Srdcové chyby u tehotnej a pôrod

niky21
6. sep 2015

Ahojte, je tu nejaká žienka, ktorá má nejakú vrodenú chybu na srdiečku ako ja ? Ja mám stenózu (zúženie) chlopne, tak som zvedavá, či som tu jediná ☹ Neberiem žiadne lieky, ale námahu moc nezvládam, bola som oslobodená od behu na telesnej a tak ďalej.. Tak sa trochu obávam pôrodu... Ďakujem

zuzik307
7. sep 2015

@niky21 mas stenozu aortalnej alebo mitralnej chlopne? kazdopadne, kardiolog by sa mal vyjadrit ku sposobu vedenia porodu...ak by bol spontanny porod pre teba velkou zatazou, moze kardiolog indikovat sekciu 🙂

niky21
autor
7. sep 2015

@zuzik307 Mám stenózu aortálnej chlopne + parox. tachychardiu, ale to len v strese.

ja_nka
7. sep 2015

@niky21 ja ma prolaps mitralnej chlopne a k tomu vysoke tepy v klude (120). A holter mi nameral aj 173 pri chodzi hore schodmi... Ku kardiologovi som chodila aj pred tehu a pocas tehu som bola viac sledovana. Radila som sa s nou a povedala, ze nevidi problem rodit prirodzene. Aj porodnik mi povedal, ze by to malo byt v poriadku (samozrejme chcel vyjadrenie kardiologa). Nakoniec som rodila akutnou sekciou, lebo po podani oxytocinu som sa absolutne neotvarala a ctg bolo uz zle. Urcite sa porad so svojim kardiologom on bude vediet najlepsie posudit tvoj zdravotny stav.

klaudi1211
20. okt 2017

@niky21 Ja mám tiež zúženú chlopňu. Ako 2 týždňové bábätko ma operovali - valvuloplastika aortálnej chlopne..
Ako ideš rodiť? Cisárskym, alebo spontánne? 🙂

niky21
autor
20. okt 2017

@klaudi1211 už som porodila dve deti 🙂 porodila som normálne, žiadny problém nebol 😉

klaudi1211
20. okt 2017

@niky21 rodila si teda spontánne? 🙂vôbec nebol problém s chlopnou? 🙂

veronicka88
20. okt 2017

Rodila som s biologickou náhradou chlopne,dnes mám po 2.operacii...pytaj sa čo ťa zaujíma;)

klaudi1211
20. okt 2017

@veronicka88 a rodila si spontánne? 🙂 mne kardiológ povedal, že jedine cisársky.. 🙂

veronicka88
20. okt 2017

@klaudi1211 cisárskym,aj to som mala kvôli spinalke veľké komplikácie,48hodin má dávali na JIS dokopy,s mojimi hodnotami čo som mala pred operáciou by som asi neproofila ani tak ani tak...dnes ruším či môžem otehotnieť a už umelou chlopňu a to ti teda povie je riadna "sranda":-/

niky21
autor
21. okt 2017

@klaudi1211 vôbec, normálne som porodila prirodzene ,prvý bol s epi a druhý bez epi a veľké dieťatko 😉 je to menšia záťaž ako sekcia na srdce.

luuciinka11
6. dec 2017

Dobrý deň ,prave túto tému vyhľadávam .Ja mám ten problém že moje bábätko ma tento problém že ma stenozu a sttasne som sa zľakla že čo teraz a ako bude s bábätkom .Som objednaná do Bratislavy na Kramáre na Kardiologiu.

veronicka88
6. dec 2017

@luuciinka11 ja mám vrodenú stenozu,som po dvoch výmenách aorty.nasi s tým žijú od môjho roka;)držím silnonpalce....

klaudi1211
6. dec 2017

@luuciinka11
Ahoj. Ja s tým žijem od narodenia (už 20 rokov). Som po valvuloplastike aortalnej chlopne, katetrizacií.. Ja som mala gradient na chlopni 80 torrov, takmer ma zadusilo.
Podľa toho, ako je zúžená chlopňa rozhodnú, čo budú robiť.
Si objednaná k doktorke Kollárovej? 🙂. Ona je veľmi super doktorka.. Chodila som k nej od narodenia až do dospelosti (19.rokov).
Držím Vám silno palce! Ak niečo, kľudne píš IP.

sandey
6. dec 2017

@niky21 @klaudi1211 @veronicka88 ahojte dievcata prosim vas mam syna 7 rocneho, ma vrodenu aortalnu stenozu ako vy... mal valvuloplastiku ako tyzdnovy (to bol predcasne narodeny), gradient mal tusim okolo 96, prosim napiste mi, ako sa to postupne vyvijalo, ci ste mali nejake dalsie operacie... velmi pekne dakujem (inac chodime k Dr. Kollarovej na detske Kramare)

sandey
6. dec 2017

@luuciinka11 ahoj, mne sa narodilo babatko s vrodenou stenozou... kolko ma tvoje babatko?

luuciinka11
6. dec 2017

Ahoj ja som v 19 týždni tehotenstva a zistili mi na 3 D ultrazvuku zuzenu chlopňu bábätká ,poslali ma na kramare na kardiologiu .Viac neviem 14.12.sa tam mám dostaviť .Vôbec neviem netuším ake sú riizika a čo nas čaká,som hotova .A vám zistili tu chybu až pri narodení?mali ste komplikácie s bábätkom?

luuciinka11
6. dec 2017

Objednana som ku Petrovi Tittelovi

klaudi1211
6. dec 2017

@sandey
Mne tiež robili valvuloplastiku, ako týždňovému bábätku. Tiež som takmer zomrela. Mamine dokonca povedali, aby ma nedala operovať, pretože mám viac, než isté, že to neprežijem.. a hold - som tu už vyše 20 rokov 😉😉.
Ako sa to vyvíjalo? Každý rok kontrola Kramáre Dr. Kollárová a 2x za rok kardiológia u kardiológa.. Mňa oslobodili od telesnej výchovy - vytrvalostné behy a neskôr úplne. Ale sama viem podľa seba, že tiež nemôžeš dieťaťu všetko zakázať.. Som dievča a vystrájala som hlúposti aj napriek tomu, že mám problémy so srdcom. Nechaj ho robiť veci, ktoré robí rád a keď vládze, vtedy vieš, že je v poriadku 🙂. Ja sama som začala nakoniec chodiť tancovať do folklórneho súboru, kde sa naozaj fest maká pri tancovani a musím napísať, že sa cítim omnoho lepšie, ako keď som takmer nič nerobila.. 🙂 Vládzem a je mi fajn 🖒. Hlavne sa netreba báť 🙂.

klaudi1211
6. dec 2017

@sandey A operácia žiadna, okrem valvuloplastiky 🙂.

luuciinka11
6. dec 2017

Super 😊

sandey
7. dec 2017

@luuciinka11 ahoj, praveze u nas to bolo vsetko take zahadne, bola som na morfologickoum ultrazvuku u najlepsieho detskeho kardiochirurga Dr. Holáňa, cca okolo 22. tyzdna tehotenstva (pretoze brat mi zomrel na srdcovu vadu) a on povedal, ze srdiecko je uplne zdrave... a ked sa narodil, sice predcasne, ale to s tym zevraj nesuviselo, tak poculi selest a potom zistili otvoreny ductus, to je nejaka tusim klapka medzi srdieckom a plucami (neviem to presne), ale to byva caste u predcasniatok a napravi sa to po tyzdnovom podavani ibuprofenovych cipkov, ani vtedy mu nic ine na echu nevideli, alebo mozno skor si nevsimli, pretoze okrem stenozy ma aj dvojcipu chlopnu (ma byt tusim trojcipa), az ked sa ductus uzavrel, zbadala lekarka na sone tuto zuzenu chlopnu a gradient tesne pod 100, pre mna sok, lebo okamzite mi ho brali na operacku, takeho krpca 7 dnoveho a robili mu valvuloplaticku, cize zaviedli kateter cez cievu a prefukli chlopnu... bolo to v hodinu dvanastu... to bol stvrtok a chceli nam to echo prelozit povodne na pondelok, keby ale cakali do pondelka, neviem, ako by to dopadlo, kedze bol uplne akutny pripad..... a s druhym babatkom som isla pre istotu tiez v tehotentve na echo na Kramare a mal podozrenie, ze tiez je chlopna dvojcipa a hrozi mu to iste, ale nastasie po porode tuto vadu nemal, ma iba dierku v srdiecku, ale uz sa nam zmensila o polovicu, tak je sanca, ze sa sama zaceli... ale pri prvom mi doktorka hovorila hned aby sme ratali s dalsou operaciou... priblizne v predskolskom veku, momentalne bude mat 8 rokov a nastastie sa drzime, tak pevne verim, ze to tak este dlho zostane

sandey
7. dec 2017

@klaudi1211 ono je to zevraj rarita, ked netreba 2.operaciu, ze ma malo takych pacientov, tiez chodime k Dr. Kollarovej. nastastie mne vtedy nepovedali, ze to je taky vazny zakrok a to mal krpec 7 dni a predcasne narodeny, tak vazil 2,3 kg... chvalabohu je to tiez velky bojovnik... s tym pohybom je to u nas dost divoke, lebo ma ADHD a je velmi besny, takze cely den sa nezastavi... neobmedzujem ho, len na tv tiez nerobi tieto behy na cas a dlhe behy a podobne... u nas sa skor obavam, aby sa to nezhorsilo kvoli castym infektom, tie su zevraj najnebezpesnejsie...

luuciinka11
7. dec 2017

Ďakujem vám za spravicky mamičky.Ja som sa dnes dovolala detskej kardiologické čo k nej chodi môj synček narodil sa a zistili mu maličký šelest že vraj to je detský šelest a zmyzne preč.No ale pýtala som sa práve na to naše ešte nenarodené dieťatko ktoré som chcela zistiť čo je tá zúžená chlopna a čo nás čaká.Tak na všetko je ešte čas bábätko je ešte vo vývine v brušku aby sa ta chlopna upravila alebo nie keďže že v sprave mám napísané závažná valvularna stenoza.Vsetko sa dozvieme na Kramaroch
O týždeň v akom stupni zavazna stenoza je.Tak držte mi palce.

klaudi1211
7. dec 2017

@sandey Tiež mám dvojcípu chlopňu a ako píšeš, čo zažil Tvoj syn, u mňa to bolo to isté 🙂.
Ja sa našťastie držím. Povedali mi, že už žiadna operácia nehrozí, až na tú výmenu chlopne, ale zatiaľ mám všetko v poriadku. (Klop, klop..)
My ženy to máme o čosi zložitejšie, pretože tehotenstvo a pôrod so srdcovými chybami nie je žiadna "sranda".. A tiež neodporúčajú tehotenstvo po výmene chlopne, pretože sa vtedy podávajú injekčne lieky na riedenie krvi. Toto mi kardiologička rozpráva pri každej kontrole. Žena je omnoho viac pocas tehotenstva sledovaná v kardio ambulancii .. Stále som v takých obavách a modlím sa, aby som stihla aspoň 1 dieťatko, ak by sa mi náhle zhoršil stav a musela by som ísť na výmenu chlopne..

vikusik321
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
p_alexandra
22. nov 2022

Ahojte, moja dcerka sa tiez narodila s.diagnozou Vrodené zúženie pulmonálnej chlopne. Bojim sa, nasa kardiologicka skoro nič o tom nepovedala. Gradient ma 30, stredne závažná, mozem sa spytat, aky vplyv to má na Vas život? Na čo mam dávať pozor? Teraz ma 9 mesiacov. Som velmi smutna, neviem co mam cakat. Dakujem za odpoveď

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre