Štítna žľaza v tehotenstve

ivakat248
17. jan 2022

Ahojte, neviete co znamena toto v tehotenstve? Beriem lieky na stitnu zlazu, ale neviem ci mi treba silnejsie alebo slabsie alebo to znamena nieco ine. Som v prvom trimestri a uz stresujem, ci je babatko ok....

bolarazjedna
17. jan 2022

Anti TPO budeš mat vyššie hodnoty, keďže máš zrejme autoimunitnu poruchu štítnej žľazy, mne povedala endokrinológia, že to je úplne zbytočné kontrolovať. Pri TSH ti nesvieti hviezdička, takže zrejme hodnota je v norme. Ak berieš lieky na štítnu žľazu, tak by si ale mala byť endokrinológom kontrolovaná, v každom trimestri, takže ak ti tieto vyšetrenia robil gynekológ, tak urýchlene zavolaj svojmu endokrinológovi, že si tehotná . A bábätko bude v pohode, aj keby si mala zle hodnoty, vyšetruje sa to preto, či netreba zmeniť dávku, lebo dlhodobo zle hodnoty by mohli babo ohroziť.

ivakat248
autor
17. jan 2022

@bolarazjedna ano, mam nejake vrodene ochorenie stitnej žľazy. A hodnotu mi na zaciatku tehotenstva navysovali. Takze preto vysla zla hodnota, lebo mam to vrodene ochorenie?

bolarazjedna
17. jan 2022

@ivakat248 áno, anti-TPO sú protilátky, ktoré ti tvoje telo produkuje proti štítnej žľaze, to proste budeš mat stále zvýšené, lebo máš to ochorenie. Dôležité je TSH a ešte v tehotenstve sa vyšetruje voľné T4, to ti asi môže iba endokrinológ vyšetriť, neviem, či si mala. Ja chodím na krv každý trimester.

ivakat248
autor
17. jan 2022

@bolarazjedna dakujem za odpoved. Lebo ja som sa az rozplakala..... Viem ake dolezite je mat stitnu v tehu v poroadku, aby hodnoty sedeli. Som sa vylakala, ze je nieco zle..... Tie hormony su masaker..... Dakujem za vysvetlenie. V 6t som bola u endokrinologa, teraz som v 11t. Tak skocim za nim este. Kazal prist po 2mesiacoch..... Tieto hodnoty mi vysli na poradni v 9t.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre