Ahojte, viem, že na tému plombovania zubov v tehotenstve je tu toho veľa... Ja by som sa ale chcela spýtať tých, ktorým ošetrovali zuby počas tehotenstva, či mal zubár okolo ošetrovaného zuba založenú takú "blanu"? Dávam obrázok stiahnutý z netu, aby bolo jasné, čo mám na mysli 🙂 Moja zubárka to nedáva, ale neviem, ako iní... Alebo Vám amalgám nechal padať volne do pusy? Bojím sa, že čo ak ho prehltnem?
Aj Vám zubári dávali nové plomby, alebo len vložky a ak dávali nové, tak či amalgámové alebo biele? V ktorom týždni ste to absolvovali? Aj vyvŕtaval staré plomby? Injekcia je bezpečná?
Možno sa moja otázka bude zdať niekomu trošku smiešna, ale raz som už potratila a stalo sa to 3 týždne po vŕtaní do amalgámu. Bolo to síce v 1. trimestri a teraz som v 21.tt, ale proste sa bojím, aby som to neľutovala... To si radšej nechám zúbky ošetriť po pôrode... Ďakujem
@slniecko35 To odsávanie amalgámu znie rozumne, som zvedavá, či to moja zubárka tak spraví... A ak nie, tak budem mať bobky, že čo ak som nejaký prehltla... 😒
@petrisorkaa Koferdamovu blanu nepouziva kazdy stomatolog, je to dost nakladna vec a od toho sa odvija aj celkova cena zakroku. Tradicne sa pri odvrtavani amalgamu odsava, pripadne etapovite vyplachuje, takze riziko prehltnutia je minimalne. Co sa lokalnej anestezie v tehotenstve tyka, pouzivaju sa rozne druhy anestetickych pripravkov, moze sa dat aj bez adrenalinu, kde je vsak nastup ucinku pomalsi. Pri endodontickom osetreni korenovych kanalikov pripadne pri extrakcii sa lok.anestezia moze u tehotnej pouzit bez rizika poskodenia plodu . Je to lokalna anestezia, ktora sa do krvneho obehu vyplavuje minimalne. Konkretne pripravok Ubistesin mam overeny na klinike farmakologie a ktorý mi bol osobne podaný v prvom trimestri tehotenstva.
A amalgamovu výplň by som si osobne v dnesnej dobe urcite nedala. Obsahuje ortut a olovo.... Na trhu je v ponuke viacero cenovo dostupnych variacii bielych vyplni, pripadne docasne osetrenie provizornou vyplnou.
@petrisorkaa takze sa nemusis bat 🙂 Drzim palce.
@mitsouko mne môj gynekológ zakázal davat injekciu s adrenalínom ked som bola tehotná, ale zubarka mi zase povedala že tie bez adrenalínu nie sú také účinné. Tak som mala asi 4-5 mes. zub otvorený, som si to vyplachovala, lebo akonáhle mi ho zubarka uzatvorila hned bolel. Az po pôrode mi zub vytrhla a som rada že som počkala, lebo mi musela dať 2x anestezy a trhala mi ho cca 45 min. Takze so slabšou injekciou by som to nevydržala.
@mirkaaa80 tak ono je to niekedy take zvlastne, pocula som uz mohokrat, ze stomatolog aj odmietol pouzit lok.anestezu v tehotenstve a nasledne nevykonal ziadny zakrok, co niekedy moze byt vacsie riziko. Mat infekciu v zube moze vaznejsie ohrozit teho nez injekcia, ale to naozaj zalezi od pripadu. Ja som rada, ze mam zo zubami zatial pokoj 🙂
Takže dnes sa to zaobišlo "len" s vŕtaním a výmenou bielej plomby, ale kto vie, aké sú aj v tej chemikálie... 😒 Mám však ešte jeden začínajúci kaz na zube, v ktorom je práve amalgám, takže aj tak sa vŕtaniu amalgámu nevyhnem 😒 Tak už sa len spoliehať len na to odsávanie... @mitsouko Čo sa týka zubárov, absolvovala som už kadečo, ale teraz v tehotenstve sa tak bojím toho vŕtania amalgámu, že by som za tú koferdamovú blanu zaplatila hocikoľko 🙂
Ja som počas tehotenstva nabehla na fixný aparát a potrebovala som nejaké zuby vytrhnúť, popritom prehliadky a tak... pri zisťovaní info mi bolo povedané, že počas tehu by sa zuby nemali vrtať, hlavne nie tie čierne amalgánové blomby, neviem prečo... ja som trhala tri zuby a prebehlo to hladko, na bolesť som však mohla iba paralen ale chválabohu sa to zaobišlo bez komplikácii, dnes sú už nové techniky a prostriedky ako aj preparáty...
@mitsouko vidim, ze sa vyznas..prosim ta, mne doktor dal do zuba umrtvujucu vlozku depulpin a pritom povedal, ze nerad skodi dietatu...ja som povedala, ze nech teda nic nerobi, ale uz mi ju dal aj tak...sestricke povedal, ze polovicnu davku...aj tak sa velmi bojim...je to moc skodlive pre dieta? Som v 14tt
@josephine15 http://www.porodnice.cz/poradny/depulpin-v-zubu...
mnozstvo umrtvovacej latky je male, do celkoveho krvneho obehu sa nedostane. posobí len lokalne - v zube. doktor urcite vedel, co robí, nemusis sa bat 🙂
naopak ponechat zub v povodnom stave by bolo ovela vacsie riziko, z dovodu zapalu, kt. by sa z koren.kanalikov mohol sirit dalej.
@mitsouko dakujem ti za odpoved..ja som citala, ze je toxicky a neviem co este...a myslis, ze je normalne, ze pri preglgani citim horku chut?
@josephine15 pravdepodobne citis pachut z vložky - kt. je zub uzatvoreny. prejde to.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@petrisorkaa Ahoj, malo by to byt uplne bezpecne. Mne menili staru amalgamovu plombu asi v 23tt lebo bola prasknuta a pod nou kaz, samozrejme ze mi potom dala bielu, uz mam skoro vsetky vymenene. Nerobila mi rondgen, ale moze sa ak poriadne ochrania brusko. Dala mi aj injekciu a povedala, ze to nema ziadny vplyv na babetko - bola to len velmi slaba anestezia, ktora o chvilu presla, urcite je nieco ine ak by napr museli trhat nerv... Amalgan mi postupne odsavala ako vrtala a ked som si potom vyplachovala usta neboli tam skoro ziadne zvysky. Co sa tyka tej fotky, tak ti neviem povedat, lebo u zubarky sa velmi nepozeram ako a co presne robi. Vsetko u mna prebehlo hladko, mozno aj preto, ze mam velmi dobru zubarku.
Ten potrat po vrtani mohla byt len zhoda nahod, zvlast ak to bolo tak skoro.
Prajem vela stastia 🙂