Ahojte, chcem sa spytat ci nemate skusenosti, robila som test teraz v 24.tyzdni tehotenstva a druha hodnota po vypiti napoja mi vysla vyssie, mali ste niektora tak?Po dvoch hodinach som mala uz v norme a lekarka ma poslala k diabetologičke.
Dakujem za odpovede
@malebiele Dakujem za upokojenie🙂, som z toho trosku smutna, ale snazim sa mysliet pozitivne, pretože viem ze to ovplyvnuje bábätko.Ja praveže nejem vôbec sladke, takže mi to prišlo velmi zvlastne...Zajtra som objednana na krv k diabetologičke a v pondelok k nej na všetrenie kde bude mat aj vysledok tak dufam to bude ok...
@susanna2020 tam vobec nejde o to, ci jes sladke 😄 ja som mala tiez gestacny diabetes, mam 47 kil, sladke som jedla len sporadicky. Bola som si 100% ista, ze je to blud. Muz mal den predtym narodeniny a dala som si vecer kolac. Urobili mi rozbor krvi a ukazalo sa, ze telo mi produkuje malo inzulinu... Staci, ked pri merani vyskoci jedna hodnota a si vedena ako diabeticka. Mne vyskocila tiez iba jedna... ale nie je to nic strasne. Babatko to neovplyvnuje nijak, ak dodrzis co mas.
@susanna2020 to nejde ani ze jes sladke. Ja som v tehu nemusela sladke vobec. A raz mi cukor vybehol nad normu a to z bieleho peciva. Odvtedy som ho nejedla a cukor na 1 po kazdej kontrole
@paulinkaa2 No mne vybehol nad normu len po vypiti toho sladkeho napoja co mi dali, inak predtym co mi brali krv a aj dve hodiny po tom som mala v norme.
@susanna2020 to znamena, ze mas tehotensku cukrovku
@susanna2020 jasne nic to nie je ale predsa len budes kludnejsia urcite ked ta vysetria a potvrdia ze je vsetko ok...mne tiez vysiel pozitivny glukozovy test a to len kvoli tomu, ze tam kde som bola ja sa znizovali normy a sama sestricka povedala ze kebyze idem inam, tak mi nic nevybehne... som vedena sice ze mam gestacny diabetes, ale vsade kde ukazem spravu z diabetologie kde mam namerane hodnoty, tak kazdy len pretoci ocami ze no okej, ze to neni na diabetes ale budis 😀
Ale ono aj keby, tak po porode sa to upravi same 🙂
@susanna2020 ano, potom ti klesne. Ale ked ju zistili po vypiti tak ju mas. kazde 2 tyzdne travila u diabetologicky a vzdy bol cukor v pohode. Inzulin som nepotrebovala. Radsi byt sledovana
@susanna2020 presne ako ti píšu vyššie. To nie je o tom či ješ sladké.. veď sacharidy sú všade, v cestovinách, zemiakoch a tak ďalej a tak ďalej. A aj keby jest milión sladkeho nemusíš mat cukrovku, tam ide o to ako si telo vie poradiť so spracovaním toho cukru a nie o to koľko toho zješ. Ja mám tiež tehu cukrovku, aspoň tak to vyšlo na oGTT, už 2,5 mesiaca meram cukor doma a všetko je úplne okej aj napriek tomu že na tom teste vyšlo že ju mám 😂
@barus26 a to ako casto si ho musis merat?
@susanna2020 prvé 2 týždne som musela každý deň.. Teraz si meram tak že dva dni meram a dva dni nemeram. Keď meram tak 4x denne
@susanna2020 ja keď som mala tehotenskú cukrovku tak som si merala každé 2alebo 3 dní a to bolo ráno na lačno potom po raňajkách 2h a po obede a zas pred večerou a po ...🙂
@susanna2020 ahoj,mám presne ten istý problém ako ty a dokonca dvakrát potvrdený..lebo som pitie toho nápoja bola tak nejak "nútená" absolvovať dvakrát..raz na gynde,raz v nemocnici. Pri oboch meraniach som cukor nalačno mala v pohode,po hodine mi to totálne vyletelo (1. Som mala až 11,6...druhýkrát 10,6 a má to byť tuším nejak do 7-8) a po dvoch hodinách som mala oba razy cukor zase dobrý..bola som u diabetológa, nakázal mi diétu, vysadit sladké,biele pečivo,atď..v podstate všetko nezdravé 🙂 mala som zaradiť viac pohybu...a každé dva týždne na kontrolu. Tú som mala teraz v stredu druhýkrát, cukor na lacno aj po raňajkách že super,v norme 🙂 tak mi len povedal,že mám ďalej dodržiavať vyváženú stravu a nejesť sladké,toť vsio 🙂 nemusím si cukor ani merať ..a najbližšie idem až o tri týždne a to bude vlastne poslednýkrát,lebo už budem v 35tt
Ja som na teste mala zvýšenú druhu hodnotu 0,02, myslela som ze aká pohoda... Hodnoty sa mi stále zvyšovali, dieta bez cukru a sladidiel nestacila, skončila som na inzulíne s tabletkami. Po pôrode mi ostal prediabetes. Plánujem druhé dieťa a dostala som preto inzulín na úpravu hodnôt.
Nie je to žiadna katastrofa, naučíš sa žiť zdravšie, väčšine žien stačí dieta.
Poriadne si nastduj stránku www.tehotenskacukrovka.cz kde je o písaná dieta. Treba ju dodržiavať na 100% neboj hladná nebudeš. Treba si vážiť prilohy, mne napríklad vôbec neprešiel chlieb, ryža, cestoviny.. Ale uvidíš podľa merania. Nepodceňujte situáciu, ide o zdravie dieťaťa
@mia_von_prag dakujem velmi pekne za rady😉Isto nepodcenim, len ma to aj mrzi, ze som sa asi zle stravovala, hladam v sebe chybu ze asi som si davala prilis ovocia alebo potravin so sacharidmi.Pritom ja som vôbec neni nejaky velky jedak, zvysila som o nieco porcie len kvôli tomu aby malo babätko vsetko...Zatial som pribrala 5kg a to som v 25.tyzdni...
@baluinka ja som mala 10,18 po tom napoji.Diabetologicka mi povedala ze norma je do 10 zevraj som to presvihla len o kusocek..(aj ked na niektorych strankach na nete je napisane do 8)Zobrala mi krv, ktora by mala ukazovat hodnoty glukozy za posledne tri mesiace a v pondelok budem mat vysledky.Ja dufam ze budu dobre a som zvedava co mi povie.A gratulujem, ze si sa z toho dostala👏😉
@paulinkaa2 Ano zistili, ale zevraj som to presvihla len o kusok, mala som hodinu po vypiti 10,18...A potom dve hodiny po vypiti okolo 4,3 cize uz v norme.
@baluinka A inak zvlastne ze niektori to meraju len pred vypitim a potom dve hodiny po vypiti, ze tu strednu hodnotu nesleduju...Vela clankov som tak nasla na nete.Ty si si cukor vôbec nemusela merat?
@susanna2020 10,18 si mala vela. Mala by byt v norme do 7. Aspon tak mne diabetologicka hovorila.
@susanna2020 nie je to tvoja chyba. Je to spôsobené tým, že tvoj pankreas nestíha produkovať toľko inzulínu koľko treba. V tehotenstve sa to stáva. Po pôrode môže zmiznúť, ale je dosť veľká pravdepodobnosť, že ti hrozí v budúcnosti cukrovka 2.typu. Takže ja som pokračovala v tomto stravovaní aj po pôrode. Nič si nevycitaj, naozaj za to nemôžeš. Na tej stránke tehotenská cukrovka to aj pekne vysvetľujú, ako vzniká
@paulinkaa2 hodnota po 2 hodinach má byt do 8,70 takze nemôže byt po hodine od vypitia hodnota do 7....
@paulinkaa2 hovadinu som napísala ..po 2 hodinach má byt hodnota do 7.80 nie 8,70..
@susanna2020 fakt to niektori len tak merajú? To mi príde nesprávne, lebo to by potom ani mne tým pádom nezistili, keďže po 2h som mala cukor ok...nemusim si merať cukor,lebo povedal,že ja to mám len také hraničné,tu cukrovku..teraz v stredu keď s bola na kontrole,tak nalačno cukor ok,takisto po 1 a pol hodine po raňajkách ok..takže naozaj sa len snažím nejesť sladké, biele pečivo,múku, a iné nezdravé veci, viac sa hýbem (povedal že pohyb je v tomto prípade dôležitý pomocník pri znižovaní tej hladiny cukru)..podľa mňa keď budeš toto dodržiavať, bude to ok 🙂👍
@baluinka No ano citala som to na internete tak...Alebo niektori po hodine a pol...A brali ti aj krv na glukovany hemoglobin?(to by malo byt odobratie krvi kde budu vidiet hodnoty glukozy za tri mesiace)Mne v piatok a zajtra idem prvy krat k diabetologicke kde bude mat aj vysledky...Tak som zvedava co mi povie.Dufam ze bude vsetko ok a dakujem za spravu😉Ked mi povie ze mam si dat len dietu to mi nevadi...Inak ja v podstate jem len zdrave veci akurat som pila ovocne stavy(co som si myslela ze robim dobre malemu ze davam vitaminy)a neviem ci teraz preto mi to tak nevyskocilo, lebo viem ze aj to ovocie obsahuje cukor...A den pred odberom co mi brali trikrat krv som pila ovocnu stavu tiez...
@baluinka Ja mam uz dva tyzdne dovolenku a moc sa teda nehybem mozno aj tym mi ten test tak vyskocil🙄
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@susanna2020 to je len preventivne, nicoho sa neboj, diabetolog zoberie krv, mozno da glukomer na domov nech si pomeras dva dni po sebe po kazdom jedle a ked to bude ok, nebude nic riesit, ked nieco mierne vybehne, akurat ti povie ze treba trosku upravit stravu nic viac.. ale radsej pre istotu to preverit ako nieco zanedbat 🙂