Tehotenská cukrovka - aktuálne info

Včera o 20:22

Ahojte ženy, dovolím si založiť jednu z mnohých na túto tému, bude to asi skôr taký môj výlev, resp. zúfalstvo, lebo naozaj neviem, čo mám robiť. Je to na dlho ale potrebujem to dostať von.

Medzi sviatkami mi prišla správa od lekára - zistené hodnoty 8,3 po dvoch hodinách od vypitia glukózy, je potrebná diéta č. 9, ktorú si nájdete na webe. Napísala som mu, ako teda ďalej, na čo som dostala správu: žiadneho diabetológa netreba, ani žiadne meranie, ja nie som cukrovkárka á la classic (parafrázujem), to je len dočasné, nemám sa plašiť, ani nič študovať okolo toho, proste len! dodržať diétu. Ktorá je určená pre cukrovkárov. Čiže aj taj aj tak, alebo i tak nie, a ani tak nie.

Považujem sa za celkom príčetnú osobu, viem sa aj zatnúť ak je to potrebné, lenže! po naštudovaní si tej diéty som zistila, že nuž aha hó, to nefunguje teda tak, že vynechám si jednoduché cukry a pohoda a je to - pri všetkej úcte, ale je to taká menšia alchýmia. Dovolím si teda napísať, že JE tam toho čo študovať. Čo a s čím, kedy a najmä koľko, v akom časovom intervale, bielkoviny, tuky, sacharidy a pomery príloh a zeleniny, koľko gramov sacharidov denne dokopy, do toho ďalšie premenné - čo vyhovuje niekomu inému, mne nemusí. Čo s tým máte skúsenosť, tak viete. Uvádzané všade rôzne hodnoty, často protichodné výstupy. Tak som si povedala, nájdem seriózne zdroje, kde radia priamo lekári, tak napr. tehotenskacukrovka.cz.

A tu som sa už ozaj rozčúlila. Hneď v úvode totiž tá stránka (konkrétna lekárka, diabetologička) uvádza, citujem: "Všechny ženy, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být odeslány do diabetologické poradny. Rozhodně je chybou, pokud péče o maminku s čerstvě zjištěnou cukrovkou vypadá následovně: „Výsledky testu jsou jen mírně zvýšené, vlastně to je jen lehká porucha, stačí, když omezíte sladké, zatím vás nikam odesílat nebudu.“ Porucha se v průběhu těhotenství může postupně prohlubovat a doporučení „omezit sladké“ pro správnou léčbu nestačí. Nenechte se odbýt." Tak mi prosím Vás povedzte, podľa ktorého lekára mám teda postupovať? Podľa môjho, ktorý videl moje výsledky, ktorý povedal, že zbytočne robím paniku, šak sa nič nedeje, alebo podľa diabetológa, ktorý dvíha varovný prst pred týmto prístupom.

Tak som to skúsila sama: výsledkom je moje samoučné experimentovanie, a darmo som merala a vážila podľa nejakých vzorov ten bulgur a spol. a prílohy a všetko, po hodine a pol som seriózne hladná. Nie že jemne, že teda hops, ideme na ďalší chod, ale dosť. Lebo som hladná, mne to jedlo na zasýtenie proste nestačí, nie nestačí mi to nahradiť karfiolom a spol. Doteraz som nebola ani raz a to som sa neprepchávala, nemám nadváhu, nejedla som blbosti. Teraz som seriózne hladná, dokonca odvtedy som už išla váhou mierne smerom dole. Kedysi, keď som chudla, som držala niečo veľmi podobné - a už vtedy som si napr. na sebe všimla, že mňa ovsené vločky ráno nezasýtia, práve naopak, rýchlejšie prejdú telom a som skôr hladnejšia, ako keď som si dala obyčajný krajec bieleho chleba, obdobne to bolo aj s celozrným, či ražným pečivom. Problém je, že podľa môjho myslím triezveho názoru týmto vlastným experimentovaním môžem seriózne uškodiť aj dieťaťu, o strese, ktorý odvtedy mám z toho ani nehovorím. Dokonca všetko v sviatočnom období, kedy lekári nedvíhali, nerobili. Mám už jedného škôlkára doma, čakajú ma skúšky, čiže sa učím, pracujem na plný úväzok (mimoriadne stresujúci charakter práce), musím variť pre rodinu, zvlášť pre seba, a pri tomto životnom tempe je pre mňa ten jedálníček jednoducho neudržateľný čo do množstva či do obstarania si surovín, samoštúdia, počítania, merania. SKončím jedno jedlo, utekám po syna do škôlky, nákup, šups domov a chcela by som sa napr. učiť, ale nie, pozor, čas na ďalšie jedlo, nedokážem to dodržať, odsledovať, posúva sa to. . Aby sme sa chápali: ja urobím aj nemožné, ak ide o moje dieťa. ALE odkedy mám túto info a robím čo môžem, je mi len a len horšie. A bojím sa o dieťa, že tou snahou mu akurát škodím. Robím to pritom tak, že ma diabetológ nevidel, jedálniček nezostavoval, ale podľa môjho ošetrujúceho lekára ani vidieť nemá, ani nič merať nemám, a keď sa pýtam na to, tak som proste za hysterku, ALE! diétu mám držať, ALE! bez toho, aby som naštudovala jej základné princípy. Naši zase tlačia na mňa, že si vymýšľam, že babka - zdravotníčka už pred rokmi riešila, že s tými hodnotami na cukrovku už idú tak dole, že pomaly ju máme všetci a že ubližujem dieťaťu.

Ako je možné prosím vás, že na nete nájdem diskusiu, kde je tehotná žena zhrozená z toho, že ona sledovaná na diabetológii, povinne dodržiava diétu, sleduje si aj sama denne viackrát hodnoty, je teraz v nemocnici, kde - napriek jej upozorneniu na diagnózu - nedostáva špeciálnu diétu, naopak, dostáva samé také jedlá, ktoré sú na úplnom blackliste? Aj týždne? Tak potom nemocnica zanedbáva, alebo okolo jej stavu je zbytočná hystéria? Ako je možné, že kamoška s rovnakými hodnotami z Francúzska bola vyslovene upozornená lekárom, že to nemá riešiť a jesť normálne, že tam z toho nerobia žiadnu vedu. Na diabetológiu rozhodne pôjdem vo vlastnej réžii, zaobstarala som si aj glukomer, a budem merať teda sama, len ma zaujímajú vaše názory a najmä skúsenosti. Toto proste nie je normálne, že dvaja lekári ti budú tvrdiť úplne protichodné názory na tú istú vec. Kým som nemala túto informáciu a takýto prístup od lekára, tak som mala v pohode tehotenstvo. Odvtedy som v úplnom napätí a strese z toho.

lelelienka
Včera o 20:38

Chod k diabetologicke, urcite si najdes nejaku ked aj na priamu platbu a porad sa. Zbytocne ti radit nieco ine. A sice neviem aku stranku si citala, ale ja asi tu istu a naozaj neexistuje nic take ako “mate len trochu zvysene hodnoty, netreba to riesit”. Ja som k dia nabehla s tym, (ale teda mna hned poslala moja gyn) ze som si myslela, ze ved len trochu nad normu, to bude pohoda-lahoda. A prve co mi povedala bolo, ze to takto vobec nie je a ze tehotne zeny treba sledovat o to viac a vysvetlila mi vsetko ohladne toho, co moze znamenat neliecena tehotenska cukrovka pre babatko. Cize dosledna zivotosprava a meranie hodnot, pretoze co na zaciatku mohlo byt “trochu nad normu” sa moze velmi rychlo zmenit. Alebo aj nemusi, ale ktora maminka by to riskla a ohrozila svoje babatko. Takze urcite sa nedaj odbit a chod sa minimalne poradit.

autor
Včera o 20:42

@lelelienka Toto je citácia zo stránky tehotenskacukrovka, kde pani diabetologicka rovno vystríhala pred prístupom aj môjho gynekológa á la "veď to nič nie je", a že nemáme sa nechať týmto odbiť. Ďakujem za názor aj radu, doriešim teda odborníka, lebo mi to fakt nie je jedno. Mňa neštve diagnóza ako taká (ako štve ma a trápi, ale urobím čo treba), ale to, že na moje normálne otázky, že teda čo to pre mňa znamená som dostala nejasné odpovede s nádychom, že ma majú ešte aj za blbca, čo preháňa.

zuzzkka
Včera o 21:27

Správne info sú na tehotenskacukrovka.cz a v brozurach od nich, tymi sa riad a striktne. GDM cukrovka nie je sranda, môže mať a často aj má následky pre ženu aj dieťa. Každá druhá žena (!) má po jej prekonaní do 5 rokov po pôrode diabetes druhého typu alebo prediabetes. Napíš mi ss, ak chces

martina0782
Dnes o 07:27

Ja som mala 8,7 po 2 hodinách ogtt automaticky tehotenská cukrovka ihneď som bola odoslaná na diabetologiu a hneď mi bola odporučená diéta a lieky a meriam si stále cukor aj 6x za deň a dávam si pozor čo zjem. Určite nieje normálne čo vám povedali, nieje sranda mať tehotenskú cukrovku, nájdite si diabetológa, ono tie následky môžu byť aj nemusia pokiaľ sa vam budú hodnoty držať v norme tak by nemal byt problém

autor
Dnes o 07:38

Môžem sa ešte spýtať, či ste neboli hladné? Ja som si teraz ráno dala celozrnný ražný chlieb, na to natrela tvaroh, šunku, asi 4 ks. cherry paradajok, uhorky, ale ja som ešte stále hladná 🤷 a pritom len ten plátok chleba (nakrájaný), keď som ho hodila na váhu má 50 gramov 🤦 keďže sa učím, išla som spať až po polnoci a musela som si dať ešte pohár mlieka, lebo mi doslova skvrkalo v bruchu, a to som mala pomerne neskoro ešte aj druhú (malú) večeru, lebo opäť, bola som hladná, večera nestačila (kuracie prsia na prírodno, k tomu ako príloha karfiol na pare a veľa listovej zeleniny.). Mala som po nej pocit, že ma tá zelenina nasitila, ale veľmi skoro vyprchá či čo, po hodine a pol už seriózne pociťujem hlad. Ráno som merala hodnotu, cca o štvrť na osem a mala som 4,4. Tak čakám, a idem pomaly odmerať hodinu po raňajkách. Fakt to nedám bez diabetológa, lebo mám pocit, že experimentujem, a skúšam na slepo. A dakujem vám za rady 🙂

netiji
Dnes o 07:58

Pýtaš sa aj na skúsenosti, tak ja som úplne odmietla robiť ten cukrový test, aj keď mi vyšla hraničná hodnota cukru nalačno, preto ma automaticky onálepkovali ako tehotnú s GD. Osobne som si to nepripúšťala. Stravovala som sa veľmi zdravo (nielen počas tehotenstva, ale vždy), v čom som pokračovala počas celého tehotenstva, hoci s väčšími alebo častejšími porciami jedla. Určite som nezostávala hladná. Do toho som chodila so starším dieťaťom denne na prechádzky, takže som sa aj patrične hýbala. Dieťa sa mi narodilo zdravé a bezproblémové, ale strašenia a gúľania očami som sa až do konca tehotenstva nevyhla. Ja by som sa na tvojom mieste uvoľnila a kŕmila sa bez stresu či váženia normálnou zdravou vyváženou stravou. Ovocia som jedla na kvantá. Sladkosti z obchodu nejem.

janadj
Dnes o 09:14

Ja som mala po 2h hodnotu 9 a ako pisu maminky bola som odoslaná na diabetológiu kde chodím kazde cca 3tyzdne…lekárka ma upzonornula na diétu že sa treba zdravo a racionálne stravovať že nemusím nijak speci sledovat množstva a pod, keďže hodnota je len mierne zvýšená a bezne keď si meriam tak sú hodnoty v poriadku…. Je pravda tie normy sú nastavené veľmi prísne - robím v labaku a za posledné roky sa dosť posunulo na stále nižšie a nižšie hodnoty ….urcite ma význam riešiť výrazne zvýšené hodnoty cukru ked sú potrebné lieky ale pri tvojich hodnotách by som si isto nesledovala gramy jedla a na pare a pod, to je zbytočne trápenie …racionálna strava a sem tam si preberať cukor pred jedlom a následne 2h po jedle …:ak sú hodnoty do 7 je to v pohode. …ale jasne kvoli vlastnému kľudu si vyhľadaj diabeľtologa len zbytočne nestresuj to tiež zvyšuje hodnoty cukru

martina0782
Dnes o 09:51

Ja som strašne schudla s tou diétou vyše 20 kíl, a mám tu cukrovku skoro od začiatku tehotenstva , hladná som ale strážim sa aby sa mi nezvyšovali hodnoty , vyšli vám aj ketony v moči ?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre