Streptococcus agalactiae v 33. týždni tehotenstva

danula456
19. dec 2014

Ahojte doktor mi oznamil ze mam Streptococcus agalactiae a som v 33 tyzdni tehotenstva. Nemate s tym skusenosti, ci to moze znamenat riziko pre babatko? Da sa to liecit aj pocas tehotenstva, alebo az pri porode? Velmi dakujem za radu.

kvecia
19. dec 2014

Pri pôrode ti podajú ATB do žily, aby sa drobec nenakazil ako pôjde porodnymi cestami... nemáš sa čoho báť, tento streptokok je v tehu bežný

marcelapu
19. dec 2014

@danula456 no mne prsli na to az ked som porodila, takze malicka sa nakazila a Dr. mi povedal, ze mozeme byt "RADI" ze to takto dopadlo, lebo ze ked sa nedavaju antb. pocas porodu, tak sa moze vazne poskodit plod. U Teba je to lepsie, ze Ti to zistili teraz pred porodom. Ako pisle @kvecia daju Ti antb. pocas porodu a dietatko bude mat "cistu cestu" na svet. Ked som sa pytala ako sa to da vyliecit, tak ze neda, ze to budem mat vzdy. Len sledovat to treba. U malej sa to teraz prejavuje znizenou imunitou a je nachylnejsia na choroby, ktore ale s imunoalergiologickou celkom dobre zvladame. Neboj sa.

alicka850
19. dec 2014

@marcelapu ved aj tebe to museli zistit pred porodom,kazdej tehotnej sa robia stery z posvy v 36. tyzdni prave na streptokoka.

marcelapu
19. dec 2014

@alicka850 ved prave, ze robili, ale som mala v tom case nasadene antibiotika Zinnat pre chorobu, tak nezistili. A pred porodom opatovne uz nerobili, lebo "nebolo treba"

danula456
autor
19. dec 2014

ahojte, dakujem za rady, citala som ze to davaju tak 4 hodiny pred porodom. Co ked mi odtecie plodova voda mimo nemocnicu a nebude sa to stihat mi podat tieto antibiotika vcas v nemocnici.. citala som ze ak by sa dieta rodilo cisarskym tak to riziko nakazy je minimalne, ale to si zena nevie dobrovolne zvolit.

mirka2003
19. dec 2014

tak ja neviem... vraj je riziko prenosu na dieta nejake 1%. ze v niektorych krajinach sa to ani nezistuje mi hovoril doktor. nie je automaticke ze dieta sa nakazi. ani tie antibiotika nie su 100%. kamoske pichli 1 davku ale porod trval dlhsie, a akosi pozabudli pichnut penicilin 2x. ma sa to opakovat po 3-4 hod. mala bola kvoli tomu po porode na ATB. ja som mala tiez streptokoka, a bola som ako druhorodicka otvorena dost, po termine. chceli mi pichnut plodovu vodu ze nech rodim cim skor. ale povedala som si, ze moje dieta sa urcite nenakazi 🙂 a chcela som aby sa vypytal na svet sam, nie ako 1. syn ktoreho chudaka vyvolavali jeden den. praskla mi voda a sla som do porodnice hned ale moj porod trval tak dlho ze mi pichli penicilin opat 2x 🙂

nika5214
19. dec 2014

@danula456 ahoj ja som ho mala tiež a nestihli mi podať lieky malinky sa ponáhľal hneď z príjmu ms zobrali hore a do 5min bol na svete a našťastie mu nič nebolo ani neni a to má 18m takže nebuď z toho nervózna

nika5214
19. dec 2014

@marcelapu to fakt sa nedá vyliečiť go mi nejde do hlavy lebo kamarátka ho mala počas prvého tehotenstva a pri druhom ho nemala zaujímavé

zdenda86
19. dec 2014

Strach je v tomto pripade na mieste.mne ho nezastili,kedze som porodila predcasne v 32.tyzdni.pocas porodu mi tiekli Atb.malej nasadili tiez a sla do inkubatora.nemala ziadne problemy len jej dali podporu na dychanie.vsetko bolo v poriadku az do doby ked ma k nej zavolali lezat(nelezala som s nou,lebo bola v inej nemocnici).nakolko mi streptokoka nezistili,nakazila sa odo.mna mesiac po porode.malo to vcelku rychly priebeh.mali sme ist domov,ale lekarke sa nezdala,zacalo jej zlyhavat dychanie,srdce a nabehla sepsa.dali jej hned Atb na viac druhou ochoreni.na druhu den jej robili lumbalnu punkciubola potvrdena meningitida ktoru sposobil tento streptokok.dalsich 6tyzdnov jej denne.z novorodeneckeho sme odchadzali s moznou hluchotou,retardaciou,mentalnou zaostalostou.lekari nam nevedeli povedat co mame cakat.dnes je skoro dvojrocna sikovna princezna.je nase vsetko.dokazalo to vsetko zvladnut a vybojovala si pre seba zdravy zivot.trochu som sa rozpisala ale len preto aby to nikto nezlahcoval.nieje to len taka obycajna bakteria a vie narobit vela zleho.

marcelapu
19. dec 2014

@nika5214 Chcela som preliecit, lebo uz vtedy sme vedeli, ze chceme druhe babo, ale takuto odpoved som dostala. Tak veru neviem ako to je. Tento rok sa nam podarilo otehotniet, ale skoncilo to ako MA, tak teraz sa snazime a snazime a zatial nic. Neviem ci ma aj s tymto suvis.

mirka2003
19. dec 2014

tohto streptokoka ma udajne 50% tehotnych. nechapem suvis s tym, ze "lezala so mnou"... bavime sa o streptokokovi v posve ktory sa prenasa pocas prechodu dietata porodnymi cestami.

sampo
19. dec 2014

aj ja som to mala, lenze maly sa tak ci tak narodil cr (planovanym), tak to ani nikto neriesil, ani si nespominam, ze by mi dali atb. Teda mozno aj dali.. musela by som vidiet dokumentaciu, lebo si fakt nepamatam 😔

mirka2003
19. dec 2014

@marcelapu udajne sa to nelieci lebo sa to neda vyliecit, ak to tam aj na chvilu vyhubia vrati sa to spat 🙂 ze ak to nesposobuje problemy je to normalna bakteria (alebo co 😝 ) ktora zije v symbioze s clovekom 🙂

marcelapu
19. dec 2014

@mirka2003 ano, doktor povedal, ze to koluje. Aj moja mala ho ma. Narodila sa s zapalenymi spojivkami. A liecili sme oftalmoframikoinom az neskor ocna lekarka, na moj podnet, robila vyter z oka a bol z toho zlaty stafylokok. Tak sa vsetko vyjasnilo. Mala mala zlateho stafylokoka nelieceneho a ked som ju dojcila, pustala mi cez pusinku do prsnikov infekciu. Museli sme skoncit s dojcenim, ked sa mi 4 dni neprisala na prsnik a ja teploty 40 a mliecko som stratila. Joj, keby ju od zaciatku odsledovali a nepustili len s framykoinom domov, tak sme sa mohli krasne dojcit. Takto bola na UM. Teraz ked je chora, casto robia vyter z hrdla, lebo sa casto potvrdi pliaga jedna.

lilli110
19. dec 2014

@danula456 Ahoj. Aj ja som mala streptokoka pri prvom tehu. Zistili mi ho v 36tt. Preliečili priamo pri pôrode ATB. Malý sa narodil zdravý. Tiež mi dr povedal, že nič sa nedeje, že je to časté a že pri pôrode dostanem ATB, aby sa nenakazilo bábo. Všetko bolo v poriadku. Pri druhom tehu mi nič nezistili.

alicka850
19. dec 2014

@marcelapu aha,tak to je mozne,ATB ho zrejme preliecili a potom do porodu si sa znova nakazila. Oni to asi nikdy pri negat. Vlvysledku neopakuju.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre