Spotrebovaný krčok v tehotenstve

maria898
24. nov 2022

Ahojte, dnes som 33+1tt vcera na poradni mi doktor povedal ze krcok uz mam spotrebovany na 1cm a ze to asi urcite nevydrzim do terminu. Ale ze by teda bolo dobre do toho 38tt.pred mesiacom mi vravel ze krcok krqsne drzi. Takze za mesiac sa to asi dost pohlo. ale nevravel nicc o lezani ani o nicom takom. Je mi jasne ze sa mam setrit. Mate niektora podobnu skusenost? Kedy ste nakoniec porodili? Ostali ste viac menej lezat? Ja si to nemozem dovolit musim v domacnosti normalne fungovat.

nikool701
24. nov 2022

@maria898 ja mam ten isty problem, no krcok mam 1,5cm. Bola som aj v nemocnici kvoli tomu. Aktualne lezim doma na kludovom rezime. Mam absolvovanu kortikoidnu pripravu, ak by sa babo vypytalo skor na svet. Uzivam aj lieky progestanele na krcok aj antibiotika, kedze bola u mna potvrdena infekcia a zrejme to sposobilo skratenie krcka. Nerobili ti ani vyter ani lieky ti nenasadil?

bagre
24. nov 2022

Nuž aspoň ten 36tt by sa mal podariť dotiahnuť - ale to je ešte dlhých 5 týždňov...
Fungovať funguj, ale viac oddychuj, a rob len základné veci, ten mesiac sa to dá, myslím že to nestojí za riziko že by si porodila v 33tt napríklad.
Nik ti nepovie ako to bude, ale je tam riziko, to vieš...

babyliss
24. nov 2022

@maria898 ja som na jednej poradni mala všetko ok, hrdlo dlhé, a na ďalšej krcok spotrebovany otvorená na 4. To bolo v 35 t a rodit som šla o 3 týždne, to ma už poslala, lebo som bola na 7. Ale vtedy mi hovorila, že ja do večera porodím 😀 a ja som ešte prišla na 2 poradne. 😃

bagre
24. nov 2022

@maria898 Mňa hospitalizovali na zač 36 - bola som už ale otvorená na 3, dali ma ležať dole hlavou, že treba aspoň ten 36 dokončiť, nepomohlo - išla som na 6. Keď som sa dostala do 37, už som mohla byť normálne nie ako netopier a vtedy sa to seklo - bola som tak ďalší týždeň, potom vyvolávali lebo sa báli infekcie, že už som dlho otvorená. Určite by som bola ešte vydržala pár dní...

nikpa
24. nov 2022

@maria898 Buď chces porodiť zdravé, donosene dieťa alebo sa venovat domácnosti. Takže kľudne si var, upratuj, staraj sa doma lebo keď predčasne porodis nedonosene, mozno choré dieťa, už na tú domácnosť nebudeš mať veľa času. Máš na výber, len si urči priority. Všetko sa dá, ja som ležala od 30tt s 3 ročným dieťaťom doma a zvládli sme to. Síce doma bola bomba, navarené len rýchlovky, malý chodil von len párkrát do týždňa ale trvalo to tak len zopár týždňov a vydržali sme lebo posledné čo som chcela, bolo predčasne porodiť.

bagre
24. nov 2022

@nikpa Tá druhá veta sa hádam dala napísať aj trochu inak či nie? Autorka nevyzerá že je hlúpa, a nie každému sa dá zrealizovať do praxe veta typu "keď som ja toto a toto zvládla, tak aj ty musíš"

majka176
24. nov 2022

Ja som mala pri druhom tehu niečo podobné, v 32.tt skrátený kŕčok a otvorená skoro na dva prsty. Mala som nariadený prísny kľúčový režim(čo sa pri 5 ročnej dcére nedalo), plus som si týždeň poležala na rizikovovm. Prednosta kliniky má prepustil s tým, že či mi odtečie plodová voda tu, alebo doma, je to uplne jedno, že sa mám pripraviť na predčasný pôrod. Chodila som na kontroly na rizikovú poradňu 1 - 2 krát do týždňa až do pôrodu. Porodila som v 38.tt zdravé donosené dieťa 🙂

luci_dar
24. nov 2022

@maria898 je to velmi pokročilý nález, nikto ti nepovie kolko to vydrzi a nepomozu ti velmi ani skusenosti. Lebo niekomu to vydrzi tyzden, inej do konca 🤷🏼‍♀️. Je to vysoko individuálne. Ale je to nález na nemocnicu, progesteron do posvy, vytery, ci je infekcia alebo zapal, magnezko aby nezačalo tvrdnut brucho a neskratil sa krcok uplne, samozrejmosťou je kludovy rezim, vobec nedvihat tazke veci. Rovnako tiez na zváženie kortikoidy, tie by vyrazne pomohlo, keby to pride takto skor. Ja mam 2r dieta, neviem ci mas uz deti, ale da sa to sklbit. Ja som 28+2, kvoli krčku lezim uz mesiace, skracoval sa mi od 12tt, som aj po serklazi.
No snad este vydrzis 2v1 cim dlhsie. Kazdy den naviac je dobry.

nikpa
24. nov 2022

@bagre nie, nedala sa napísať ina veta. Načo to zaobalovat do volakych reciciek, napísala som to tak ako to je, práve preto aby vedela čo riskuje. Lebo keby si to uvedomovala tak by neriešila domácnosť, inak mi to nejde do hlavy. Niekedy je lepšie povedať veci na rovinu a podľa mňa toto je presne ten prípad. Radšej teraz zaťať zuby ako potom niečo banovat.

bagre
24. nov 2022

@nikpa Keby si to neuvedomovala, nepíše sem vôbec a bola by spokojná, že doktor jej nenariadil ležať. Už som čítala aj väčšie kraviny, kde som pochybovala o kapacite mozgu. Myslím si, že normálny človek ak sa niečo opýta, tak nepotrebuje tento štýl odpovede - pochopí to aj tak. Naopak blb nepochopí nikdy, ani keď mu to povieš takto

maria898
autor
24. nov 2022

@bagre z takych si nic nwrobim, jednoducho som doma sama muz v zahranici, pride snad cez vikend doma a uz ostane az do porodu tak to bude o dost jednoduchsie.

maria898
autor
24. nov 2022

@bagre jasne ze uz nejdem robit nic navyse len to co je naozaj nutne ako nenechat dieta hladne

nikpa
24. nov 2022

@bagre poviem ti už len toľko, že keby si mala doma nedonosene dieťa s následkami tak by si vedela čo sa snazim povedať a neurazala tu. Ale s najmudrejsou sa hádať nejdem, nemám o čom.

bagre
24. nov 2022

@nikpa viem, čo je nedonosené dieťa /osoba namiesto toho aby ležala sa tárala po meste/ - a neviem o tom že by som sa hádala. Len niekto asi neznesie malú kritiku ktorá sa týka asi 5 slov z celého príspevku ktorý je inak ok

henrieta2022
25. nov 2022

@maria898 ahoj, ja som mala krcok ok az do 29+5tt kedy som mala poradnu a odtial ma poslali na hospitalizaciu,lebo krcok mal uz len 0,5cm. Dali mi kortikoidy, spravili vysetrenia. Zvazovali,ze ma pustia domov, kde budem mat prisny kludovy rezim ,ale prisli výsledky a mala som bakteriu. Dali mu antibiotika. Ked som bola 30+6 zistili malo plodovej vody a spravili akutnu sekciu.
Neda sa povedat ako dlho tvoj krcok vydrzi,je to individualne, moze sa stat ze budes este aj prenasat☺️Ale potrebujes mat spravene vsetky vysetrenia a naozaj dodrziavat prisny kludovy rezim. Ako priklad uvediem to, ze prisny kludovy rezim znamena nechodit a ak je potrebna sprcha tak len kratka. Takze moja rada je, kym nebudes mat doma muza tak zmobilizuj koho mozes a radsej jedlo objednvaj ako by si mala ist do obchodu a varit. To by som urobila ja na tvojom mieste vzhladom nato, ze viem co znamena mat predcasniatko. A ak ta riadne nevysetrili a nevysvetlili co sa deje, tak by som na tom trvala. Velmi drzim palce aby si vydrzala co najdlhsie 2 v 1🍀🍀🍀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre