také presne ako krv zo žily.. Odkiaľ si?
Aha,lebo ja som bola na test priamo v labaku a až po výsledkoch ma poslala do diabetickej ambulancie.zvlastne..
@vulka ano ja viem ale ide o to ze som narovinu povedala ze som sa nestihla najest odmerali aj tak namerali 4,7 a dalej neriesili vobec proste cukrovku podla nich mam a hotovo.
@lorin29 ved praveze aj to mi niako nesedi ze tam nic neni ziadne hodnoty aspon krv by tam bola a je tam len ze moc a ani tam ziadne cisla. Z brodskeho ale na teste som bola v skalici.
@robinka84 mna poslali hned gyn k diabetologovi na test ktory ani nerobili ked namerali raz 5,8 proste ju mam a hotovo.
Tak sa nenervuj(aj to totiž zvyšuje cukor) a popros obvoďáka, nech Ti tú glykémiu zmeria on.
@vulka tak merat si mam aj doma ale napr po veceri mam ju uplne v norme ze 6. Lebo ako bez testu ju asi nezistim ci ju mam nie? Ved len z jednej merania to uzavret nemali ci? Fakt teraz mozno vyzniem na debila ale nezda sa mi to. Ako ked nebudem drzat dietu len merat a mat v norme vzdy tak ju nemam a na kontroly ako zbytocne budem chodit? Ci ako dali mi to vsetko preventivne? Aj ked sa vyjadrili ze ju mam?
Ono sa v tehotenstve dosť vecí robí preventívne, avšak tehot. cukrovka nezistená alebo podcenená môže mať vážne následky na bábätku. Ale aj tak si myslím, že mali spraviť ešte jeden kontrolný odber na druhý deň a potom spraviť záver.
Ak by si mala v dva dni nalačno vyššie hodnoty ako je norma, tak potom by to mohli uzavrieť aj bez toho glukózového testu, ale takto .. no neviem. Fakt divný postup.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Neviem v ktorom si týždni, ale takto sa cukrovka nezisťuje.. teda dúfam že nie
To bolo u gyn či u diabetológa? Doktor čo povedal?
Ja som si merala doma glukomerom, aj nalačno a po jedle ale to bolo ako kontrola či som cca v norme, nie na zistenie cukrovky. Nerozumiem tomu celkom. Okrem toho ti čo ešte povedala? Ako aké výsledky si mala mať? Nulu? Ani tie normy nevravia všetci rovnaké... Čo sa jedla týka, tak vyhodiť cukor, somariny a potraviny s vysokým glyk.indexom - a treba si to odsledovať. Nie je to ako cez kopírku, záleží aj od iných vecí... keď si dáš 5 dní totálne to isté aj tak nebudeš mať úplne rovnaké hodnoty...