Som v 12. týždni a doktorka ma posiela na odber plodovej vody

matoas
20. okt 2023

Dobrý deň. Momentálne som v 12 tt. Keďže otec môjho dieťaťa má dieťa z predošlého vzťahu,ktoré ma Aspergerov syndróm som zisťovala u mojej dr či to môže mať vplyv aj na naše dieťa. Žiaľ mi dnes povedala,že je to geneticky podmienená choroba a,že s najväčšou pravdepodobnosťou ho bude mať aj naše dieťa. Poslala ma na odber plodovej vody. Avšak na internete som nenašla ani jeden prípad v,ktorom by vedeli autizmus z tohoto zákroku diagnostikovať. Je tu prosím vás nejaká mamina,ktorá má možno viac detičiek s tým,že jedno je zdravé? Prípadne je možné potom postúpiť interupciu aj keď je to už 12+ týždeň? Prosím vás hlúpe komentáre si nechajte pre seba. Nenapísala som sem všetky okolností preto nechcem aby ma niekto sudil. Prišla som si sem po radu

veronikaszabova
20. okt 2023

@matoas nie, asporger sa na milion % neda zistit z amniocentezy

deti95060810
20. okt 2023

zo zdr. dôvodov je možné ukončenie tehu do 24 tt.... riešili sme to, len ja som už bola v 34 tt.
Asperger a ani PAS sa nedajú vôbec určiť z odberu plod. vody. 😉

matoas
autor
20. okt 2023

@deti95060810 no som momentálne zmätená z toho. Pretože celkom nechápem zmysel toho odberu ak sa to teda určiť nedá. Ak to aj urobia,ale nezistia nič myslíte,že to budú brať ako možnú hrozbu zdravotných problémov?

deti95060810
20. okt 2023

@matoas odber plod. vody sa robí aj starším mamičkám...nepíšeš koľko máš rokov, tak bez urážky.

diewcatqoo
20. okt 2023

Asperger sa urcite neda zistit z plodovej vody. Tato diagnoza sa dost tazko identifikuje aj u starsich deti, nie to este prostrednictvom odberov plodovej vody. To, ze jedno dieta ma aspergera, neznamena, ze ho bude mat automaticky aj druhe.
Btw, vacsina deti s aspergerom, pokial sa s nimi spravne pracuje, dokaze byt v zivote samostatna.

thereisabear
20. okt 2023

Keď to lekárka vie zistiť z odberu plodovej vody, tak to je na Nobelovu cenu 🤔

maminkadeticiek
20. okt 2023

Toto si musela nieco ale ze strasne domotat,to je jedna z top blbosti,aka tu na tomto fore zaznela.Ba priam Hoax roka.Si vobec skutocna ci troll?Mimochodom,nech sa tu prihlasia maminky ktore maju doma dietayko s Aspergerom,ci ma aj niektore z ich dalsich deti Aspergera.Boze aso vacsou hovadinu som tu ani nikdy necitala ako tento prispevok.

kiki68
20. okt 2023

@matoas je to nezmysel ten odber, autizmus nie je mozne detekovat zatial ziadnym testom. Tiez ja mam ako mama aspergera a moj muz nie, maly nema nic, proste je NT, cize bezne a zdrave dieta. Hlavne co tam maju najst na genetike ako? Asperger je lahsie spektrum autizmu, neviaze sa na nejaky syndrom konkretny, ktory by si dal tou amnio zistit. Cize zbytocny zasah skrz toto.

kiki68
20. okt 2023

@maminkadeticiek no prave niektori lekari taketo odporucania zial davaju, uz som sa s tym stretla. Lebo sa domnievaju, ze sa nieco najde v tej genetike. O autizme je kopa mytov a lekari im tiez niekedy veria. Dalsi vobec neveria, ze ten clovek napr aj autista je. Viem, ze zenam, Kupte maju dieta s autizmom vela lekarov odporucalo amnio, hoci sa tam vobec nic nepotvrdilo.

any_soj
21. okt 2023

@matoas pre pána kráľa to čo je za gynekologičku 🙈 Nie, autizmus sa nedá zistiť odberom plodovej vody. To za prvé. Za druhé - že ho bude s najväčšou pravdepodobnosťou mať je vzhľadom na anamnézu hlúposť - keďže aj keby mal prvý syn AS zdedený, mohol ho dostať z matkinej strany, je minimálne 50% šanca, že s tým tvoj muž nič nemá. A keby to aj bolo predtým z jeho strany, nie je to vec, ktorá by aj pri rovnakých rodičoch postihla všetkých súrodencov, takže naopak, pravdepodobnosť nie je veľká. A za tretie - moja blízka priateľka (doktorka, hudobníčka a skvelá matka) zistila až v dospelosti, že ma Aspergerov syndróm. Kus jej to vysvetlilo nejaké veci z jej života, prečo sa cíti ako sa cíti, ale teda ako nejakú tragédiu to rozhodne neberie. Prajem ti pokoj...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre