Som v 23. týždni a bábätko má gastroschízu

totatimeka
6. sep 2014

Ahojte. Tento týždeň mi na 3D utz povedali že moje bábätko ma gastroschízu začínam 23tt aj ked mi doktor všetko vysvetlil ak tu je niekto kto ma podobnu skúsenosť rada by som mala info aj od niekoho kto si týmto prešiel. Na internete je toho v diskusiách hrozne málo...

ivetafer
6. sep 2014

Ahoj viem o tom velmi vela, mne to zistili v 3mesiaci a nas maly ma teraz 1,5 roka , zalezi aku gastrochizu teda gastrochiza coho ? Kludne sa pytaj rada ti odpoviem, no bolo to tazke obdobie....

totatimeka
autor
7. sep 2014

Má gastroschízu brušnej dutiny. Doktor nám povedal že hneď po pôrode pôjde bábätko na operáciu, vlastne na zašitie. Pôrod by mal byť cisárskym rezom, asi o týždeň skôr ako mám termín, prípadne ak bude potrebné tak ešte skôr. O 4 týždne idem znova k nemu na kontrolu, ako sa to zväčšuje. Ostatné bolo všetko v poriadku pomeral všetky kosti atď. Chcela by som sa teda spýtať aké sú nejaké vyšetrenia navyše alebo ako to potom prebieha po pôrode, toho sa veľmi bojím. Chcela som rodiť prirodzene, ale tak ak to inak nepôjde... A hlavne by som chcela vedieť ako to bolo neskôr, či má dieťatko s tým nejaké problémy atď...
A ešte jedna vec či ti doktor povedal z čoho to je... a náhodou nevieš či môžem urobiť niečo pre to aby sa to ďalej nezhoršovalo?
a ďakujem že si sa ozvala, aj keď doktor bol veľmi milý a povedal mi všetko čo som chcela vedieť, predsa len osobná skúsenosť je iná...

totatimeka
autor
7. sep 2014

@ivetafer - zabudla som ťa označiť 🙂

ivetafer
7. sep 2014

Chcela by som sa opytat odkial si ? Ja som z kosic a nas priebeh bol takyto , nechcem ta strasit ale nebude to ani take jednoduche ako rozprava lekar, aj nam hovorili ze to je v pohode ze sa to zasije a bude vsetko ok....takze chodila som na ultrazvuky a vsetko sa sledovalo.....uz neviem presne v ktorom tyzdni to bolo ale cim je babetko vacsie tak tym lepsie vidno co vlastne vyslo vonku lebo gastroschiza je to ze nieco z brusnej dutiny babetka vijde vonku my sme mali vonku tenke crevo a doktor rozpraval ze to sa iba da potom taka gaza a pocka sa kym to klesne naspat do bruska a bude vsetko ok no priebeh bol takyto, v 36tyzdni som mala prietok pupocnikovej snury uz slaby takze babetko nedostavalo vyzivu tak uz musel ist vonku, takze som porodila cisarskym rezom co urcite budes musiet ist aj ty pretoze keby si rodila prirodzenou cestou tak moze sa poskodit to co vyslo vonku , kasli nato ze budes mat cisarsky dolezite bude to aby babetko bolo v poriadku, hned po porode vzali maleho ,spravili mu klasicke vysetrenia u novorodeniatok a pripravili ho este v ten den na operaciu, crievka mal dost znicene z plodovej vody a aj preto to nebolo take jednoduche, v ten den mu nasadili taky mestek na brusko a cakalo sa co bude dalej , maly nemohol nic pit ani papkat takze bol na infuziach , tie crievka sa museli cistit mal taku hadicku cez ktoru sa cistili no stale boli nepriechodne a neprimal ziadnu stravu....a nemal ani stolicu , nic sa nezlepsovalo skor klesali niektore hodnoty co nebolo dobre , nakoniec sa mu tam dostali este 2bakterie takze bol na antibiotikach asi mesiac a pol sme kazdy den chodili do nemocnice no nic sa nezlepsovalo, same negativne informacie ktore nas nicili....na podnet niekoho sme sa rozhodli dat maleho do bratislavy na kramare a som stastna ze sme tak spravili po par dnoch nam volali ze sa vsetko rozbehlo maly zacal tolerovat caj a potom aj mliecko a mal aj stolicu...v ba sme boli este asi 2tyzdne a potom nas prepustili domov , maleho caka este jedna operacia a to je plastika bruska aby nemal take jazvicky...chodili sme samozrejme na kontroly ale teraz je vsetko v poriadku maly papa uplne vsetko a hlavne je zdravy , zo zaciatku trosku s vyvojom zaostaval co je aj logicke ked 2 mesiace len lezal ale teraz vsetko dobehol......chcem ti len povedat ze moze to mat rozne pribehy, nemusi sa to hned na prvy krat vsetko podarit, vsetko zalezi aj od rozsahu kolko toho vyslo vonku , urcite nikdy nezufaj a musis byt silna a verit ze vsetko bude fajn, a z coho to je to nevedia ani lekari jeden povedal mlady vek matky, druhy fajcenie, treti ze to mohol byt virus v ovzdusi proste to nikto presne nevie.... ty ako by si tomu pomohla, nespravis s tym nic poskodit urcite neposkodis , vsetko rob normalne ako ostatne zeny a urcite sa vela rozpravaj s babetkom 🙂 a ked ti mozem dat jednu osobne radu urcite by som riesila bratislavu jednoznacne pretoze su tam lekari ktori maju skusenosti a su sikovni a maju tam najlepsie vybavenie co sa tohoto tyka a nam zachranili synceka keby si mala este nejake otazky kludne mi napis pekny vecer prajem a este aj to ze ked ma babetko gastroschizu tak sa k tomu mozu pridruzit aj ine choroby nas maly mal stitnu zlazu jedna strana mu nedorastla uplne ako by mala tak bral tabletky ale teraz mu tu dorastlo a je vsetko v poriadku.

ivetafer
7. sep 2014
totatimeka
autor
8. sep 2014

@ivetafer Ďakujem Ti za odpoveď. Aj keď by to bolo veľmi pekné keby všetko prebehlo tak hladko ako povedal Dr. nečakám že to tak bude. Ja som zo Žiliny ale rodiť budem v Martine aj mi to vlastne zistil doktor z MT. Bolo mi tam povedané že tam majú na to vybavenie aj jedného docenta, ktorý sa špecializuje na takéto veci... Nepamätám si ako sa volá. Ale naozaj veľmi pekne ďakujem za túto odpoveď, presne toto som chcela vedieť ako to prebiehalo a ako to je teraz. Keby mi ešte niečo napadlo tak napíšem a držím Vám palce nech je maličký zdravý 🙂

ivetafer
9. sep 2014

@totatimeka dakujem pekne, aj ja vam prajem nech vsetko prebehne v poriadku nech je malinke zdravucke a nech vam robi radost,kludne kedykolvek napis ak ta nieco bude trapit, vela stastia prajem

ivetafer
2. mar 2015

@totatimeka ahoj chcela by som sa ta opytat ci uz mate babetko a ako to s vami vyzera teraz

totatimeka
autor
3. mar 2015

@ivetafer ahoj 🙂 ďakujem za opytanie. Takže nakoniec som mala naplánovanú sekciu na 2.1. v MT. A drobec sa rozhodol že sa vypýta o pár hodín skôr na svet tak som si užila aj kontrakcie pár hodín a ráno mi spravili sekciu a malého hneď na to aj zoperovali. Operácia sa podarila na prvý krát a jazva sa mu pekne zahojila. Na druhý deň zacal samostatne dýchať a potom sa čakalo kedy mu skúsia dať mlieko ktoré som odsavala a nosila do nemocnice. Chodila som za ním každý deň. Na prvý krát mlieko netoleroval tak mu dali zase chvíľku pauzu a potom začali pomalšie a uz pekne mlieko toleroval. Keď už vedel spapat väčšie dávky tak som ho chodila aj raz za deň nakojit a posledné 3 dni som bola v nemocnici pri ňom. 6.2. Nás z nemocnice prepustili čiže vyše mesiaca sme tam boli. Po týždni čo sme boli doma ale malý zacal moc vracať a vôbec nepriberal tak nás zase poslali do nemocnice to už sme ležali v Žiline a boli sme tam 2 týždne. Malý mal vysoké hodnoty bilirubinu každú chvíľu sme boli na gastre lebo sa to dlho nezlepšovalo. Teraz už sú ale hodnoty lepšie a už sme doma. Teraz máme ešte nejaké kontroly na gastre, chirurgii, neurologii takže dúfam že už nebudú žiadne komplikácie

ivetafer
3. mar 2015

@totatimeka jej tak to vam gratulujem ,som rada ze je maly v poriadku, chcem sa te este opytat ci ste ho davali ockovat a este ten chirurg co ho operoval vies mi povedat meno? Dakujem iveta prajem vas nech sa vam dari a nech je maly zdravucky

totatimeka
autor
3. mar 2015

@ivetafer zatiaľ ešte očkovaný nebol ale dáme ho očkovať, tie klasické povinné. Doktor ktorý ho operoval sa volá Molnár. Boli sme u neho aj na konzultáciu pred pôrodom. On býva v MT nemocnici vždy v piatok tak aj na kontrolu sa chystáme tak aby tam on bol. Ďakujeme, aj vám veľa zdravia 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre