Ťažká preeklampsia

17. sep 2022

Ahojte,

1.tehotenstvo bez komplikacii, v 2.som mala ťažkú preeklampsiu - tlak 180/110, bielkoviny +++ a vsak jej nástup bol veľmi náhly - v priebehu 3 dní sa rozvinula na naozaj vážny stav, kedy naše dietatko neprežilo. 😞
Desí ma to, že mi povedali ze to muselo v mojom tele prebiehať už dlhšie hoci som nemala žiadne priznaky.
Keď sa dostavili prvé príznaky, bolo žiaľ už neskoro.
Mal to niekto podobne? Ako prebiehalo ďalšie tehotenstvo, opakovala sa vám preeklampsia?

Ďakujem za skúsenosti.

nika11103
17. sep 2022

To sa preboha kedy stalo ? Ako že neprežilo v ktorom tt to bolo ? Je mi to hrozné ľúto prepáč že sa pýtam ale aj mne kolíše tlak aj som bola hospitalizovaná tak som sa tetaz pekne vystrašila . Naozaj mi je to hrozné ľúto 😰

e1i
18. sep 2022

Stav sa môže opakovať a nemusí. So 100% istotou ti to nikto nepovie. Existuje ale vyšetrenie pravdepodobnosti jej vzniku v najbližších týždňoch. A preventivne sa nasadzuje ASA

tmavovlaskakatka
18. sep 2022

Ahoj, ja som mala pri 1. tehotenstve preeklampsiu (teraz má dcéra už 17 rokov). Ani som nevedela, že niečo také existuje. Tiež som nemala žiadne príznaky. Ale muselo to prebiehať už dlhšie, pretože dcéra sa narodila podvyživená. V 35. týždni ma zrazu začali bolieť hrozne kríže, šla som do nemocnice a tam mi povedali, že mi musia spraviť urgentnú sekciu, inak by som upadla do komy a obe by sme neprežili. Dcéra mala iba 41 cm a 1,8 kg. Ja som z toho všetkého dostala popôrodnú depresiu a bola som dosť dlho chorá.
2. tehotenstvo po 7.rokoch sledovali, brala som magnézium, ale nevyskytla sa u mňa preeklampsia. Porodila som sekciou v 40.týždni zdravú dcérku.

Nemusí sa to vôbec opakovať. Hlavne by si mala byť na rizikovom.
Inak ja som sa teraz dozvedela, že mám dedičné ochorenie, robili mi genetiku, a to Leiden, a pri tejto diagnoze je u žien častá preeklampsia, ale aj potraty a pod.

autor
18. sep 2022

@tmavovlaskakatka
@e1i ďakujem vam za skúsenosť

autor
18. sep 2022

@nika11103 dakujem😞 v 27tt...neprežila lebo to vraj u mňa prebiehalo už dlhšie a však príznaky neboli žiadne...čiže sa postupne vraj v brusku dusila a nedostávala živiny..

mogaa
18. sep 2022

Treba sa o tom porozprávať so svojim gynekológom....ono nie vždy sa to opakuje, veď aj u teba bolo prvé tehu v poriadku, bez komplikácii....len teda ak by si otehotnela, gynekológ ťa bude zrejme viac sledovať a asi ostaneš aj na rizikovom tehotenstve....mala by si byť viac sledovaná a pravdepodobne ti bude častejšie merať bielkoviny v moči a ty si budeš musieť aj doma merať tlak....

autor
18. sep 2022

@mogaa dakujem...áno rozprávala som sa q však chcela som počuť aj nejaké reálne skusenosti

kvetinka719
18. sep 2022

Veľmi mi je ľúto, čo sa ti stalo. Ja som si kvôli obave z preeklampsie dala v 1. trimestri dala spraviť kombinovaný screening na preeklampsiu - odber krvi a sono vyšetrenie. Už v 1. trimestri sa dá zistiť, či ma žena predpoklad na vznik ochorenia. Ak vyjde screening pozitívne, nasadzuje sa (špecificky podľa výsledkov krvi) preventívne kyselina acetylsalicilová (najčastejšie sa voli obyc aspirin), čo až v 80% zabráni vzniku preeklampsie. Zároveň, vo zvyšných 20%, kedy sa preeklampsia rozvinie, nie je taká závažná. V zahraničí sa tieto vyšetrenia robia bezne. Na SK mi to nikto nechcel spraviť (aktuálne žiadny z našich labakov nevyhnodnocuje krv na preeklampsiu), tak sme išli do Brna - Prenatal centrum. Vyšetrenie stalo cca 50€, bola to Rýchlovka, za mna to stalo zato.
Možno ti to pomôže do budúcna… veľmi ti držím palce, aby ďalšie tvoje tehotenstvo dopadlo úspešne

kikushaa
18. sep 2022

2tehotenstva, 2x preeklsmpsia. Ked som po prvom badala nikto nevedel povedat ci sa to bude opakovat je to 50/50 🤷‍♀️ Pritom som 2tehotenstvo bola skedovana internistom, nefrologom, hematologickou a kazde 2tt som chodila na rizikovu poradnu, nevies tomu zabranit mne nepomohlo nic 😔

autor
18. sep 2022

@kvetinka719 ahoj veľmi pekne ďakujem za tvoje slová ❤️ počula som o tomto screeningu, mam pocit ze sa to už robí aj na svk..v ktorom roku to bolo, že to tu ešte nerobili?

autor
18. sep 2022

@kikushaa to mi je luto a užívala si aj anopyrin? A kedy sa to u teba rozvinula?

kvetinka719
18. sep 2022

Práveže to bolo pred dvoma týždňami, čo sme to riešili… jeden labak, neviem si teraz spomenúť ktorý, ma na stránke, že to robia, keď som tam ale volala, povedali mi, že to už stiahli z ponuky a len neaktualizivali stránku.

kikushaa
18. sep 2022

Uzivala som od zaciatku druheho tehotenstva, prvy porod 29tt druhy 32tt. Prvy som mala zacinajuci hellp syndrom, druhy len stredne tazka preeklampsia.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre