Špinenie, Progestenalle a sťahy v podbrušku

1. sep 2023

Ahojte baby, som tehotná prvýkrát. Viem, že na internete je ohľadom tehotenstva more článkov ale predsa len chcem skúsiť spýtať sa Vás. Niektoré otázky možno budú trošku smiešne ale tým, že som v tomto nováčik tak aj bežné veci sú pre mňa zrazu nie bežné ak má chápete.

1. Mala som špinenie, šla som do nemocnice, kde mi pani doktorka predpísala Progestanelle 1-0-1 a spravila mi ultrazvuk, zatiaľ bola vidieť len dutinka 3,2mm. Akurát dnes po týždni som si všimla, že mi špinenie prestalo, chcem sa spýtať to znamená, že je všetko v poriadku? Znamená špinenie problém pokiaľ nie je silne a nie je sprevádzané silnejším bolesťami ako obvykle?

2. Mavam stahy v podbrušku, sem tam bolest, pichanie ale stále je to v norme. Pre istotu som si robila tehotenske testy. Tento je dnešný, čiarka je silnejšia ako kontrolná. Hcg stúpa keď sa plod vyvíja? Alebo to s tým nemá nič spoločné?

3. Mavam nepravidelne cykly, zväčšia 35 dnove. Preto na ultrazvuku bola vidieť len dutinka? Poslednú menštruáciu som mala 17.7., podľa kalendára doktorky som bola vtedy v nemocnici v 5tt+4 ale podľa mňa som pozadu... ak je to možné. Rátala to ako 28dnovy cyklus, taky som ja ešte ani nemala za svoj život 😃

4. Kedy mam ísť ku gynekológovi na prvé vyšetrenie plánujem ísť 5.9. nie je to ešte skoro?

5. Som silná kavičkarka, môžem 1-2 kávičky denne?

Zo ❤️ ďakujem za každú Vašu správu.

elhomia
1. sep 2023

Ahoj, špinenie na začiatku tehotenstva je normálne. Deje sa to veľa ženám a pokiaľ to nieje veľmi silné tak si ok 👍

ludka321
1. sep 2023

Ahoj ,mam 2 zle skúsenosti a jednu dobrú takže špinenie neznamená nič alebo všetko 🙈 hlavne sa hoď do kľudu teraz ,lež a oddychuj 🙏 moje 3tie tehotenstvo bolo úspešné, tiež som splnila, dostala som tabletky a potom sa prišlo na to ze mam hematom ale ten sa vstrebal a spinenie prestalo🙏
Takisto mam nepravidelný cyklus,čiže keď mi týždeň meškali tak dokonca bola len zväčšená maternica o už o 2 týždne bola dutinka s plodom,tiež som mala vždy bolesti ako pri menstruacii, bola som počas tehotenstva hospitalizovana kvôli tomu ze sa mi sťahoval krčok ale všetko dopadlo ôk, hoc sa malinka narodila v 34tt🙂
Určite chod na vyšetrenie ešte toho 5.9 🙂
A kávu si daj ale nie nejakú silnú 🙂

selena_luna
1. sep 2023

Ahoj,
1. Spinenie moze byt, dobre ze ti dali progestenalle. Ak prestalo je to dobre znamenie. Ale ranne tehotenstvo je vzdy vsetko alebo nic. Na dalsom uvz dr zhodnoti, ci je vsetko ok.
2. Stahy su ok. Roztahuje sa maternica. Mierne bolesti su v poriadku. Pokial to nie su strasne bolesti, teda kontrakcie. Ak ti tmavne ciarka v porovnani s testom predtym ( ta ista znacka) tak je to dobre znamenie. Ano hcg stupa. Ale ako to ukazu krvne testy ak ti ich dr. urobi
3. Ano zjavne bola ovulacia neskor, dobre ze s tym ratas, upozorni aj dr ze babo bude mensie.
4. Zavolaj, dr ta sam objedna. Kazdy ma vlastny postup, niekto objednava na 6 tt, iny na 8 tt...
5. Mozes kavu, mne dr povedala ze tak 2-3 denne su ok. Ale pozor ak si das colu, tak to sa tiez rata

Drzim palce 🙂

cookie29
1. sep 2023

1. špinenie nemusi znamenat nic zle, tak ako nespinenie neznamena, ze je vsetko v poriadku. Niekto ma niekto nema. Je to vzdy lepsie skontrolovat (povod a pod) ale nic to znamenat nemusi

2. HCG stupa zhruba v 1T, hodnota sa zdvojnasobuje cca kazdych 48-72 hodin. Domace tehotenske testy testuju pritomnost HCG v moci nie jeho mnozstvo. Nestresuj sa s testami, HCG moze stupat aj v neprosperujucom tehotenstve, repsektive aj mesiac po potrate mozes mat este pozitivny tehotensky test. To len pre info, nechcem Ta strasit, len ze to nema zmysel.

3. No lebo tehotenstvo sa oficialne rata od 1. dna poslednej menstruacie, ale potom sa upravuje podla velkosti plodu a najcastejsie okolo 1. velkeho ultrazvuku

4. Najlepsie okolo 8tt ale mozes zavolat a sestricka Ti uz povie a objedna Ta

5. Co to je jedna kava? Jedno presso? Jedna prekvapkavana? Turecka?
Presso ma cca 30-40mg kofeinu
Prekvapkavana cca 120mg kofeinu
Neska instant (zavisi kolko tam toho das) cca 50-120mg
cierna cokolada 95mg/100g

ak mas kavu len Robustu, tak tie odhadovane hodnoty mozes vynasobit 1.5...

takze v skratke, zavisi aku kavy myslis. Odporuca sa max 50mg na den pre tehu, a do toho sa rata aj cokolada, preto som ju dala 🙂 Ale tak 1-2 slabsie pressa preco nie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre