Tehotenská cukrovka - hodnota 8,07

lavie17
11. aug 2021

Ahojte dievčatá, viem, že je tu toho veľa o tehotenskej cukrovke, ale... Dnes mi povedali, že po glukózovom teste mám výsledok 8,07 (má byť do 7,8). Neviem, ale mne sa to nezdá nič strašné, či? Lebo som čítala o oveľa horších výsledkoch. Idem aj na vyšetrenie, ale skôr mám pocit, že ten výsledok som si zavinila, keďže som večer pred testom jedla cukrový melón a broskyne 🤦‍♀️

hviera81
11. aug 2021

je jedno co si jedla den predtym. a podla mojich info je jedno aj ako nad normu mas ten zvyseny cukor, mas ho zvyseny. tvoje telo nevie ten cukor spracovat, resp. neprodukuje dost inzulinu.....

loginexistuje
11. aug 2021

@hviera81 to ni je pravda cukrovy melon je to najhorsie co si mohla dat pred testom na cukrovku pre tehotne su ine normy ak by nebola tehotna jej hodnota je uplne v poriadku
povedz to lekarovi a uvidis co ti povie vacsinou daju len dietu

kisskiss
11. aug 2021

@lavie17 to je pri tehotenstve dosť veľký rozdiel, berie sa to dosť vážne! ja som mala dve hodnoty pod a jednu som mala o pár stotín, ani nie že desatín, vážne stotín, nad (tú na lačno) a už som bola braná, že mám GDM a musela som na diabetológiu. Tam mi našli všetko ok aj spätne a potom do pôrodu som nemala pri domácom meraní ani raz zvýšenú hodnotu.. ale ty to máš už po teste vyššie a ono sa to v ďalších týždňoch tehotenstva môže práve ešte zhoršovať.

kisskiss
11. aug 2021

@lavie17 a vlastne nalačno si mala aký výsledok? O tom, či mali tie melóny a broskyne vplyv skôr vypovedá hodnota nalačno.

annamaria_65
12. aug 2021

@hviera81 tak asi to nieje jedno, keď mi sestrička povedala, že nemám jesť melón ani nič výrazné sladké deň pred tým vyšetrením. A je to logické,že keď sa naládujes takým množstvom cukru tak tvoje telo to nemá šancu spracovať 😀 stačí to povedať že jedla melón spravia sa testy na novo

hviera81
12. aug 2021

@annamaria_65
@loginexistuje
ked ti spravne funguje vsetko co ma, tak tvoje telo ten melon do rana spracuje. a ako tu bolo pisane, vecerny melon ma vplyv skor na lacnu hodnotu, nie na hodnotu po vypiti glukozy.

annamaria_65
12. aug 2021

@hviera81 mne sestrička povedala, že pitie tej glukózy nemá vplyv na výsledok. Že je to úplne rovnaké ako keď iba odoberú krv z prstu... Len že nemám jesť melón ani nič výrazné sladké deň pred tým. Neviem .. nerozumiem sa tomu.. vravím iba to čo mne povedala sestrička.. ktorá asi vie čo rozpráva... Moja babka pred 43 rokmi keď porodila maminu mi rozprávala, že mala obrovskú chuť na melón po pôrode.. dedko jej ho doniesol .. babka zblajzla celú polovicu a na druhý deň jej robili testy na popôrodnú cukrovku.. a že jej vyšlo že ju má .. ale robili jej opakované testy a už jej to nevyšlo.. sestrička sa jej pýtala že čo jedla . Ona že melón a že sestrička ju zdrbala že to mala hneď povedať že by jej tie testy robili neskôr...

hviera81
12. aug 2021

@annamaria_65 ako tomuto vobec nerozumiem "že pitie tej glukózy nemá vplyv na výsledok"
mne povedal dr ze mozem jest hocico. ale den predtym som nejedla sladke. lacna bola ok, a po glukoze uz to bolo nad.
a teda neviem ako to bolo pred 43 rokmi, ale teraz sa toto nerobi, opakovany test na glukozu sa robi az ked nekojis resp. si schopna par hodin dieta nekojit. a zo starsich nikto o tehotenskej cukrovke a ogtt ani nepocul, nerobilo sa to kedysi plosne.

zuvelyn
12. aug 2021

Na glukózovom teste sa zistuje ako rýchlo dokáže telom odbúrať cukor. Samotná hodnota nemá výpovednú hodnotu bez porovnania..preto sa štandardne robia 3 odbery. Ak niekto robí jeden, nepodáva glukózu a podobné srandy, nezistuje tým zhola nič, pre pacientku je taký test zbytočný a potazme aj nebezpečný (lebo neodhalí to co odhaliť ma), jedine čo labak/dr zhrabne prachy od poisťovne za vykonaný úkon.

loginexistuje
12. aug 2021

@hviera81 ja som diabeticka a podla pravidiel pred testom ogtt sa večer melón a celkovo ovocie nemá

loginexistuje
12. aug 2021

Ma byt 10-16 hodín bez jedla ak tak čistý jogurt ale nie nálož ovocného cukru

hviera81
12. aug 2021

@loginexistuje ok, tak sa nema, aj ked ovocie ti nikto nepovie.
ale keby si dala - tak ako si autorka dala, tak to ma vplyv na lacnu, nie? a nie na hodnotu po vypiti glukozy.... to uz by na lacnej nepresla potom...

annamaria_65
12. aug 2021

@hviera81 bola som u gynekológa na poradni .. sestrička mi hovorí,že na ďalšej poradni mi budú robiť testy na tehotenskú cukrovku. Sa jej pýtam, že či si mám kúpit niečo na to alebo že či mi to oni spravia. ( Viem že niekto si kupuje ten roztok v lekárni a sestrička to iba rozrobi a vypije sa to). A ona mi povedala,že to sa už s tým nerobí,lebo že ten roztok nemá vplyv na výsledok. Že rozdiely pri zistení cukrovky s podaním glukózy a bez nej boli zanedbateľné tak že sa to robí iba z prsta bez tej glukózy. Ale že nemam deň predtým jesť nič výrazné sladké a ani melón. A že mi budú robiť ešte aj iné testy tak že mám prísť na lacno,keby mi nerobia tie iné testy že by som si v pohode mohla dať nejaké ľahké raňajky. Takto mi to povedala .. bolo to pred dvomi týždňami. Hovorim len vlastnú skúsenosť.

hviera81
12. aug 2021

@annamaria_65 no tak to je nejaka extra novinka 😀 ja som sice uz na konci tehotenstva ale 95%ám našej skupiny robili ogtt. z odberu nalacno totiz zistia len tu hodnotu nalacno (ktoru ja mam kazdy den idealnu) a nie je to zatazovy test.... nalacno som mala vtedy 4,8, po vypiti glukozy, po 2h som mala 11, takze ano ma to vplyv na tu hodnotu, a ano mam tehu cukrovku, co vidim po niektorych jedlach, napriek tomu ze za tych niekolko mesiacov (asi tri) mi lacna vysla z desiatok merani iba raz na hrane.... (5,3) vsetko ostatne pod 5.
to je zas moja skusenost.....

ale viem, ze niekde toto gynekolog nerobi, pocula som aj take....
osobne som rada za tento test, som radsej ked viem o tom, a viem urobit vsetko pre to, aby som babatku neuskodila, resp. skodila co najmenej.

annamaria_65
12. aug 2021

@hviera81 mne toto povedala .. a ja som taká že sa veľa pýtam keď mi niečo robia .. a hlavne teraz keď čakáme bábätko... Ale čím viac to tu čítam tak začínam pochybovať o svojom lekárovi.. 😀

stanzi
12. aug 2021

@annamaria_65 Tak toto tiez pocujem prvykrat 🙂 Som tehotna, vysla mi tehotenska cukrovka, ako baby pisu robili mi 3x odber krvi zo zily (nalacno, hodinu po vypiti glukozy, dve hodiny po vypiti glukozy). Bola som potom poslana na diabetologiu, dostala som masinu pomocou ktorej si mam merat cukor z krvi z prsta, a doktorka povedala ze polroka po porode zopakujeme glukozovy test, aby sme vedeli ci tehu cukrovka zmizla - cize opat ziadna zmienka o tom ze by tento zatazovy test nebolo netreba. Prave naopak, neviem si predstavit ze by niekomu realne zistili tehu cukrovku len meranim z krvi prsta, a este k tomu nalacno - ja ako si meram ten cukor, tak vzdy mam rannu hodnotu celkom nizku. A to som na zaciatku tohto celeho zazila to, ze prvy pristroj, ktory som dostala od diabetologicky na domace meranie, bol zrejme zle nakalibrovany kedze po jedlach mi vychadzali nizke hodnoty; musela mi ho vymenit za iny a potom tie hodnoty uz boli realne…takze aj take sa stava. Preto podla mna meranie z prsta nemoze nahradit ten klasicky glukozovy test. Asi by som sa na tvojom mieste opytala este ineho lekara na druhy nazor….

lavie17
autor
13. aug 2021

@kisskiss nalačno bol zvýšený o 0,30. Po teste bol 0,20.

lavie17
autor
13. aug 2021

@hviera81 ani veru neprešla 😉 nalačno bol +0,30 a po teste +0,20 - teda klesol.

lavie17
autor
13. aug 2021

Každopádne, dnes som bola na diabetológii a cukor bol nalačno 4,47 a po jedle 5,5 (max. mohol byť 6,8). 🤷‍♀️ Doktorka sama uznala, že to zavinilo práve spomínané ovocie. Bohužiaľ tam musím tak či tak chodiť každé 2 týždne na kontrolu... No a mám dodržiavať "dietu". Nezakázala mi nič, len mám jesť všetko s mierou.

Ďakujem za odpovede a názory ❤️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre