Som v 25. týždni a som psychicky na dne

slivkaslivova15
1. júl 2021

Ahojte…chcem Vas poprosit o radu. Som 25tt a uz som psychicky na dne. Odzaciatku tehotenstva su to len same problemy, najprv krvacanie/spinenie = zistili mi hematom (vdaka nemu som uz 4 mesiac na pnke) - hematom sa pomaly vstrebal.. neskor nizko polozenu placentu - ta sa chvalabohu zdvihla…mesiac bol super, konecne ziadna komplikacia tak som si uz zacala konecne tehotenstvo uzivat..no ale to zas netrvalo dlho a v utorok mi zistili pri bolestiach v podbrusku a krizoch, ze sa mi skracuje krcok maternice, takze zas iba lezat a ak sa to nezlepsi nastup do nemocnice…viem, ze su zeny ktore to maju horsie ako ja ale ja som uz so psychikou na dne…plac je na dennom poriadku, z tehotenstva sa ani trosku netesim. Prosim Vas ak ste mali tiez nejake problemy v tehotenstve, kde ste zobrali dobru naladu? Pozitivne myslenie atd ? Uz som zufala 😔 dakujem

martina1201
1. júl 2021

@slivkaslivova15 ahoj, mrzí ma, že máš problémy, ale plačom ich len zhoršuje s a bábätko stresujes. Pozitívnost hľadaj aj v tom zlom. Áno máš kľúdový režim, ale to znamená, že si môžeš oddýchnuť doma pred pôrodom a naplánovať si všetko čo treba okolo dieťatka. Či už čo kúpiť, alebo ako a kam dať nábytok, poprečitavaj si rady ako a čo okolo bábätka a podobne. Rozprávaj sa s mimčom, púšťaj mu dobrú a upokojujúcu hudbu. Naladí teba aj bábätko do pohody. Ak máš koníčky a dajú sa robiť popri oddychovani tak to rob. Obyčajne po pôrode ich odsunies na vedľajšiu koľaj. Ja som napr. Strikovala svetrík malej kým som bola na rizikovom. A veľa čítala....

petamich
1. júl 2021

ja sice nemam az take trampoty ako ty ale tiez mi na kazdej kontrole nieco vyskocilo - injekcie picham cely cas a obcas sa mi plakat chcelo, stitna zlaza, tlak, opuchy, hemeroidy...cize vravim, nie take seriozne ako ty ale pod vplyvom hormonov tiez to clovek tazko nesie

uprimne mne najviac pomaha/la skutocnost, ze pred tym to 2x nedopadlo dobre a ze teraz do tretice klop klop bude o tyzden dva drobec s nami a nie kazdy ma take stastie, takze toto ma nakopavalo asi najviac, ze budem mama, ze budeme rodicia 🥰 a ked mi bolo tazko tak som nakupovala 😂 online lebo ved lock-down ale strasne ma tesil kazdy novy svetrik, body, krem na zadok...

slivkaslivova15
autor
1. júl 2021

@martina1201 dakujem za radu…mas pravdu, placom len dietatko stresujem 🙁 mam vela zalub, ale vsetko je take fo nemozem robit v posteli…ale skusim asi viac citat a mysliet pozitivne…

nikol873
1. júl 2021

je to smutne, ze sa ti deju taketo veci, ale presne ako tu baby pisu hlavne neplac a nestresuj seba aj dietatko. skus viac casu travit s ludmi, rodinou aby si prisla na ine myslienky a mysli pozitivne, ze vsetko nakoniec dobre dopadne

slivkaslivova15
autor
1. júl 2021

@petamich dakujem za radu 🙂 dodali ste mi naozaj energiu, ktoru som potrebovala a mas pravdu, ze sa trena tesit z toho, ze budem mamou a ze je dietatko v poriadku ale snad este vydrzi chvilu …

sasanka605
1. júl 2021

Prve dva problémy som mala tiez, akurat netusili preco krvácam. Mala som aj konizacii krcka takze ani tam to nebolo idealne. Nejak extra som neoddychovala a jedine co naozaj zabera je nepripustat si to az tak a mysliet pozitivne. Dalsia vec je, ze niecim sa zamestnat cez den musis, inak to bude len horšie. V prvom tehotenstve som normalne chodila do prace, v druhom s malym von. Chlap v tomto nejaka opora nebol, on to jednoducho nechapal.

slivkaslivova15
autor
1. júl 2021

@sasanka605 ja som sa tiez velmi tesila, ze ked ten hematom sa vstrebal a placenta isla hore, ze ma pusti do prace a potom prisiel tento krcok takze dalsia ,,rana,, kedze svoju pracu mam rada a doma trpim pri lezani ale tak pre dieta urobim vsetko aby bolo v poriadku a mate vsetky pravdu, ze si musim najst nejaku aktivitu

renka30
1. júl 2021

Hlavu hore, ja som najprv krvacala, tiez hematom - 9 dni v nemocnici, o 3 dni po prichode som uz balila sama tasky a znova smer nemocnica - strasne mi byvalo zle, nic som v sebe neudrzala, schudla som 5 kg - dalsie 2 tyzdne v nemocnici. Doma manzel so 4,5 rocnou dcerou. Do konca tehotenstva som bola na PN ale okolo starsej dcery som musela normalne fungovat. Vela oddychuj, skus mysliet pozitivne, robis to pre toho drobca v brusku, najdi si nejaku zalubu co sa da robit z gauča alebo z postele. Drzim palce, urcite vsetko dobre dopadne a o par tyzdnov sa budes tesit z drobceka.

tulipanicek
1. júl 2021

Mrzí ma, čo prežívaš ale o to viac by som sa upla ja osobne na to, že som rada, že je aktuálne babo v poriadku. Plač ničomu bohužiaľ nepomáha, skôr naopak. Tehotenstvo nemusí byt vždy ružové, to je proste riziko.
Držím prsty nech je dobre

lienka9
1. júl 2021

@slivkaslivova15 skus citat,spat,pozerat filmy,studovat o babatku ako sa mu potom venovat,ako spravne nosit,kojit,chod na online kurzy o porode a starostlivosti :D potom na to cas nebude.ak sa nemusis starat o dalsie babo tak si sprav pekne dni a uvidis ze aj babatko v brusku to oceni 🙂 s tym skracovanim okrem kludu aj tak nic nespravis,tak nohy hore a oddychuj.nechaj sa obskakovat kolko to len pojde 🙂

777januska777
1. júl 2021

@slivkaslivova15 moje druhé tehotenstvo bolo katastrofa. Nízko placenta do pôrodu (vytiahla sa jemne) krcok zlý od nejakého 20 týždňa, potom neskor problémy so srdcom a po pôrode som ešte dostala nejakú veľkú infekciu a hrozilo mi zlyhanie orgánov a plus sa mi vytvorili cysty na prsníkoch. No hrozne. Ale tak prežila som. Ťažké to bolo veľmi, bala som sa všetkého a odpocitavala som dni, keď už bude koniec. Výhoda jediná bola asi v tom, ze som porodila, tak za hodinu 😀 ja som bola psychicky úplne na dne, ale tak snažila som sa to zlepšovať aspoň malými drobnostami (snažila som sa venovať ako sa dalo prvému synovi, manzel mi varil dobroty, pozerala som filmy, atd.) Aspoň tie drobnosti mi pomáhali, aj ty skúšaj hľadať aspoň niekde malé drobnosti radosti.

slivkaslivova15
autor
1. júl 2021

Vsetkym vam velmi dakujem, nelutujem, ze som tu napisala. Naozaj ste mi vsetky dodali silu a energiu. Dakujem vam moc za rady, idem hned nejaku knizku objednat a najst si nejaky ,,postelovy,, program 😀🙂

bagre
1. júl 2021

@slivkaslivova15 motiváciou ti má byť to, že za pár týždňov sa ti narodí bábätko. A zatiaľ si všetky problémy zvládla. Neviem kde vzniklo spojenie "užívať si tehotenstvo" - podľa mňa je to dobrá sprostosť, ako sa to dá užívať? Ak pracuješ, v istej dobe je to aj bez sprievodných ťažkostí náročnejšie, ak je doma menšie dieťa tak tiež je to náročné. A ak si pn tak je na to dôvod. Úprimne - aj mňa viac obťažovali prejavy v 1.tehotenstve a teda inak bolo všetko ok. Môj postoj sa zmenil keď sme chceli ďalšie dieťa a končili sme potratmi. Potom už nebolo problémom nič - všetko som bola ochotná vydržať bez šomrania len aby to už dobre dopadlo.
Nikdy som si tehotenstvo neužívala, resp. neviem čo si mám pod tým predstaviť, ale tešila som sa na dieťa, rada sa s ním rozprávala a hrala, mala ruku položenú na bruchu...
Ostáva ti max. 15 týždňov, využi ich. Aj v posteli sa dá robiť kopa vecí ak je ok hlava aj ruky 😉 Obmedzenia sú len dočasné a každým dňom je doba kratšia 😊

jane1987
1. júl 2021

@slivkaslivova15 viem, ako sa citis, ja som od zaciatku mala problemy, 2 x hospitalizacia pre hroziaci potrat, infekcie, krcok, spinenie a o samotnom porode ani nevravim 🤦🥴😆 ale momentalne ma nabija energiou maly, je to sice brutalne narocne obdobie ale zaroven krasne, takze hlavu hore, tych par tyzdnov uz das. Ak Ti mozem poradit, vyspi sa pokial mozes (potom uz nebudes vediet, co je spanok), ries si pomaly vybavicku a ja som sa namotala na vselijake serialy- to mi dost pomohlo sa vyhnut blbym myslienkam, zavolaj si kamosky a kavickujte a uvidis, zbehne to rychlo

fiafia
1. júl 2021

@slivkaslivova15 ja som mala problémy iného druhu ale značne má obmedzili na mobilite. Od 4mesiaca bol každý deň v bolesti a ja som sa stále pýtala prečo ja? Niektoré ženy si tehotenstvo užívajú, chodia po výletoch hoc aj prerábajú. Pre mňa bol vykon navariť praženicu. Mne v Tom čase pomohli knihy, kopa kníh. Bol to útek z reality. Ono sa to nezdá ale ten čas ozaj rýchlo beží.treba to brať deň za dňom .držím palce

lamive
1. júl 2021

Ahoj, neviem či ti poradím, ale napíšem čo pomohlo mne. Tiež som nemala ideálne tehotenstvo, hlavne začiatok a koniec bol dramatický. No v časoch keď som musela celé týždne len ležať a čakať či potratím, alebo to bábo ustojí mi veľmi pomáhali knihy, filmy a seriály. Vďaka nim som sa dostala do iného sveta a nemyslela každú sekundu na starosti. Držím palce.

111kiki11155
1. júl 2021

@slivkaslivova15 nuž moje druhé tehotenstvo bolo plné komplikácii v 9 tt . krvácanie ( hematóm praskol) 18tt.silné krvácanie další hematóm plus odlupovanie plodového obalu 22tt.zlé výsledky na downov syndóm 30tt otváranie krčka maternice v 32tt nasadenie kortikoidov na vývin plúc 2 týždne v nemocnici ležania a v 35tt. predčasný pôrod prirodzený nôžkami napred ale sme tu a zdraví obaja naštastie treba sa naozaj šetriť mne už plodová voda praskla v tom 35tt takže sa to už nedali nejako viac potiahnuť držím palce a oddychuj nech drobček vydrží čo najdlhšie 😉

zuzicka1451
1. júl 2021

@slivkaslivova15 ahoj, baby majú pravdu, hlavu hore a kľud, za pár týždňov budeš mať bábätko pri sebe, a už bude dobré, nestresuj sa a teš sa, a hlavne naozaj oddychuj keď Ti kazali ležať, tak lež ... Ja som mala 4tehotenstva, prvé skončilo potratom v 16tyzdni, a ostatné 3 rizikové. Jedno som si celé odležala v nemocnici, a tie dve doma na posteli, tiež krčok, pri každom serkláž.Tiez psychiku som mala zlu. Ale potom som si objednávala drobnosti pre bábo, a tešila sa z nich, pozerala filmy a ozaj oddychovala, čítala. Skrátka všetko čo mi kratilo čas a zamestnávalo myseľ..... Máš to za pár týždňov to vydržíš keď sa maličké narodí ani si nespomenieš na nejaký krčok, hlavne bud v kľude a mysli pozitívne .... Držím päste a prajem veľa zdravia. 🙂

emma323
1. júl 2021

@slivkaslivova15 Ahoj a čo je to hematóm?

monika_mt
1. júl 2021

@slivkaslivova15 Ale toto sú bežné problémy. Tehotenstvo má niektorá super ukážkové že sa cíti až do pôrodu akoby ani nebola tehotná. Ale mám pocit že väčšinu žien trápia rôzne tehotenské problémy a musia byť na PN. Ja som si dve tehotenstvá odležala, pri oboch som od piateho mesiaca musela ležať s minimom pohybu. Nebolo to príjemné, keď si to zrátam dokopy za obe tehotenstvá, tak som strávila pri ležaní 8 mesiacov. Keď bolo leto, všetci niekde na dovolenke alebo pri vode, ja doma na gauči. Aby som to psychicky zvládla, musela som som zmeniť myslenie a nastaviť sa. Nie tak, že sa ľutujem, že preboha ja musím ležať. Ale tak že robím maximum pre to aby som tehotenstvo udržala a aby bol drobec v poriadku. A to mi stálo za to. Desila som sa predčasného pôrodu. Celé dni som si čítala knihy, pozerala TV a oddychovala som. Niekedy mi to šlo poriadne na nervy, ale snažila som sa kvoli babätku ostať kľudná a silná. Musíš vydržať. Držim palce.

gabika4
1. júl 2021

@slivkaslivova15 buďte rada, že vaše zdravotné problémy sú takto ľahko riešiteľné...ja som nemala v druhom tehotenstve žiadne, až prišiel 21 tt a dieťatku prestalo biť srdiečko...viem, že je otravné len takto "prežívať", ale užívajte si každý kopanček bábätka..treba si myseľ niečím zamestnať, napr. plánovaním izbičky či niečím tvorivým, čoho výsledkom je niečo pre bábo a pod. ...je strašne veľa činností, ktoré sa dajú robiť i pri ležaní, napr. samoštúdium niečoho, čo vás baví, prípadne čo sa týka bába, tak napr. "prvé príkrmy" a pod. ...každý deň si urobiť nejaký plán, čo by vás zabavilo a postupne si škrtať dni, týždne do pôrodu...takto sa vám zdá veľa, keď sa nudíte...všetko, čo teraz robíte, robíte pre bábätko, treba to brať takto 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre