Ahojte idem si k vám po radu keďže som prvorodička a nemá mi kto poradiť. Som v 22 týždni a necítim pohyby bábätka iba občas ako keby mi škvŕkalo v bruchu a neviem identifikovať či ide o moje črevá alebo je to bábätko. V 21 týždni som bola na veľkom ultrazvuku kde bolo vidno bábätko že sa hýbe ale ja som to necítila. Myslite že je to v poriadku necítiť ešte pohyby ?
A na druhú vec čo som sa chcela opýtať tak pred tehotenstvom som mala vysokú nadváhu a doteraz som schudla okolo 15kg, bola mi diagnostikovana tehotenská cukrovka, hladiny glykemie si udržiavam stravou , nemam inzulín a myslím si že práve to že neprijímam žiadny resp. minimálne množstvo cukru mi spôsobuje chudnutie. Doktor mi na to nič nepovedal že chudnem keďže mám kilá navyše. Myslite že je normálne stále chudnúť a nepribrať vôbec? Ďakujem za odpovede
Kolegyňa cítila pohyby až v 24tt.
bábo môže byť z tých kľudnejších... ja som syna nepočula ani vo vyšších tt. aj mesiac úplne bez nejakého pohybu...
@ivana3111 áno chodím na diabetologiu , v krvi mi vyšiel dobre cukor aj pri ňom aj pri obvodnom lekárovi aj pri gynekológovi len po tom ogtt teste som mala hodnotu 8,7 po 2 hodinách.
treba sa na to spýtať radšej lekárov, pohyby by mala žena cítiť od 20-22. tyzdna možno to ešte len pride. Ak sa hybalo na kontrole asi bude všetko v poriadku ale treba to riešiť s lekarmi či už cukor chudnutie, alebo ine problemy.
Možno že tak necítiš zato, že si pevnejšia.
@jani727 gynekológ sa nevyjadril k tomu chudnutiu len mi povedal že sa skôr stretáva so ženami čo priberajú počas tehotenstva a nie chudnú a diabetológ mi povedal že chudnúť môžem a že mám držať diétu že mám dosť tuku aby dieťa rástlo
Prvé dieťatko som cítila až na konci piateho mesiaca pri druhom dieťatku už v štvrtom takze sa neobávaj ešte ti tie kopanec ma konci tehotenstva ani soat nedajú čo budú take silne
@slavka1988 mám placentu vpredu tak neviem ako to mali/majú mamičky v mojej situácii
Ahoj 🙂 Tiez som mala placentu vpredu a pohyby babatka som citila az ovela neskor 🙂 Take poriadne som zacala citit az po 30tt 🙂 Babatko je ulozene viac vzadu v panve, preto je tomu tak… Nemaj ani obavy z ubudania hmotnosti, ja som pocas celeho tehu pribrala len 8kg, aj to len za posledne tyzdne… A vsetko je momentalne ok, mam krasnu zdravu dceru 🙂 klop klop
Ja mam placentu vpredu tiež a pohyby som cítila od 16t ako prvorodicka ale nejde tu o to, glykovany hemoglobin je trosku iný parameter ako glukoza z krvi nalacno, ja som síce nemala nadváhu ale ogt mi vyšiel pozitivny, dokonca som mala niečo cez 9 po 2 hodinách ale u diabetologicky mi cukrovku vyvrátili, práveže mi povedala ,že je nutné jest aj sacharidy pre správny vývoj dieťaťa, že mam až príliš nízke hodnoty dlhodobej glukózy v krvi a preto nemám držať ani žiadnu diétu okrem vynechania rafinovaneho cukru. Preto mi je divne, ze ti povedal diabetolog, že máš z čoho schudnúť no... pozri si výsledky glykovaneho hemoglobínu to sa vola HbA1c parameter z krvi , mne spomínala ze do 4.5 je norma a keby to bolo vyššie tak vtedy by mi potvrdili cukrovku, avšak ja som mala hodnoty niečo málo nad 2 a to mi povedala , že je veľmi veľmi nízke , že mám akoby nonstop hypoglykemiu a to je stres pre telo aj dieťa a to podotknem, že som ani nedrzala diétu.
@ivana3111 mne diabetológ nepovedal aký mám glykovany hemoglobín , mne automaticky povedal že mám tehotenskú cukrovku keď mi vyšiel po ogtt teste 8.7 , povedal mi že mám držať diétu , nejesť nič sladké ani ovocie , zapisovať si čo jem , merať si glykemie 2 h po jedle aj pred jedlom a skonštatoval že keď mám kilá navyše a mám tuk v tele že z toho tuku ktorého mám podľa neho veľa bude bábätko rásť a nemám prijímať cukry keďže mi vyšiel vysoký cukor po tom teste , čiže ja strážim čo jem a mam z toho stres lebo sa bojím zjesť aj ovocie nie to napr niečo sladké a chudnem a nevie sa mi váha zastaviť , stále mi váha ide dole
Ak si mala výraznu nadváhu a dodržujes diétne stravovanie je samozrejme že chudnes. Ak sa bábo vyvíja v poriadku, tak není čo riešiť. Ono si vezme čo potrebuje. Pohyby môžeš cítiť slabšie aj kvôli placente vpredu, aj kvôli tukovej vrstve na bruchu. Ale! Nikdy sa týmto neutesuj ak by sa ti niečo s pohybmi nezdalo. S týmto radšej 3x zbytočne na pohotovost ako niečo podceniť to
No to nie je správny postup lekára, aby ti naozaj potvrdil, či máš vôbec tú cukrovku, ti mal spraviť odber na ten glykovany hemoglobin neznamena ,ze ked mas nadvahu automaticky mas aj cukrovku a prave preto sa ma chodit na diabetologiu, aby to krvnymi testami tam potvrdili alebo vyvrátili... ja mám lekárku ženu a naozaj môžem povedať, že má super prístup a to je taká staršia pani. Nie je zdravé nejesť žiadne alebo minimum sacharidov tehotenstve. Sama lekárka mi to povedala. Ja som ale aj cítila, že mám nízky cukor aj cez deň veľakrát, keď som napr. 3hod nejedla tak už mi bolo mdlo a ma oblieval studený pot, triasli sa mi ruky a hneď som si musela dat niečo na jedenie a pritom tiež mi ten test ogt vyšiel "pozitivny".
A ked si merias glukozu glukomerom aké máš hodnoty? Ja som mala napr. 2hod po jedle hodnotu 3.2mmol/l a to bolo už také celkom nižšie, po jedle je norma do 7.8mmol/l. Skus ešte toto si pozrieť. Nalacno je hodnota do 5.5mmol/l.
@ivana3111 nalačno mávam od 4.1 do 5.9 a po jedle mavam do 6.5 , kým som sa naučila čo môžem a nemôžem zjesť tak som mala aj 7.2 po jedle , teraz to držím maximálne do tých 6.5 a tak mi aj diabetológ povedal že po jedle mám mať maximálne 6.5
Tak sa potom drz toho.
@ivana3111 áno držím len to stále chudnutie sa mi nepáči a takisto že tie pohyby necítim , keď neviem či sú to moje črevá alebo je to bábätko
Pokud si pred tehotenstvim mela nadvahu a byla jsi zvykla jist cukry, tak to, ze ted chudnes je absolutne v poradku. Ja jsem po zacatku diety prestala pribirat a do konce tehotenstvi nabrala “jen” 2 kg. Pokud prijimas kvalitni ziviny, tak se miminko vyviji naprosto v poradku. K mereni po 2h se radeji vyjadrovat nebudu. To ze nevis, jaky mas glykovany hemoglobin neni podstatne. Podstatne je, ze ti po 2h vysla hodnota 8,7mmol/l, coz je spravne zhodnoceno jako GDM. K pohybum ditete se vyjadrit nemuzu, ale moje znama (2x tehotna) s nadvahou citila vzdy pohyby pozdeji prave kvuli mnozstvi tuku.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
A chodíš na diabetologiu? Aký máš glykovany hemoglobin?