Píšem tu už viac krát o mojom žlcniku, s ktorým mi nikto nevie pomôcť. Tak od začiatku pre tie ktoré to budú čítať prvý krát. V Marci tohto roku mi boli ultrazvukom zistený mnohopočetné komkrementy, teda že mám veľa kameňov. Samozrejme hneď som šla na chirurgiu. Tam má MUDr. Poslal preč vraj covid, nemôžu má operovať, predpísal mi Helicid od žalúdka. Nechapem do dnes prečo no povedal mi že môžem mať aj niečo so žalúdkom. Povedal aby som šla na gastro, na to gastro som nešla dievčatá zachovala som sa nezodpovedné...brala som ten Helicid záchvat nebol..až do nedávna, lenže dom v 5 týždni tehotenstva, zavolala som gynde mojej povedala že ona stým nič nemá, šla som teda na chirurgiu, tam bol veľmi milý doktor povedal mi že načo som citujem liezla do postele s chlapom keď mám kamene...poslal ma s vymennym lístkom na gastro. Na gastro mi povedali že tehotným sa hadica nedáva. No a dnes, prišla sanitka, bolesť taká že sa mi dychat nedalo, proste ako pôrod, hnačka. Sanitka prišla, nič mi nedali , nemôžu, lebo som tehotná. Ešte aj nasratá som na nich lebo tu správu čo mi dali vraj aj tlak mi merali aj saturaciu a nič..a ja som si to až doma všimla. Čo mám robiť baby, bojím sa už hocičo jesť. Na raňajky som mala rožok so syrom, čaj, na obed špenátové cestoviny s kuracím mäsom áčka soľ, paprika sladká a radca bojím sa veľmi poraďte čo roboty , dakujem
@emma323 hm, ja som na gastre so zlcnikom nebola, ani ziadnu hadicu nikto nenavrhoval. iba sono, mala som zapaleny zlcnik a od neho pecen. minimalne sledovana by si mala byt. hladat zodpovednejsieho lekara, dodrziavat zlcnikovu dietu, uplne sa vyhybat mastnemu a dufat, ze dalsi zachvat nepride. ja som stihla 5 zlcnikovych zachvatov do operacie a dala by som si ruku odtat, len nech mi ho co najskor vyberu, aby som nemala dalsi zachvat. ak spominali hadicu a zaludok, tak moze byt zapaleny asi zaludok. v kazdom pripade by som hladala dalej lekarov, kym nenajdes niekoho, kto sa na to naozaj pozrie. hladaj dobre gastro vo velkom meste. bral niekto krv? pozerali ci nemas zapaleny zlcnik? lebo to treba riesit
@emma323 nemám síce problémy so žlčníkom ale v prípade ak nedostávaš dostatočnú liečbu skúsila by som to riešiť cez poisťovňu. Dávajú od teba ruky preč lebo si tehotná a nikto si to nechce zobrať na zodpovednosť tak mi to pripadá. Vždy sa tehotné riešia pri akútnych stavoch hlavne keď u teba nevedia na 100% vylúčiť aj iný problém. Tu benefit prevyšuje riziko. Možno by som počkala kým sa prehupneš cez 12tt keďže teraz je plod ešte veľmi krehký. Tehotné vraj môžu aj na ct pokiaľ sa jedná o naozaj vážny stav a radiolog na to prihliada takže výhovorky že nič nemôžu sú hlúpe. Ak s tým nikto nebude chcieť nič robiť skús to riešiť cez zdravotnú poisťovňu. Máš právo na adekvátne ošetrenie a aj si zaň platíš.
Toto je strasne, ta komunikacia s pacientom, ako toto moze jeden doktor povedat, na co ste liezla do postele s chlapom, ano, mozno je to pravda, ale za taketo reci by si zasluzil minimalne ovalit zdravotnou kartou po hlave. Ved sa to da povedat aj slusne. Co sa tyka zlcnika, s tym neviem poradit, ale padla mi do oka ta paprika v tvojom prispevku. Mam vela ludi v okoli, ktorym je po paprike velmi tazko, asi by som ju vylucila. Mojej mame napr. nerobi dobre ani ta cervena.
@emma323 Otrasne, to spravanie doktora. Podaj staznost.
Neviem ti poradit so zdravotnym problemom ale ak ti doteraz nikto nepomohol, hladaj dalsieho doktora. Koli svojmu babatku, potrebujes mat zdravie. Ak aj ti neurobia ziadne vysetrenia, nech aspon vysvetlia dopodrobna dietu, ktoru treba dodrziavat... Vyhladat si to na googli je lepsie ako nic, ale internet je plny kravin a protichodnych rad. Urcite chod za odbornikom a tam sa pytaj na dietu.
Moja mama tiez nemohla jest papriku koli zlcniku. Ale mozno je to individualne.
@emma323 a ešte takto, ta známa mala niekoľko záchvatov počas tehotenstva. Nevedeli, že má problém so žlčníkom. A vieš čoho sa najviac bála, že od bolesti jej áno pichli niečo, ale všade bolo napísané, že pri gravidite je to riziko.
To si uvedom, že každá liečba, pre teba a dieťa už isté riziko prináša a dr. porovnávajú prínos liečby k tomu riziku.
Tak predpokladám, že momentálne riziko tvojej liečby presahuje jej prínos.
A prepáč, ale ty zanedbáš svoj stav (sama píšeš, že na gastro si nešla ako ta posielali, ale až keď si bola tehotná a bolo Ti zle) ani diétu si nedržala a teraz hromy blesky ako ťa zanedbávajú.
Tak začni od seba. Okamžite začni s diétou. Skus iného lekára. Ale pokiaľ tvoj stav nebude taký, že prínos bude prevyšovat riziká liečby budú ťa len sledovať.
Daj si do lupy a príspevkov habadej.
@kkovacovak Ahoj, ďakujem za reakciu, veľmi sa bojim
@emma323 nevolaj najblizsie sanitku alebo chod rovno na pohotovost, ked budes mat zachvat. ja som s tym isla do porodnice a hospitalizovali ma HNED, urobili rozbory krvi, testy, sono... v najhorsom urcite vedia aj operovat. Bohuzial na to gastro si mala ist hned, chirurg ta tam poslal, lebo napr. kamene zvykne riesit aj gastro, mozno by stacilo ERCP alebo nieco ine alebo by ta poslali na na opku. Chirurg to riesi vybratim zlcnika ak je to take, ze sa nic neda robit, je zapal, zvysene pecenove testy a sleduju pankreas este, alebo opakovane zachvaty, piesok, kopa kamenov.... vtedy to vyberu a vybavene. Inak zakorky vsetky riesi gastro. Na hadici som bola teda xy krat:D mozno keby si u chirurga trvala sama na vybrati, dalej by ta neposlal...
A zase nemas sa coho tak katastrofalne bat, mna tiez vystrasili ako "skapem" ak si ho hned o tyzden nedam vybrat (poporode bol taky mily lekar v nemocke), a zaujimave prezila som so zlcnikom cele tehotenstvo a do dnes ho mam na mieste, kedze ked som prisla na planovanu operaciu o mesiac s papiermi,vysetreniami, doma som odstavila "dojca", tak o mne "nevedeli" a teda ma ani neprijali:D Budu to len sledovat, ty si musis davat pozor na stravu. helicid je na kyselinu, neviem preco ti to dali na zlcnik, skor nieco na travenie... A pozor, stres to zhorsuje. A ano zapal cohokolvek, zaludka, zlcnika, pankreasu je vazna vec.
@andreatytler ziadny lekar u nas jej nebude vysvetlovat dietu, odkazu ju prave na google 🙂.. na nete je kopa popisov aj priamo od lekarov staci vygooglit. Ja som riesila okrem zlcnika, aj "chudnutie", kedze mam problemy hormonalne a proste to nejde a ked som sa lekarky po tom co mi povedala: "ze mam vyhladat teda odbornika na vyzivu, ale nie tych kadejakych sarlatanov" opytala, ze teda ku komu mam ist, tak nevedela (vraj mam oslovit tych z telky.. z extremnych premien, skoro som sa rozrehotala) , lebo take daco u nas ani asi neexistuje (inak by hadam o tom taky niekto, kto riesi ludi s problemom chudnut o nom vedel:D)
@simca06022011 ďakujem ti za reakciu, myslíš že by som cítila zápal hocičoho?či proste môžem umrieť teraz hocikedy?
@emma323 nedramatizuj. ked budes mat zachvat, chod do nemocnice. Vysetria ta a daju ti lieky, ak by ti hrozil zapal zaludka/zlcnika/pankresu tak to ano citis, lebo je to bolest jak svina (popravde radsej by som si dalsie dieta porodila, ako to znova zazila)...a urcite by ta neposlali domov.
@simca06022011 no, včera som mala silný záchvat, no asi po 45min. Odznel, ak by som teda mala zápal, asi by to neodznelo či?joj som v strašnom strese
@emma323 ako som povedala, stres ti nepomoze a do brucha ti nik nevidi. Kamene mozu sposobit aj prasknutie zlcnika, ale netreba ta strasit. Proste musis si to dat vysetrit a najrychlejsi sposob ako to urobit je ist na urgent, ked to mas. Mne zachvat neodznel, nevedela som sa ani vystriet, ledva som chodila, ale nemusi to byt u kazdeho tak. Npa. mojej mame sa rozliezol v priebehu dna zapal tak ze bola mesiac v nemocnici, urgentne ju operovali.
@simca06022011 No ale mama tvoja to cítila nie, že niečo není ok?A píšeš tak ztroho, až mám z teba strach, prepáč. Áno som vo veľkom strese, nechcem umrieť mám 3 detí a 4 na ceste, ale aj tak sa stane len to čo Boh dovoli
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@emma323 tak si vygoogli žlčníka diéta a podľa toho.
Presne pre toto som si dala žlčník odstrániť pred plánovaným tehotenstvom. A to som mala len jeden kameň. Ale známa čo mi popisoval čím prešla a aj tak ju museli operovať keď bábätko malo tuším 3 mesiace. Dovtedy trpela a kí koncu sa bála už čokoľvek zjesť