Tehotenská cukrovka

16. aug 2023

Dobry den, chcela by som sa opytat ako to je s tehotenskou cukrovkou. Konktrolujem si denne cukor, odchylky su minimalne, no predsa mam strach ako to vplyva na babatko. Viete mi prosim napisat nejaku tabulku ake su normy v tehotenstve s cukrom? Dakujem

lubkovaandrejka
16. aug 2023

Ahoj,ja som vychadzala z tejto tabulky.

lubkovaandrejka
16. aug 2023
amelia89
16. aug 2023

@lubkovaandrejka aj ja rovnako,len som mala
od diabetologa prisnejsiu rannu hodnotu - 5.1

lubkovaandrejka
16. aug 2023

@amelia89 mne ten moj nepovedal dokopy fakt,ze nic. Musela som pogooglit.

autor
16. aug 2023

Dakujem … mne tiez nic nepovedali, iba mi dali brozurku na obluhu s glukomerom, ani jedalnicek nenapisali nic… 🤷‍♀️

sharka174
16. aug 2023

Skus nájsť iného diabetológa..ja som bola u 2 a až tretí v nemocnici keď na kvôli cukrovke hospitalizovali ma dal dokopy, normalne mi vysvetlil, komunikoval so mnou..ale mne už trebalo inzulín.. tí dvaja predtým to zlahčovali, že to je ,,len,, tehotenská cukrovka.. bohužiaľ mne po druhom tehotenstve ostala ..

amelia89
16. aug 2023

Tak si pozri web tehotenskacukrovka.cz tam su informacii aj priklad jedalnicku, vsetko.

bluemoon24
16. aug 2023

www.tehotenskacukrovka.cz, instagram mama_s_cukrovkou a studuj. Hodnoty jsou na lacno do 5,3mmol/l a hodinu od prvniho sousta do 7,8mmol/l, samozrejme s vyloucenim vsech rychlych cukru, krom ovoce (ale ne vsechno ovoce je povolene). Jidlo 5-6x denne, co 2-2,5h, aby nebyly velke vykyvy hladiny glykemie. Jidlo skladat tak, aby byly zastoupeny vsechny ziviny, zvlaste si dat pozor na vlakninu, protoze ta udrzuje glykemii v nizsich hodnotach. Takto je to oficialne, jak to budes prisne dodrzovat, je jen na tobe. Ja jsem to drzela poctive a bylo to fakt narocne, hlavne pres Vanoce, ale nelituju.

plamienka555
1. sep 2023

Len pred pár mesiacmi sa mi skončila tehotenská cukrovka, takže ešte mám zapísané hodnoty:
nalačno - menej než 5,3 mmol/l
1 hod po jedle - menej než 7,8 mmol/l
2 hod po jedle - menej než 6,7 mmol/l

Nájdite si zoznam nízkoglykemických potravín (aj pre predstavu). Ak budete jedálniček poctivo dodržiavať, kontrolovať si hodnoty (mne sa cukrovka s postupujúcim tehotenstvom zhoršovala, čo som mohla na začiatku, som za mesiac už nemohla. Taktiež niektoré potraviny som mohla iba doobedu), bábätko sa bude mať dobre 🙂 Moja malá sa narodila presne vo vypočítaný termín s váhou 3,5 kg.

Mám však zlú skúsenosť s prenatálnymi poradňami, kde som sa dostala do rúk jedného mladšieho doktora. Pre neho bola tehotenská cukrovka koniec sveta a v 38+2 týždni ma podrobil záťažovému testu s oxytocínom, pretože veď už je čas na pôrod... Keď sa menili služby a prišla staršia lekárka, pustili ma domov.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre