Tehotenská cukrovka - diéta

stella122
14. feb 2022

Ahojte. Dodržiavali ste pri pri tehotenskej cukrovke dietu prisne? Alebo ste niekedy si dali napr 3-4ks kinder čokolády a pod. Ja hocičo zjem mám cukor v norme maximálne 2 hodiny po jedle 6.8.. váhu si držím lebo mi povedali že nesmiem viac priberať. Snažím sa viac hýbať. Som v 31tt. Aj keď zjem sladkeho viac stále mám cukor maximálne len tych 6.8.. skusam si meriat aj po 20 min aj pol hodine aj po hodine -hodine a pol mi zacina uz klesat..tak nechápem.
Po glukozovom teste po 2 hod som mala 8.4.

stella122
autor
14. feb 2022

@stella122 ešte dodám.. gyn mi spominal dokonca ze ma trošku menej kil ako by mal mat v tom týždni ale že to nevadí... tak už fakt neviem či to má zmysel sa takto obmedzovat v strave. Pretože to sladké sa mi neskutočne žiada a odzrkadluje sa to na mojej nervozite 🙈

amelia89
14. feb 2022

@stella122 Neviem no, na toto su rozpoluplne nazory. Mne zistili pred 3 tyzdnami a nezhresila som ani jedenkrat - je to pre mna tazke lenze ja nedrzim dietu lebo chcem schudnut ale preto ze nechcem zatazovat dieta tvorbou inzulinu,nechcem aby malo hypoglykemiu ked sa narodi, atď🤷🏽‍♀️

Rozumiem ze ked vidis ze tie hodnoty su ok po zjedeni sladkeho tak mas pocit ze to nema zmysel, ako to je asi na tebe,resp na tom co ti povie diabetolog, povedz mu ze si si dala kinder cokoladu a mas v pohode hodnoty …

matulka282
14. feb 2022

@stella122 ja som mala to isté,tiež som to nemala katastrofálne a sladké mi ani nechutilo ale strašne melóny,a to nie je len v sladkom to je celkovo jedlom cukrovka,ale už by som to teraz určite dodržiavala,keď som porodila malého tak mi povedali že ho budú pozorovať ako sa adaptuje že deti ktorých matky mali tehotenskú cukrovku zvyknú že im ten cukor potom chýba,tak aj bolo na druhý deň mi ho zobrali na infúziu musel ju brať pokým sa mu hladina cukru nevyrovnala, bolo to na psychiku po pôrode dosť náročné pre mňa..

domireb
14. feb 2022

@stella122 ja som prestala dodržiavať (ok,nejaké racio tam bolo) keď som si merala cukor a pred jedlom 3,7; 3,4, po jedle 5 - 6. Pribrala som 9 kíl, prenášala som do 42tt a narodila sa 3.05 kg.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luulinkaa
14. feb 2022

Nestresuj sa. Mala som tehotensku cukrovku a moje dieta sa narodilo v 39. Tyzdni podvyzivene -2.3kg a dietu som dodrziavala, ale dopriala som si sladkosti aj 2-3 za den, ked som jedla len zeleninu ovocie, ked jedla s viac kaloriami menej sladkosti samozrejme...j milion fsktorov, ktore to ovplyvnuju, dopraj si v zdravej miere a s rozumom, ak nezjes kazdy den celu čokoládu bude to v poriadku😉

barus26
14. feb 2022

@stella122 bola som na tom presne ako ty. Cukor stále v norme takze som sa ani nijako neobmedzovala… Pribrala som 10kg, mala keď sa narodila mala 3120g a cukor po pôrode v poriadku

adrbat
14. feb 2022

@stella122 Ako aj ja mám chut sem tam na sladké ale určite keks by som si ja sama nedala. Proste nedá mi to lebo viem, že nejde o mňa ale o malého. Jedine čo zjem je, keď si upečiem z kysnuteho cesta koláč ale nedám tam cukor a mak zmiešam iba s mliekom. Aj to už mám výčitky keď zjem 5 kúskov. 6,8 som ešte nemala. Ja si meriam hodinu a pól po jedle a mávam tak medzi 4,8 - 6,0. Ale aj keď vidím, že výška cukru je v poriadku nedám si nič sladké. Je to na tebe.

ajka0207
14. feb 2022

@stella122 mne povedala diabetologicka že môžem jesť normálne všetko ak mám v pohode hodnoty, takže je som jedavala sladké, ale mne fakt nikdy nevyskocil cukor po ničom čo som zjedla.

vilma7
14. feb 2022

Ja som mala 2 x tehu cukrovku, výnimočne som zhresila, deti nemali po pôrode žiadne problémy s hladinou cukru, pôrodnú váhu atď mali ideálnu 50cm, 3600g a druhé 49 cm a 3550gr. Obe sa narodili par dní po termíne.

rachel36a
14. feb 2022

@stella122 samozrejme ze som drzala prisnu dietu ...3-4 kinder cokoladky si nedavam ani teraz ked cukrovka odznela

ivanasi
14. feb 2022

@stella122 tiež som tak mala,lekári ma strašili,že dieťa bude veľké(pritom bolo o 5 dní menšie ako malo byť),vnucovali mi inzulín,pritom hodnoty boli hraničné...a ja som dodržiavala prísnu dietu do bodky.
Malý sa narodil zdravý ako repa,no s váhou 2,7kg.Bola som s nim po pár dňoch u pediatra na kontrolu,ktorý sa ma pýtal,prečo mal nižšiu váhu...a ja,že som mala cukrovku a dietu...len sa chytil za hlavu a povedal..keď budeš čakať ďalšie dieťa,papaj normálne.Doktori to už vraj veľmi preháňajú,keď máš iba hraničné hodnoty.

matana2
14. feb 2022

@stella122 ja som skusala dietovat, vela sa prechadzat ale nepomahalo to. Bola som stale hladna, takze mi dali inzulin. S nim som sa v poho najedla ale aj tak som napriklad nemohla mat druhu veceru. Len proste 3 hlavne jedla denne a 3 male snacky. Inzulinove davky sa mi myslim casom stupnovali. Dieta sa narodilo s vahou 3,1kg a uplne zdrave. Po porode som mala asi 55kg cize som sa nejako neprejedala.

bluemoon24
15. feb 2022

@stella122 samozrejme, ze dietu mas dodrzovat. Tady vubec nejde o tebe, ale o to miminko. Vis vubec, jak to funguje s cukrem pri tehu cukrovce? Ty snis kinderku a tvoje telo vyprodukuje inzulin, no bohuzel ho neni dostatek, tak ten zbytek inzulinu musi vyprodukovat slinivka tvojeho miminka a to ho velmi zatezuje, protoze ma jine veci na praci nez kompenzovat to, ze ty si nedokazes odpustit sladkosti. Takze ano, ta dieta je proto, aby se dodrzovala. Samozrejme nikdo te nemuze donutit a kdyz na diabetologii budes ukazovat dobre hodnoty, tak doktor nic resit nebude. Kdyz jsem lezela v porodnici, tak se mnou lezela mamina, ktera dietu nedodrzovala a az se mi chtelo brecet, kdyz jsem videla, jak se ta malinka neustale trepe v zachvatech hypoglykemie, musi ji podavat glukozu a neustale meri glukozu (nakonec odesla z porodnice s podezrenim na cukrovku 1. typu). Takze jestli ti komplikace (mozna celozivotni) miminka stoji za to sladke, tak klidne jez dale tak, jak jsi zvykla. Me by teda do smrti mrzelo, ze je moje dite nemocne proto, ze jsem nebyla schopna par mesicu dodrzovat pravidla. Mimochodem dle spravne metodiky by ses mela merit hodinu od zacatku jidla a hodnota by mela byt max 7,8. Bohuzel diabetologove na Slovensku maji velmi male informace o metodice pri GDM, takze doporucuju samostudium www.tehotenskacukrovka.cz, fb skupina Tehotenska cukrovka + vhodne recepty (tady te servou i za to, ze si das trochu tatarky, za kinderka by te asi ukamenovaly).

marvin1234
15. feb 2022

@stella122 samozrejme, ze to ma zmysel, ty mozes mat cukor v norme, ale dieta bude za teba vyrabat inzulin. 3-4 kinder cokolady je totalny extrem, to nie je o tom ake mas ciselka pocas tehotenstva, ale co sa stane s babatkom po porode.

marvin1234
15. feb 2022

@stella122 este dodam, ze cokoladu a podobne glukozove veci uz po hodine nenamerias. To su rychle cukry s obrovskym glykemickym indexom.

stella122
autor
15. feb 2022

@marvin1234 merala som si po 20 min 30 min atd a stupalo mi to pomaly

marvin1234
17. feb 2022

@stella122 pozri sa, vsak ak ty to chces riskovat pre cokoladu, tvoja vec.

marvin1234
17. feb 2022

@stella122 ale ináč, predpokladám, že tinadia vezmú aj krv na "dlhý cukor". Pred pôrodom určite. A tam sa to všetko ukáže, či si držala diétu. Toto vysetrenie sa okafrať nedá.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre