Tehotenská cukrovka - hodnoty

sinka_row
10. jún 2024

Ahojte, absolvovala som glukozovy test v 27.tyzdni, odber zo zily, a podla vysledkov mi vysla tehotenska cukrovka:
Nalacno 4,59
Po 1 hodine 10,7
Po 2 hodinach 5,67
Problem je, ze vsade sa docitam len o hodnotach nalacno a po dvoch hodinach, hodnoty po hodine akoby nikoho nezaujimali😀 Prave tie som vsak mala o 0,7 vyssie nez by mali byt, zvysok dobre. Medzi odberom nalacno a po 1 hodine som zaroven absolvovala prehliadku takze som nesedela uplne v klude ako by sa malo.
Zacala som samozrejme dodrziavat dietu, cakam na vysetrenie na diabetologii o 3 tyzdne(skor som termin nedostala)
Chcem sa opytat, ci mam panikarit kvoli takymto vysledkom, a aky velky doraz sa kladie na vysledky po 1 hodine. Mate niektora skusenost?

Dakujem😊

anavixy
10. jún 2024

Tak to asi zle hladas, v “odbornych” (odbornikmi napisanych pre laikov) clankoch sa nachadzaju vsetky hodnoty. A ano, je uplne jedno ktoru hodnotu si mala zvysenu, ktorakolvek zvysena hodnota je dovodom k stanoveniu dg GDM. Do kontroly u diabetologo sa snaz dodrziavat dietu, zakazane potraviny aj odporucane najdes na nete.
Ale teda panikarit nemusis, stravuj sa zdravo a vyvazene (vynechaj zakazane potraviny), pri kompenzovanom diabete sa nemusia bat, dietatko nebude ani obrie ani mat nijak problem, ak bude tvoj glykemia v norme. Po porode moze mat dieta prechodne hypoglykemiu, budu sa mu 48h (v roznych casovych intervaloch) merat glykemia z prsta a pravdepodobne sa bude na zaciatku dokrmovat (ale nemusi sa ak sa bude dostatocne dojcit a bude mat gly v norme) - ak chces, mozes od 36. ukonceneho tt zbierat a mrazit kolostrum (to by mu mohli davat prvy den namiesto um).

bluemoon24
10. jún 2024

@sinka_row ja jsem mela po hodine hodnotu 10,01 a gdm mi diagnostikovana byla. A teda na konci tehotenstvi jsem mela co delat, abych mohla jist aspon neco, hodnoty mi letely nahoru uplne po vsem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre