Tehotenská cukrovka

andrejka890
26. aug 2022

Prosím nájde sa tu nejaká žienka, ktorá ju mala alebo sa na ňu práve lieči? Mne bola totiž diagnostikovaná, s hodnotami 6,4 nalačno a 10,6 po dvoch hodinách. Od doktora som nedostala v podstate žiadne info, len glukomer na doma s rýchlym vysvetlením. Kontrola o mesiac, prístup úplne hrozný. Keď som to povedala svojej gyn. odporučila mi iného lekára avšak som objednaná až vyše o týždeň.
Potrebovala by som vedieť v akom intervale po jedle ste si merali cukor, a koľko sacharidov denne ste mohli jesť? Ako to bolo s pôrodom vyvolávali vám ho kvôli cukrovke?

amelia89
26. aug 2022

O wow toto je teda cele zle.
Ak ma zena nalacno viac ako 5.1 v teste sa nema pokracovat,ty si mala velmi vysoky cukor a este ta aj zatazili testom preboha.
Teba neposlali k diabetologovi?
Prosim pozri si tehotenskacukrovka.cz fakt prejdi si ten web cely a dostanes tam vsetky info.

Merala som nalacno rano - tato hodnota je dolezita lebo sa najtazsie udrziava.
a potom presne hodinu od prveho susta po jedla (nie hodinu odkedy dojes ale odkedy zacnes jest)

Porod ti vyvolavat vobec nemusi,dneska to uz takto nefunguje - ak teda si len na diete a cukrovka je komoenzovana, ine je ak by si mala aj inzulin.

Keby nieco napis a vela stastia 🤗

didi2102
26. aug 2022

@andrejka890 nepamätám si hodnoty , to ti žienky poradia , ale ja s vždy mala ranný cukor zly, ostatné ,ok ,usis jesť 5x denne, mne kázala diab merať 2x denne po jedle a ráno,aby som si odledovala čo a ako, ak mi vyskočil vyšší cukor po jedle,mala som zmenšiť porciu,alebo jesť niečo iné, mne našťastie iný cukor nevyskakoval, občas som si dala aj sladkosť,žiadne sladké vody ale keď sme boli von a dala som si Kofolu nič sa nedialo, presný počet sacharidov nieje,napr ráno som zjedla chlebík so šunkou a dve paradajky, olovrant menšie jablko,obed tak že.som odobrala kúsok zemiakov a dala vždy šalát alebo nakrájanú zeleninu ,poobede jogurt, večera hocičo , a niekedy som ešte jedla o 22 napr 1/4 chlebíka so syrom alebo jablko/zeleninu , k pôrodu len toľko že ja som mala sekciu ale kvôli iných veciam - astma, syn sa narodil iba 2.5kg 😀 , pokiaľ viem ženy s cukrovkou by nemali prenášať lebo že.deti sú väčšie ale vidíš syn bol drobný , nemusíš kvôli tehu cukrovke stresovať , proste pravidelne jedz, viac zeleniny , pi čistú vodu
A ešte k tým horším ranným hodnotám mi povedala že.pokial ostatné sú ok po úprave stravy tak to nebude riešiť

martina123s
26. aug 2022

Bohuzial momentalne web tehotenskacukrovkacz nefunguje, ma nejaky vypadok. Pridaj sa do skupiny tehotenska cukrovka, ceska skupina. Ta jeziez momentalne pozastavena ale vsetky info su tam ulozene. Tie hodnoty mas velmi zle. Odporuca sa max 200 g sacharidov denne. Jest kazde 2-4 hodiny…rano nalacno hodnoty do 5,3, hodinu od zaciatku jedenia do 7,8. Drzim palce.

amelia89
26. aug 2022

@martina123s aha to som nevedela,snad to coskoro naskoci lebo tam je fakt zhrnute vsetko.

@didi2102 deti nemaju byt preco vacsie ak sa dodrzuje dieta alebo berie inzulin- preto kludne prenasat zena moze lebo predsa vsetko dodrzuje a rast dietata sa sleduje to len tak pre info 🙂 a prosim velmi nerad zenam s cukrovkou ze si mozu dat sladkost a v pohode. Rychly cukor ti moze vyskocit kedykolvek napr aj 7-10 min po zjedeni a to ti glukomer uz nezachyti. Proste toto treba brat zodpovedne,nejde o teba ale o dieta ktore tymto extremne zatazujes a kedze tvoje telo nestiha musi makat za teba dieta. proste sladkosti su NO GO, tak isto len jogurt alebo len jablko sa nedoporucuje- vzdy je dobre mat zastupene aj tuky aj bielkoviny aj sacharidy v jedle takze napr jogurt A jablko, pretoze tuky zamedzia narazovemu rastu cukru.
Prosim neber to v zlom ale ak si to ty nedodrziavala je to ok ale nie je ok to radit zenam dalej.

henrieta2022
26. aug 2022

@andrejka890 ahoj ja som mala hodnoty na hranici a aj napriek tomu som musela chodit do rizikovej poradne a kazde dva tyzdne nosit krv na diabetologiu. Ale hned zmen diabetologa lebo toto co si mala sa ani poradenstvom neda nazvat. Ja som mala konzultaciu ktora trvala cca hodinu, kde mi bol vysvetleny obsah sacharidov v jedle, na zaklade vysledkov mi napisali kolko sacharidov by som kedy mala jest. Dostala som plagat s potravinami kde bolo napisane ktora potravina kolko sacharidov obsahuje. Dokonca mi tak ukazali aplikaciu cez ktoru si viem zistit obsah sacharidov niektorych potravin rovno v obchode. Odporucili mi aj caste prechadzky. No a teda dodrziavanim diety a pokyn

andrejka890
autor
26. aug 2022

ďakujem baby pomohli ste mi... študujem si všetko čo sa dá aj dodržiavam prísne diétu. Zistila som že si musím veľmi strážiť napr. porcie chleba... môžem jesť len ten úžasný tvrdý semienkovy 1ks max, inak mi veľmi vyskočí cukor...na sladkosti teda radšej ani nepomyslim. Ja som hneď vedela že je niečo zlé v tej ordinácii keď mi sestrička povedala že keď si dám sladké a vyskočí mi ráno cukor, tak si to nemám zapísať do knižky a hotovo :D A mám prísť ak by som mala dlhodobo hodnotu ráno nad 7!! Čo som si potom prečítala že to je už na inzulín...a aj ten záťažový test čo mi robiť nemali a oni mi ho robili dokonca dva krát!! (vraj pre istotu) Tak dúfam že všetko bude v poriadku a vďaka prísnej diéte bude bábo ok :(

didi2102
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
henrieta2022
26. aug 2022

@andrejka890 naozaj by som zvazila zmenu diabetologa. Lebo ono nieje dobre ked si to pozeras len sama a si hladna napr. Ja som hladna nemala, mala som to vyvazene, myslela som nato ale skor, cize dopredu som si nakupila a zvazila co budem jest. Treba si nato davat pozor ale zase nehladovat a od toho tam su tie poradenstva, ktore som absolvovala ja. To o sladkosti,co si nemas zapisat to je.... Bola som v nemocke s jednou mamickou, ktorej bol syncek po narodeni zavisly na cukre. No proste je to nebezpecne ale ked vies co a ako tak sa to da velmi dobre zvladnut 🤗

didi2102
26. aug 2022

@amelia89 ja som chodila do dia poradne,mne bolo povedané toto , problém som nemala

henrieta2022
26. aug 2022

@andrejka890 a uz si to nepamatam celkom presne ale viem ze to bolo o vahe toho produktu napr som mohla jeden rozok ale keby som si dala cely ten platok tazkeho chleba tak by to bolo uz zle🙈zato by bolo naj mat odborne poradenstvo. Lebo teraz sa zbytocne trapis a je to velmi individualna zalezitost. Niektorej to nedodrziavanie nespravi zle ale niektorej ano. Nedrzala by som sa toho co sa napise na tomto fore, aj ked to nikto nemysli zle a chce ti poradit, ale babatko ma byt pod dohladom dr a cukrovka ho ovplyvnuje, tak naozaj odporucam najst odbornika ktory ti to vysvetli a nastavi stravovanie podla tvojich vysledkov🙏

amelia89
26. aug 2022

@didi2102 to je v poriadku, aj lekari maju medzery. Nie kazdy je odbornik na cukrovku tehotensku,niektori diabetologovia su v roku 1976 a beru to ako cukrovku typu I co je nieco uplne odlisne - vtedy nemas v bruchu dieta.

amelia89
26. aug 2022

@andrejka890 nad 7? a nezapisat? akoze fakt toto je na nahlasenie, co to je za hlupeho doktora?
Ja keby som mala 5-6 dni lacnu nad 5.1 uz by doktorka zvazovala inzulin. Nastastie som to vykompenzovala na diete.

presne ono ty si to casom vychytas tie porcie,uvidis co ti lepsie prejde. Mne napr prechadzala ryza (v odporucanom mnozstve) vzdy v pohode, ale napr lavaš alebo tortila s masom (tiez povolene 5/100g cukru, odvazene) to mi nepreslo nikdy. proste tie “psenicne” veci mne robili zle. niekomu napr robi zle paradajka atd, to uvidis.
hlavne nesmies nikdy byt hladna,ono sa to da.

a ak mas instagram velmi odporucam mama s cukrovkou. tam mas bambilion receptov a tipov aj na “sladke” atd

andrejka890
autor
26. aug 2022

Ďakujem vám, ja som už objednaná k druhému diabetológovi ( máme v meste len dvoch) , ale až o týždeň lebo má dovolenku. Tak som zatiaľ chcela vedieť nejaké rady čo dovtedy robiť. Ale meriam si po každom jedle a už začínam mať prehľad o tom čo mi nerobí dobre a čo môžem. Máte pravdu ten lekár u ktorého som bola má vyše 80 rokov a očividne už by mal ísť radšej do dôchodku ako takto ohrozovať ľudí. Ešte keď pomyslím na tie ženy čo na neho dajú ach....

ropucha6
4. sep 2022

@andrejka890 aj ja to prave riesim, mam si merat hodnoty a o dva tyzdne konzultacia. Akurat som zistila, ze tie glukomery su brutal nepresne, meriam si troma roznymi a rozdiel v hodnotach aj 1, co mi robi nalacno rozdiel. Po jedle nemam problem, len nalacno mi vyskakuje cukor, tak uvidime.

ropucha6
4. sep 2022

@amelia89 a ako by zistili tie vysledky tak rychlo, ze by nepokracovali? Ved pri zatazovom teste mi brali 3xkrat krv. Vysledky boli az o cca 2-3dni.

amelia89
4. sep 2022

@ropucha6 no normalne, moje vysledky poslali do labaku kde im za 45 minut dali vediet (najprv zmerali glukomerom,hodnota bola 5.1 a kedze sa vie ze z prsta byva hodnota vacsia poslali do labaku kde im volali ze je to 4.7) Je dolezite si vyberat pracovisko ktore je vybavene

ale ked uz nic ine staci aspon ten glukomer. ak mala z krvi vyse 6 tak z prsta by mala tiez dobre nad 5….

ropucha6
4. sep 2022

@amelia89 neviem, moje boli urcite az za dva dni, ale teda to boli merania u gynekologa, nie u dia. Nalacno som mala mierne zvysene, praveze potom tie dva zatazove boli uz okey, tak neviem co by pomohlo nekontrolovat. No tie glukomery no comment, tri mi meraju ine vysledky, vacsinou musim napichnut aj tri prsty, aby sa ako tak zhodli. Ale stale len nalacno je trochu problem.

andrejka890
autor
4. sep 2022

ja som bola u ďalšej diabetologičky a ona mi už zobrala aj krv na nejaké trojmesačný test ako dodržiavam diétu...ale s tými hodnotami som už úplne popletena, sestrička mi pichla do prsta, mala som 5,9 a vraj je to úplne ok....

andrejka890
autor
4. sep 2022

@ropucha6 ja mám tiež na lačno stále vyšší aj keď cez deň jem pekne a aj hodnoty mám ok, ale už to neriešim, schudla som 3 kilá dokonca...aj keď si dávam druhú večeru pred spaním, ráno sa budim okolo šiestej hladná a vraj aj to zvyšuje cukor...už len čakám kedy porodim nech toto trapenie skončí.

ropucha6
4. sep 2022

@andrejka890 ano, aj mne hovoria lekari, ze malo priberam. Ja som sledovana asi vsade, aj na cukor aj na tlak a vzdy to uzavru, ze je to zvlastne. Ja si planujem merat aj pred spanim, lebo tiez mam pocit, ze vecer mam lepsi cukor ako rano.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre