Ahojte, dnes mi gynekolog oznámil, že mi vyšli pozitívne testy na TC.. Smazim sa od rana dovolať a objednať do nejakej diabetologickej ambulancie ale zatiaľ total neúspech, keďže idu aj Vianoce, aj majú dovolenky, plne termíny atd a ponúkajú mi termíny po pôrode :/ Samozrejme, budem hľadať a skusat ďalej, ale som sa chcela opýtať, či sa tu nenajde ochotná mamina, ktorá by mi napísala aspoň základne info (samozrejme, čo to som si našla na nete), ale take praktické ako napríklad, či ste používali glukometer, ako často ste merali (po každom jedle?), značku nejakeho čo ste boli spokojne, ako mám napríklad rátať tie množstva sacharidov na jednotlivé jedlo (ak mám napr chlieb s 8g “z toho cukry” na 100g a zjem na raňajky 100g tak zaratavam 8g alebo ak ten istý chlieb má sacharidy (40g), tak zaratam tu hodnotu?). Proste nejaké tie tipy lebo ja netuším kedy sa ku komu dostanem a to som už 29tt :/ Ďakujem moc!
@ina2405 ďakujem pekne. A meravala si si glukózy hodinu po každom jedle? Alebo ako toto funguje? Lebo ja ten zvýšení cukor vôbec necitim 🤷🏽♀️
@liliblacky mne kázala diabetologička 2h po jedle, ale ja som si veľmi často merala aj hodinu, aj po dvoch. Na pásiky som minula majland... Lebo závisí od lekára, niektorí lekári chcú merania po hodine. Z mojich skúseností, ja som jedla jedlá bohaté na tuky a skôr mi vyskočila hodnota po 2h práve kvôli tomu, ale keďže som dodržiavala poctivo diétu, drvivá väčšina meraní bola v norme. Ani bábo nemalo po narodení žiadne problémy.
@liliblacky skús pozrieť web tehotenskacukrovka.cz. šla som podľa toho viac menej. Sacharidy treba rozdeliť do 5-6 jedál počas dňa. Merala som lačnú , tá bola u mňa najhoršia a potom hlavne po hlavných jedlách. Kontrolné dní som merala všetky jedlá hod.aj dve po jedle. Čo sa týka cukru diabetológ mi odporúčal aby mal vzadu v tabuľke max 5g cukru na 100g. V zložení nemali byť pritom sladidlá, pridaný cukor atď... Dve tehotenstvá s cukrovkou.Prvé na inzulíne druhé na tabletkách. Aj napriek diéte bolo prvé dieťa veľké a po narodení málo zlé dýchanie. Pôrod kôli cukrovke oba razy sekciou.
@liliblacky spravne mereni je hodinu od prvniho sousta, hodnota do 7,8mmol/l, merit 4x denne - na lacno, po snidani, obede a veceri (ja jsem merila i po svacinach). Skvele info je na jiz zminenem webu tehotenskacukrovka.cz.
Mela bys jist 5-6x denne vzdy po 2 - 2,5h (kvuli udrzeni konstantni hladiny cukru v krvi).
Nejsem si jista, jestli existuje hranice, kolik sacharidu muzes prijmout, kazdy toleruje jine mnozstvi. Potraviny, ktere jis (vyjma ovoce) by mely splnovat pravidlo max 5g cukru na 100g sacharidu a nemely by obsahovat zadny pridany cukr (fruktoza, glukoza, dextroza, atd.).
V kazdem jidle bys vzdy mela mit zastoupene vsechny slozky - sacharidy, tuky, bilkoviny, vlakninu. Vlaknina pomaha regulovat hladinu cukru v krvi.
Ovoce bys mela mit na dopoledni svacinu a idealne syrove (ne varene, pecene, lyofilizovane, atd.) a taky ne vsechno ovoce je vhodne.
Casem zjistis, co si muzes a nemuzes dovolit jist.
@nina004 ďakujem pekne. A sekciu robili automaticky, že cukrovka alebo už malo babo vyššie kg? Lebo mne zatiaľ doktor (aj napriek tomu, že dieťa je skoro o 2 týždne väčšie) že normálne prirodzene keď to príde 🤷🏽♀️
glukomer tu vacsinou vedia pozicat u lekara, merala som tusim hodinu a dve hodiny oo jedle
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@liliblacky mne pomohli kalorické tabuľky, ja som jedla približne 120-130g sacharidov denne. Viac som netolerovala. Najviac stúpa glylémia po raňajkách kvôli hormónom, tak tam so sacharidmi šetri. Pred každým jedlom je dobré dať si zeleninu, vláknina brzdí vstrebávaniu glukózy do krvi. Polovicu taniera z hlavného jedla má tvoriť zelenina, štvrtinu bielkovina a štvrtinu sacharidy. Jedna lyžica jablčného octu pred jedným jedlom denne skvele znižuje glykémiu. Ja som si to šetrila na večer a ráno som potom mala dobré hodnoty.