Tehotenská cukrovka - liečba

10. apr 2024

Ahoj. Mali ste niekto tehu cukrovku? Od akych hodnot merania domacim glukomerom vam lekar dal nejake lieky a ake? Mne najprv dal dietu, ale uz mavam po jedle obcas hodnoty okolo 8... som v 34 tt, neviem co ocakavat, kontrolu mam o 2 tyzdne telefonicky.

lubkovaandrejka
10. apr 2024

Ahoj, ja som mala tehotensku cukrovku, ale bola som do konca len na diete, teda do 33t. Hodnoty som mala po jedle aj okolo 9, niekedy. Neboj sa, snad to zvladnes do konca bez liekov. Drzim palce.🌹

amelia89
10. apr 2024

Ja som to nakoniec zvladla bez liekov, aj ked jeden tyzden som mala kazdy den zvysenu lačnu tak dr vravela ze ak to neprejde po par dnoch bude mu musiet dat lieky ale nastastie sa to ustalilo. Fakt som poctivo drzala tu dietu,ziadne vynimky. Ak by som mala dlhodobo po jedle okolo 8 myslim ze by som lieky dostala

autor
10. apr 2024

@lubkovaandrejka akoze ja by som to rada dala bez liekov, len ked som povedala sestre, ze som mala 3 x hodnotu po jedle 8 a 8,3 a 8,2 v priebehu 2 tyzdnov, tak zajajkala,... tak som jej povedala; ze to po jedle a listkovym cestom. Ze inak mavam v norme. Ale ze ked sa to bude opakovat, vraj bude treba liecbu 😐 a prosim po porode si merala tiez? Mala si stale zvysene hodnoty? dietatko je v poriadku?

autor
10. apr 2024

@amelia89 no ja som zatial mala 3x po jedle taku hodnotu, nalacno mam vzdy ok. Ked sa ti to upravilo, tak je dobre, ze si nebrala lieky. Ja som na diete, dist sa obmedzujem; ale obcas to uz nejde. Potrebujem zjest aj nieco normalne... 😆

amelia89
10. apr 2024

Tak neviem co je pre teba nieco normalne 😂 Ja som jedla rozne veci aby som sa nezblaznila ale v ramci diety. Napr palacinky bez cukru so slahackou bez cukru atd.

bluemoon24
10. apr 2024

Jak dodrzujes dietu? Pokud mas lacnou ok, zatala bych posledni tydny a dodrzovala dietu prisne, abych se medikaci vyhla 🙂

anicka2888
10. apr 2024

Ja mela hodnoty i 14,15,leky jsem nedostala a lačnou jsem měla neustále zvýšenou,ale ne o moc.Jinak po porodu,změřili cukr malému,a i mě,já byla ještě nějakou dobu na dietě.Pak už ne a udělali mi pak jen test na cukrovku,jestli mi nezůstala a vše v pořádku.Drzim ti palce ať to zvládneš 🙂

ikka204
10. apr 2024

Ja som brala tabletky. A mala je tu, zdrava uplne v poriadku. Uz ma rok. Narodila sa ako 3560g v termine. Hodnoty cukru po porode mala ok. Netreba sa liecby bat. Ja uz som nejedla skoro nic a cukor nalacno stale letel hore. Proste, niekedy su tie hormony neuprosne. Za cele tehotenstvo som pribrala len par kg. Po porode som mala o 7kg menej ako pred porodom. A mala bola jedno spokojne, usmievave babo bez kolik. Trosku to pripisujem tej mega zdravej strave pocas celeho tehotenstva.

banalu
10. apr 2024

Prosim ta a co jes? Lebo ja som vyhadzala vsetko co mi dvihalo cukor (mlieko mi napr. dvihalo len rano, zemiaky a pecivo boli na tom najhorsie).
Zostavila som si jedalnicek a jedla kazde cca 3 h, a cukor sa mi krasne drzal v normalnych hodnotach. Mala sa narodila po termine 3720g, ale keby som striktne nedodrziavala stravu tak neviem neviem...

dagas
10. apr 2024

Ja som pri dcére mala cukrovku, hodnoty som mala všelijaké ale glykovany hemoglobín som mala dobrý . "malá"bola veľká 4370g a 56 cm inak pôrod aj všetko v pohode. Teraz mám cukrovku znova som 35.týždeň ,mala som tam nejaké hodnoty vyššie ale keď som mala nejakú pizzu alebo fastfood doktorka vravela že ak sa chcem normálne najesť tak by mi dala inzulín ale že zase ráno mávam aj hypoglikémiu tak že radšej mi ho nedá tak pokračovať v diéte . Glykovaný mám tiež v pohode..už pôjdem do pôrodu na kontrolu raz,max 2 ak by sa jej niečo nezdalo.

lubkovaandrejka
10. apr 2024

Tak aspon vies akemu jedlu sa vyhnut. Mne takto vyskocil cukor po ryzi,aj ked som si dala fakt mini porciu. Ku doktorovi som chodila kazdy pondelok osobne, vravela som mu o tych vykyvoch, ale inokedy bol cukor celkom ok. Uz som vedela, co mozem jest a co radsej nie. Po porode som bola na vysetrenie, glukozu som mala v norme, potom som bola opat po nejakom pol roku, hodnota glykovaneho hemoglobinu bola tiez v norme, babo v poriadku, nic jej nebolo. Neboj sa, zvladnes to do porodu ;).

autor
10. apr 2024

@amelia89 normalne je dat si dva male kuzky domacej sunkovej pizze. Alebo cestoviny och 😆 ale nemozem, pokus bol, cukor 8. Nejem ryzu, zemiaky, cestoviny uz vobec, iba celozrnny chlieb, ktory ma nizke sacharidy stake obmienam s cim a plus zelenina, aby bol cukor ok.

autor
10. apr 2024

@bluemoon24 na lacno mam stale v norme, meriam 6x denne cukor. Len po jedle mam bud v norme do 7, vacsino 5,8-6,5 alebo extrem 8 ked si dam nieco nedietne, lebo uz sa mi ziada. Stale jem doookola to iste, akonahle nieco ine tak vyssi cukor.

autor
10. apr 2024

@anicka2888 dakujem, tak som rada za tvoju skusenost a som prekvapena, ako to ze ti nedali lieky pri takom cukre? Mne sestra naznacila, ze este par hodnot a budem na liekoch.

autor
10. apr 2024

@ikka204 dakujem, a ake si mala hodnoty ak mozem vediet? A odkedy dokedy si uzivala lieky? Ja mam vacsie dieta, potvrdili mi to v 20 aj v 30 tt na morfologickom sone. Som 34 tt a pribrala som pru vyske 170 cm; zo 68 kil a mam uz 85.. ale cukor nalacno mama stale v norme, len po zjedeni niecoho nedietneho mam 8. Inak ak jem dietne tak do 7 najviac. Krv som mala hodnoty normalne co mi brala na dia ambulancii.

autor
10. apr 2024

@banalu malu mam na svoj tyzden vacsiu o tyzden a pol, pribrala som zo 68 na 85 k dnesku.... ako som na diete, jem dookola to iste - celozrnny chlieb, mozzarela, sunky, syry, tvaroh, banany, obcas sladke, ale tak aby som nepresiahla v jednej davke viac ako 30 g sacharidov.. maso mi nechuti nejako v tehotenstve...obcas jem privarky, salaty a polievky fazula, sosovica. Akonahlw som si dala hocico co je zemiaky, cestovina, ryza, pecivo, listkove cesto tak mi cukor ide na 8.

autor
10. apr 2024

@dagas a co je ten glykovany? To je zo zily? Ten mam aj ja ok, robila mi 3 mesacny priemer ci co a bol uplne v norme. Nalacno som tiez stale v norme. Jedine po jedle... pisala som vyssie odpovede. A rodila si v termine? Moja mala je tiez vacsia, som zvedava no aka bude kes sa narodi.

banalu
10. apr 2024

Aj ja som v podstate jedla to iste, resp. na ranajky, desiatu, olovrant a veceru som vzdy jedla to iste akurat obed sa mi menil a sladke uplne minimum, raz krtkova torta a asi 2x zmrzlina do konca tehu. Maso mi chutilo len hovadzie. Kuracie ani citit. Najviac som pribrala kym sa ziatilo, ze mam cukrovku, potom sa to rapidne spomalilo. Ale +22kg som mala.
Sama pises, ze ak dodrziavas stravu tak je to ok... bohuzial, inak to nejde.
Tu v podstate nejde tak ani o matku, ako o dieta, ale zas su na to pri porode pripraveny a hned meraju cukor babu, aby pripadne predisli problemom, ktore z toho babo po narodeni moze mat.

bluemoon24
10. apr 2024

Sama jsi si odpovedela - kdyz dodrzujes dietu, hodnoty mas ok, tzn. ze kdyz to do porodu vydrzis, leky nepotrebujes. Ja vim, jake to je, kdyz uz odpocitavas dny do konce, aby sis mohla dat co chces. Na konci tehotenstvi mi hodnoty litaly po jidlech, kdy predtim ne, musela jsem vyradit komplet prilohy. Takze misto ryze - kvetakovou “ryzi”, misto peciva low carb chleba z lnenych pomletych seminek a krekry, misto chleba ledovy salat a na to si nalozit sunku. Bylo to peklo, fakt bylo, ale co jsem mela delat. Stalo mi to za to. Shodou okolnosti pani co byla se mnou na pokoji, mela taky GDM a dodnes nezapomenu, jak se jeji holcicka klepala v zachvatech hypoglykemie, protoze ona na dietu kaslala, tehdy jsem byla fakt rada, ze jsem nepolevila.

nina296
10. apr 2024

Aj ja som mala, po pôrode mi zmerali a aj malej cukor a všetko v poriadku. Keď mi volali, že mám tehotenskú cukrovku veľmi som sa zlakla, plakala. Merala som si to stále a hodnoty boli všelijaké, či som jedla diétne aj keď som zhrešila. Dala som si občas aj sladké, potom som si cukor prestala merať, zbytočne ma to stresovalo. Neboj sa, všetko bude v poriadku, len si dávaj väčší pozor, čo ješ a nic sa nestane

anicka2888
11. apr 2024

Nedali mi leky,nebo mi dr rikala ze to ted bude lítat před porodem.A taky ze ano lítalo to,a maly se narodil driv,ale já měla u posledního syna,celkově rizikové těhotenství, od začátku do konce.Mela jsem preeklampsii, tehotenskou cukrovku a podobne.Jen lítání po doktorech,ale jsem rada ze jsme to zvládli,a ty to zvládneš taky uvidíš 🙂

sona892
23. jún 2024

@ikka204 pri akých hodnotách vám prosím vás nasadili lieky? Ja si meriam po jedle zatiaľ vždy v norme najviac do 7.3 bolo. Ale na lacno 5,2 a dnes 1x 6,2. Diétu dodržiavam a už neviem fakt co robiť a co čakať.

ikka204
24. jún 2024

@sona892 okolo 6 stale nalacno, bez ohladu ci som jedla, ci nie. Postupom tehotenstva sa to zhorsuje, nie zlepsuje, lebo placenta produkuje stale viac hormonov, ktore zhorsuju spracovanie cukrov v krvi a babatko musi preberat tuto ulohu aj za mamicku. Ja som mala dokonca cukor z krvi fajn, len z prsta stale skakal, tak mi dala dr jednu tabletku na vecer az do porodu. Ku koncu som uz aj s tou tabl mala hodnoty take vselijake, ale babo bolo uplne bez problemov. Klop klop.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre