Tehotenská cukrovka

janka3179
27. sep 2024

Zdravím ktorá ste mali tehotenskú cukrovku v tehotenstve ?mali ste nejaké problémy

amelia89
27. sep 2024

nic konkretne, len poctiva dieta, dieta narodene prirodzene, 3500g a glykemia po narodeni v poriadku

veronikah96
27. sep 2024

@janka3179 teraz som na konci 39tt a vychytala som aj cukrovku aj riziko preeklampsie a úplne v pohode sme to zvládli 🙂 netreba sa hneď vystresovať, mne po OGTT teste skočil posledný výsledok vysoký, išla som ku diabetologičke a akurát som dostala len diétu, to sa tiež bavíme o diéte typu nejesť čokolády a ťažké cukry, nahrádzať ovocím doobedu, dávať pozor na veľké porcie a niektoré ovocie, jesť pravidelne, naozaj nič strašné a to sa priznám, že som aj porušila a keď som mala nízky cukor dala som si aj normálne sladké, ale v malom množstve alebo horkú čokoládu 😊 prvé 2 týždne po teste som si merala cukor častejšie (glukomer by si mala mať na recept bez doplatku), potom po kontrole už meriam len 2x denne na lačno ráno a večer po večeri alebo keď sa mi zdá, že som mala vyšší príjem sacharidov pre istotu, pokiaľ si v normálnych hodnotách, nič sa nedeje 🙂 záleží aké si mala výsledky záťažového testu.

janka3179
autor
27. sep 2024

@veronikah96 práveže neviem prv som mala 4,5 a po tom syrupe sladkom neviem mám prísť po správu , len vravela že budem chodiť každé dva týždne na kontrolu a že keď dieťa nepomôže tak inzulín

veronikah96
27. sep 2024

@janka3179 záleží aké si mala hodnoty, ale u mňa nebol nutný inzulín, dostala som hneď výmenný lístok na diabetologiu a vyklopem, že sa mi podarilo dostať ku dobrej diabetologičke, všetko vysvetlila,povedala ako s diétou, bola som u nej len 2x osobne , prvýkrát na ten výmenný lístok a povedala čo ako, druhýkrát po 2 týždňoch kontrola podľa hodnôt z glukomera,prešla si so mnou či sú v poriadku hodnoty a potom už som mala kontrolu každé 2 týždne ako aj tebe povedali,ale stačilo telefonicky pokiaľ sa hodnoty držali v normálne a mne nezvykli skákať vysoké hodnoty 🙂 ale netreba sa hneď báť, mne aj diabetologička aj gynekologicka povedali, že kým si držím hodnoty v rámci tabuliek je to v poriadku 🙂

janka3179
autor
27. sep 2024

@veronikah96 rak zatiaľ povedala že kontroly každé dve týždne , a že dieta, plus ja si picham aj fraxiparin , neviem možno po jedle mi tak hneď stúpi cukor , a sladké vôbec nejem takže neviem trochu mam obavy som len v 7 mesiaci že co zase sa vykľuje .

veronikah96
27. sep 2024

@janka3179 neboj sa, bude to dobré, nedali ti na predpis aj glukomer? Tak by si mala aspoň prehľad aké máš hodnoty cukru 🙂 ja som mala aj riziko preeklampsie , brala som aspirin každý deň do 34tt a nakoniec som v 39tt a budem mať vyvolávaný pôrod, a to ma varovali, že v takom prípade býva predčasný 🙂 úprimne ja aj keď som sem tam porušila tú diétu a dala som si doobedu napr trošku horkej čokolády alebo aj kopček zmrzliny raz za týždeň, ešte ani vtedy mi neskákal vysoko cukor 🙂

amelia89
27. sep 2024

@veronikah96 nemyslim to zle ale preco radis niekomu aby si pocas tehotenskej cukrovky daval zmrzlinu? to ze to ty robis je jedna vec ale naco to je dobre pisat inym ludom? ak nemas glukomer ako cukrovkari v kozi a meria ti cukor neustale, absolutne nemozes vediet ake boli tvoje hodnoty cukru po 10-15-20 minutach od zjedenia zmrzky, po hodine uz mohol byt uplne v norme ale uz to bolo vystrelene v inom case. Strasne vela ludi to berie nalahko,uz aj samotny ogtt a potom aj dodrziavanie diety,zlahcovanie celeho problemu

bluemoon24
27. sep 2024

@janka3179 problemy zadne - glukometr, mereni 6x denne, prisna dieta a vsechno bylo ok 🙂 pani co lezela se mnou na pokoji mela taky gdm, dietu nebrala moc vazne, jeste pred planovanym cisarem (pro velikost plodu samozrejme) vtipkovala, jak dietu okaslala a vsechno bylo ok - po porodu, kdyz se jeji dcera trasla v zachvatech hypoglykemie a nechtela vubec nic jist uz ji moc do smichu nebylo. To jen tak okrajove, kdyby sis chtela dat zmrzlinu nebo cokoladu 🙂

veronikah96
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikah96
27. sep 2024

@amelia89 neradim, len jej píšem, ze záleží od jej hodnôt a pokiaľ nemá glukomer, ťažko povedať či má zle/dobré hodnoty, ale zároveň sa netreba hneď vystrašiť, že tá cukrovka jej urobí veľké komplikácie. Ani ja som si nedovolila porušit diétu, kým som si nemerala cukor a sama diabetologička mi povedala, že nemám ani zďaleka nejaké ťažké cukrovkárske hodnoty a pravidelne mám kontrolu,kde to kontrolujeme. Taktiež možno vôbec neskončí na inzulíne, samozrejme lekár to musí spomenúť ako možnosť a varovať. Práve na to je tu diabetolog aj tie merania. Sama mám známu,ktorá to absolútne nedodržiavala a zároveň jej strieľali hodnoty nad 10 bežne a nedala sa poučiť.

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 ahoj zatiaľ nie nekazali, ja som po záťažovom mala asi vysoké , lebo ráno som mala 4,5 a potom už neviem brali mi ešte dva krát krv, plus moc , v pondelok mám ísť po správu , len mi povedala v skratke čo nemám jesť a že kontroly každé dva týždne, nemám jesť ovocie a ani biele pečivo , plus žiadne buchty ani vyprážané jedla .

janka3179
autor
28. sep 2024

@bluemoon24 ja sladké nejem vôbec

veronikah96
28. sep 2024

@janka3179 uvidíš čo ti povedia v pondelok,keď si pôjdeš po výsledky, kludne sa aj popýtaj konkrétnejšie, veď od toho tam sú 🙂 dodržiavať diétu a asi teraz chceš čo najskôr vedieť všetko, ale len vydrž tento víkend, ani stres pri cukrovke nie je dobrý. P S. Neradim porušovať diétu, len som sa normálne priznala,že sem tam som aj porušila tú diétu, tak ako veľa báb tuto na fórach o tehu cukrovke, keď som aj ja chcela vedieť čo ako keď som dostala výsledky, aj som sa priznala diabetologičke 🙂 paradoxne ani v moči mne nevyskočil cukor na poradniach, čo som pri tehotenskej cukrovke čakala

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 v poradniach mi berie veľmi malo moc , ja som bola teraz v nemocnicy a že som mala bielkovinu v moci a tam mi zistili že som mala zvýšený cukor, no a tak ma poslali na ten cukor, viem že sladké nemám jesť ja fakt nejem sladké ,keď dála som si jabko ale pečiva jedla som veľa , plus neviem ako mám jesť ryžu , zemiaky , cestoviny , ani to sa nemôže ? Dúfam že to je len tehotenská že to prejde .

veronikah96
28. sep 2024

@janka3179 mne diabetologička odporúčala dávať si prílohy pol na pol so zeleninou (napr. pol ryža/zemiaky ,polovica zelenina) 🙂 a cestoviny nie často, respektíve ani to nepreháňať s porciami, v podstate mat vždy pestrý tanier, nie prehnané porcie a používať veľa zeleniny

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 takže cestoviny čo najmenej , veľa zeleniny a zeleninu si si robila akí v rúre ? A malé porcie áno ?

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 a ešte som sa tá chcela opytat ohladom mlieka , a jogurty biele či to sa môže

veronikah96
28. sep 2024

@janka3179 záleží aké jedlo, často aj len nakrájanú čerstvú zeleninu s troškou olivového oleja, robila som aj na pare napr.ku ryži, ale aj v rúre 🙂 jogurty biele jem, ale vyslovene čistý, nie sladený, aj keď robíme doma šalát, tak domáci dresing z bieleho jogurtu, väčšinou klasickú bielu activiu. U nás sa mlieko veľmi nepije úprimne, keď tak ja si dávam len do kávy, aj to bezlaktozové, keďže ja som mala v minulosti problémy so žalúdkom a veľa laktózy mi nerobí dobre. Porcie tak primerane, aby som sa neprejedala, ja už som od gastro bola zvyknutá jest 5x denne menšie porcie, 3 hlavne jedlá (raňajky,obed, večera) a 2 malé medzi to, doobedu ovocie,poobede zelenina 🙂 určite nie hladovať,ale ani sa zbytočne neprejedať do prasknutia

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 zas mne ovocie zakázala takže nemám veľmi na výber

veronikah96
28. sep 2024

@janka3179 nevadi, to zmaknes aj bez ovocia, možno keď osobne prídeš a presne sa popýtaš tak ti dodatočne dá presnejšie info,keďže teraz ti tak všeobecne hovorila 🙂

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 Ved jasne idem tam v pondelok tak som zvedavá no

veronikah96
28. sep 2024

@janka3179 držím palce, neboj bude dobre 🙂

janka3179
autor
28. sep 2024

@veronikah96 boh by dal👏 ďakujem pekne za radu a pokec

bluemoon24
28. sep 2024

@janka3179 pokud hledas informace, tak doporucuju www.tehotenskacukrovka.cz, kniha: To prave jidlo pri tehotenske cukrovce Lily Nichols, nebo ig: mama_s_cukrovkou. Nemela bys jist nic, kde je ve slozeni uveden pridany cukr - (fruktoza, glukoza, glukozo-fruktozovy sirup, sacharoza, atd.), sacharidove jidla (prilohy/pecivo) bys mela odsledovat s glukometrem, jako mnozstvi ti prochazi.
@veronikah96 ti dala dobry tip na mixovani prilohy + zeleniny - napr. nastavit ryzi kvetakem, nebo pri ovesne kasi nahradit cast mandlovou moukou. Zadne ovoce je blbost, muzes si dat, idealne hrstku na dopoledni svacinu (ne banan, meloun, hrozno, ideal jsou boruvky, maliny, jablko) - k ovoci vzdy bilkoviny (jogurt/mascarpone/kysela smetana - tucne!) a tuky (orisky).

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre