Sociálna fóbia, antidepresíva. Ako ste zvládli pôrod?

danielkadandy
22. sep 2020

Zienky ste tu nejaka co uziva antidepresiva a zvladla porod? Alebo automaticky sla cisarskym?Resp.ake mate skusenosti. Uzivam ich vyse 15 rokov kvoli uzkostiam(konkretne socialnej fobii) momentalne beriem seroxat. Teraz v tehotenstve som na stvrtinovej davke .
Psychiater mi odporuca porod sekciou, vraj to odporuca kazdej svojej pacientke.
Chcela som prirodzene, ved sa citim v pohode no teraz ma vystrasil, ze aby sa nieco neskomplikovalo ked pride uzkost a tiez kvoli poporodnej depresii.
Nemate z tym skusenost ??
Je pravda ze netusim ako v tej chvili ked to na mna pride budem reagovat, ci sa nezostresujem a nepride nejaka silna uzkost.. popravde zacala som sa bat, mam mesiac do porodu...a neviem sa rozhodnut.
Lebo zas aj sekcia ma vela nevyhod a tiez tusim ze moze narusit dojcenie a tusim dva roky treba dat pozor na neotehotnenie a ze sekciou sa da mat len dve deti...ci sa mylim?

Prosim povzbudte ma skusenostami.
Vdaka 🙂

miroslavaa31
22. sep 2020

Nemam uplne skusenost s Tvojim problemom,len chcem povzbudit. Ja som sa tiez velmi bala porodu z dovodu tetanie aj som mala odporucanie na cisarsky,kt.som si v podstate vybavila,len zo strachu. Mala som to len ako,,keby nieco,,. Rodit som chcela prirodzene. Ked som isla rodit,len som informovala porodnika,ze mam aj odporucanie na sekciu atd.,dohodli sme sa,ze uvidime,aky bude priebeh. Zvladala som to,ano je to narocne,treba sa nastavit,ze je to porod,boli to atd.,ale v tej chvili sa treba nastavit na to dieta. Mozno je fajn dohodnut sa s porodnikom(aj si zaplatit svojho)aby vedel o Tvojom odporucani,probleme a ak budes porod zvladat,mozno nebude sekcia nutna. Drzim palce,dobre to dopadne🍀

danielkadandy
autor
22. sep 2020

@miroslavaa31 dakujem za povzbudenie...presne tak mi to aj napadlo ze spravit...kde si rodila?

juliet86
22. sep 2020

@danielkadandy ja ti poviem takto. skus sa poradit s nejakou dulou/porodnou asistentkou. chod na kurz pripravy rodicovstva napr centrum kvapka tam su odbornicky daj si s nimi napr.online skype a najdi si porodnika ktoremu veris!!! a preber to s nim. alebo si zazmluvni porodnu asistentku ktorej veris. alebo hana celusakova psychopogicka dula riesi porody. ono cisarsky ma svoje uskalia aj vyhody. da sa po nom dojcit i ked tazsi start dakedy to by ti pomohla laktacna. nemyslim si ale nie som odbornik ze cisarsky ti znizi sancu na poporodnu depresiu.. ako ? preco? preco to hovori tvoj psycjiater? ja som zazila.aj uplne zdravu babu ktora chytila hysak ze ju bolo pocut cez dve ulice. porod moze s clovekom urobit divy. kazdopadne prirodzeny porod moze byt velmi posilnujuci pre teba. ale nie som odbornik nepoznam ta. ono po cisarskom tie bolesti prvych 24-48hodin nic moc... a dat sa potom dokopy a starat o babo. ale zas 30hodinovy prirodzeny s dotrhanim a pridusenym tiez nic moc to clovek nevie dopredu co ho caka.... ja ti radim porad sa s odbornikmi. na cas sestonedelia najma.ked budes po cisarskom maj doma.navarene namrazene do zasoby rychpe.zdrave jedla pripadne nech ti mama kamoska donaska.nosia navarene. drzim tebe aj babatku palce.

angelsue712
22. sep 2020

@danielkadandy ahoj 😊 jasom mala predporodnu depresiu a úzkostnu poruchu, tiež som v tehotenstve brala lieky. Je dobré, ak máš papier na sekciu v prípade, že by si to nejak nezvládala. Ja osobne som to mala takto. Mala som papier na sekciu, ale ešte predtým som bola aj na školení k epiduralke. Keď mi odtiekla predčasne v noci voda, išla som do nemocnice s tým ze bude sekcia. Prišiel za mnou anestéziológ s tým, že rozumie môjmu problému a ze mi dáva možnosť výberu,ale nech si ho vypočujem. Keďže som rodila predčasne, pre zdravie malého bolo lepšie aby sa narodil prirodzene a aby stihli dozrieť pľúca tým, že prejde porodnymi cestami. Ze mi navrhuje, aby som skúsila rodiť normálne, v prípade, že si prestanem veriť, kedykoľvek vykoná sekciu. O mojom psychickom probléme boli samozrejme všetci informovaní, neustále so mnou niekto hovoril o mojich pocitoch, povzbudzovali ma, stále sa pýtali či sa to dá vydržať... Až som nakoniec porodila normálne. Takže moja rada je taka, ze maj pripravené pripravené potrebné papiere a rozhodneš sa v danom okamihu. Určite to budú v pôrodnici rešpektovať. Držím palce 😊

danielkadandy
autor
22. sep 2020

@angelsue712 dakujem tak by to bolo veru najlepsie

miroslavaa31
22. sep 2020
kiki68
22. sep 2020

Ja by som isla prirodzene s tym, ze mar blizku osobu pri porode. Keby cosi. A informovat Ich, ze chces skusit prirodzene, ale keby sa nieco deje tak spravit sj predoperacne na cisarak. Ja som na spektre autizmu, v tehu depresie a bol aj meltdown par krat, ze som skoro muza dohryzla. Takze on tam bol aby chranil mna a aj ich, keby vidi ze je zle. A zvladla som to ukazkovo aj s muzom. Ze to uz dlho nevideli tak disciplinovanu rodicku, krasny porod a ihned fit. Cize mozeme prekvapit. Inak v tehu som mala velke uzkosti , co uz dlho nebolo take, ze ratam schody a upravujem veci ich radenim. Ja som sa obavala co bude po tom , ale nabehla som na svoj system a je to super. Po cisaraku mozes mat sj 4 deti am je v poriadku ta jazva. Nie som Tvoj lekar, ale za mna je to zbytocny cisarak skrz iba nase diagnozy. Dieta mam v poriadku, kludne, spokojne a kojim. Nie som medikovana a porod tiez nemedikovany mimo jednej infuzky buscopanu a cipku do krcka.

juliet86
22. sep 2020

@kiki68 to je krasne!

kacena4
22. sep 2020

ahojko za mna urcite by som sla do prirodzeneho porodu nie do cisarskeho - vyskusala som si oboje a deta nikdy viac by som nesla do cisarskeho, prirodzeny hoci si ho "prezijes" riadne (ja az tak ze som si vytvorila nan psychicky blok) potom som bola schopna sa starat o dietatko okamzite po porode kedze si plnohodnotne schopna chodit, nic ti nieje a tak euforia co sa dostava do kolien z narodenia dietatka ti dava silu zvladat aj tie bolesti ak by ta museli sit zo spodu to sa da zvladnut, ale ak by si sla cisarskym je to sitie na 2x vonkajsie aj vnutorne (maternicu) hodis sa min. 2 tyzdne a ty sa poriadne nedokazes postarat o seba a nie to este sa tesis z drobceka ktoreho si prave porodila, kojit ho v najpohodlnejsich polohach vhodnych pre teba i babatko schulit sa privinut si ho na seba pretoze ta obmedzuje poporodna rana na bruchu ☹ bola to moja najvacsia nocna mora aku som mala (a to teda fakt moje prvy porod bol hrozny - rodila som pocas finaloveho zapasu ked sme vyhrali majstrovstva sveta v hokehi!!! jedine co si pamatam bol pohlad lekara a jeho slova teraz musime rodit a dokatoval ma tak ze pri druhom porode mi museli upravovat spodok, ale aj tak najhorsi zazitok bol pre mna cisarsky a nie tento porod) takze fakt odporucam rodit prirodzene, neboj zvladnes to lebo sa budes tesit na prichod babatka, len treba zvazit ci pri danych liekoch mozes dojcit! drzim palceky

zitulina
28. sep 2020

Ahol
Ja som tiež užívala také lieky počas tehotenstva,no minimálú dávku. Povedali mi že nemôžem užívať počas tehotenstva,lebo budem mať choré bábätko,tak som si nedala len každý tretí deň, lenže vtedy už mi začalo byť zle. Opítala som sa pána doktora že čo dalej a on ma poslal na genetické. Tam mi povedali že kludne môžem brať lieky nadalej lebo keď sa matka cítí zle tak to nerobí dobre dieťatku,to je hlavné aby som sa ja cítila dobre a keď cítím že nebudem zvládnúť pôrod ( mislým chytí ma panika)tak aby som povedala pánovi lekárovi. Tak som si vypítala od môjho lekára potvrdenie o mojej chorobe. Dohodli sme sa že bude cysárský rez. Aj to tak bolo,všetko bolo ok. Ináč aj ja mám seroxat. Počas dojčení som si užívala polku každý druhý deň,lebo som sa necítila dobre, kto nemá takú chorobu,nevie ako sa cítí človek vtedy. Trvalo to dva týždne a s manželom sme sa rozhodly že nebudem kojiť kvôli tomu aby sme neškodili dcérke s tými liekmy a aby som sa cítila dobre aj ja. Tie dva týždne boli také ťažšie trošičku,ja nemám mamu kto by mi pomohla,a začala som si užívať normálne tie lieky a zvládla som potom normálne všetko. Teraz už má 5 ročkov,je zdravá a krásná 😊. A cítíme sa dobre. Prajem ti všetko dobré
Zitka

danielkadandy
autor
28. sep 2020

@zitulina jeeej krasne, dakujem za take pekne zdielanie, vsetko dobre prajem.
A mozem este vediet ze co sa tyka do buducna po cisarskom,ze mozes este otehotniet? Nevyjadrili sa ti k tomu?

zitulina
28. sep 2020

Psychyater odporúčal prvé tri mesiace s minimálným množstvom to znamená každý druhý alebo tretí deň polovičku teda 10mg. Keď to dodržím tak sa môžem otehotnieť. 😊 Jedna známá tiež má takú chorobu a má zdravé deti. Takže hore hlavu!!!!!
Vydržíme!!!!

danielkadandy
autor
28. sep 2020

@zitulina ale vzhladom na ten rez...

zitulina
28. sep 2020

Jááj! Dva dni boli také že som bála vstáť z postele,ale povedali mi že čím skôr treba chodiť,je to ušité neroztrhne sa. A potom doma,tak som ju zdvyhla že som si sadla,zobrala som si ju do ruky a tak pekne pomali treba vstáť. Pri kúpaní manžel pomáhal. Ja mám dve deti,staršia sa narodila normálne a malá s cysárským ale ak ešte budeme chcieť tretie detsko tak určite si vyberiem cysárský,to nebolí tak.

merared
23. mar 2021

Ahoj, uz si porodila? Ja mam tiez sf a som bez liekov uz 7 mesiacov, lebo dojcim. Ale chcem uz malu odstavit, lebo sa to uz neda vydrzat tie moje stavy. Bojim sa ako nam to pojde bez prsa

danielkadandy
autor
23. mar 2021

@merared hej uz vdaka Bohu vsetko ok...bola som teda cisarskym...po porode hrozny psych.stav musela som navysit davku a uz ok

merared
23. mar 2021

@danielkadandy takze dojcenie si teda ani nezvazovala, ze? Ja som sa na to dala a teraz strasne trpim. Chcela som vydrzat dojcit aspon rok, ale to uz nedam. Dnes sme dcerke kupili UM, ze ci jej bude chutit, a hrozne, mracila sa, vypluvala to😭😭... no ja neviem co budem robit. Asi jej ho budem skusat este davat, mozno sa jej zalubi.
Ja som uzivala sertralin, to je jedine AD, ktore mozu uzivat aj tehotne, takze tehotenstvo som si uzila, ale toto je katastrofa

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre