Ahojte kočky, chcem sa len spýtať, či ste mali podobný problém ako ja.
Bežali sme s partnerom na pohotovosť 2 dní dozadu lebo ma chytili silné, časté, aj keď nepravidelné kontrakcie. Tam mi zistili skrátenie čipku na 22mm. Tiež je mäkký. Vnútorná bránka zatvorená, vonkajšia otvorená na prst.
Dali má ležať a nasadili mi konske dávky magnézia (4x2 tbl), 2x denne magneziovu infúziu a 2x2tbl vaginálne utrogestan.
Kontrakcie aj tvrdnutie bruška prestalo ale aj je to očividne stále dosť zle.Zakázali mi hýbať sa, Max na wc a najesť sa. Má niekto podobnú skúsenosť? Ako ste dopadli ak áno?
Ďakujem 🙂
Ďakujem 🙂
Možno to niekomu pomôže v budúcnosti, keď budem písať svoje skúsenosti a možno to pomôže aj mne keď si niekde napíšem súhrn týždňa tak som sa rozhodla sem pridávať aktualizácie môjho stavu 🙂
Dnes začínam 24tt takže stále som ešte ani zďaleka není v nejakej bezpečnej zóne .. ale tvrdnutie bruška aj kontrakcie mi ustúpili, berem stále ten istý počet liekov, ako som už spomínala a stále som v nemocnici 👍🏻 ale dr sa už pomaly pohráva s myšlienkou že má prepustí do domáceho kludoveho režimu. U mňa je to tak 50:50 - v nemocnici som pod dohľadom tak som taká pokojnejšia, že aj keby čo, tak sú tu hneď aj doktori.. naopak bojím sa aby som tu nedostala nejakú infekciu keďže je tu veľa tehotných žien so streptokokom a podobne,,, navyše doma je doma a predsa len je to tam pohodlnejšie 🙂 ale zas mám doma synčeka ktorý má rok a pol a keď mu bude mať na očiach, neviem ako zvládnem kludovy režim 🙈
V priebehu týždňa mi robili kultiváciu - tá vyšla negatívne a aj CRP mi zisťovali - to nebolo zvýšené. Keďže sa žiaden zápal ani baktéria nezistila, zatial to vyzerá tak, že jednoducho mám len oslabený krčok a ten sa začal skracovať. Vcera mi robili sono a zistili že krčok stále drží na tých 22 mm, čo je pre mňa teraz super správa 🙂
Tak hádam budúci týždeň budem mať rovnako dobre správy, tak zas napíšem čo sa dialo v priebehu týždňa.
Tak ubehol ďalší týždeň a ja stále v nemocnici. Dnes začínam 25 ty, tzn. vstupujem do 7 mesiaca.
Už ma aj odpojili od infúzií, nechali mi len magnézium v tabletkách a utrogestan vaginálne + keďže mi zistili ľahkú anémiu tak mi nasadili aj železo a koncom tohto týždňa by som mala mať kontrolné odbery či sa to trošku upravilo.
Bohužiaľ ale potom som začala mať veľmi divné "bolesti" v podbrušku - ktoré vlastne ani neboli bolesťami. Zdalo sa, že sú bábätká tak nízko položené že mi vykopnú celý spodok. Nebol to tlak ako keď Vám hlavička tlačí na krcok.. Spravilo sa sono a zistilo sa, že bábätká ležia obe vedľa seba úplne dole, obe priečne a kopu kde len dočiahnu 🙈
Veľmi nepríjemné a mne sa zdalo že to ani fyzicky nebolo možné, aby ma mohli kopať tak strašne nízko. Čakala som kedy zo mňa vypadnú. Takže mi zas nasadili infúzie pre istotu ale nemalo to veľký vplyv. Po 2 dňoch cca sa posunuli troška vyššie takže to už bolo znesiteľnejšie.
Primár povedal, že budúci týždeň by som mohla ísť domov ak sa nič zle neudeje, tak pevne dúfam že sa toho dočkáme 🙂
Ahojte 🙂 tak začal nám ďalší týždeň - momentálne mi prebieha 26tt. Takže nejaké novinky - robili mi test na tehotenskú cukrovku a hodnoty mám dobre a tiež mi kontrolovali to železo, ktoré sa mi tiež upravilo. Takže kontrola až o mesiac 👍🏻
Včera ma kontrolovali zospodu, aj krčok sa meral a bábätká pozerali a všetko nezmenené, nález rovnaký, takže ma pustili do domáceho kludoveho režimu 🙂 ... takže od včera som doma, je to tu trošku náročnejšie na kľud, ale som rada že som pri synčekovi. Poctivo ležím a vstávam iba do kupelky a najesť sa, všetky ostatné činnosti prevzal na seba chlap 🙂 zatiaľ bolesti nemám, aj keď niekedy mám pocit že mám také úplne jemnunke menštruačné kŕče, ale sú ozaj také jemné, že si niesom istá, či sa len príliš nepozorujem 🙈
Po prepustení som šla za svojou gynekologičkou, a tá má hneď preradila do rizikovej poradne. Takže najbližšiu kontrolu mám budúcu stredu, tak sa zas uvidí, ako sme na tom. Potom zas teda napíšem po poradni 🙂
Ahojte. Tak ja sa zas hlásim, momentálne prebiehajúci 27tt (26+1). Dnes som mala prvé vyšetrenie na rizikovej poradni a tam hádajte čo... Aj napriek tomu, že poctivo beriem lieky, vkladám utrogestan a vstvám len na wc a najesť sa mi dr dnes oznámila že som sa otvorila. Vnútorná aj vonkajšia bránka na prst otvorená, že je to celé priechodné, dr dokonca citila vak aj s nožičkami zospodu. Takže samozrejme hneď hospitalizácia. Začali mi pichať kortikoidy - každých 12 hodín by som mala dostať injekciu. Myslím že dokopy 4x. Ak by sa rozbehol pôrod tak by ma previezli do Martina,keďže momentálne ležím v žilinskej nemocnice a tu zachraňujú detičky až od ukončeného 28tt.
Chytilo ma dosť veľké zúfalstvo, že aj napriek tomu že sa skoro vobec nehybem, stav sa zhoršil. Neviem čo viac by som mohla robiť, nechcem aby sa mi narodili takto skoro.
Snažím sa myslieť pozitívne, keďže to už je asi to posledné čo mi ostáva... Držte mi palce, ozvem sa zas o týždeň.
@mocita1 ahoj 🙂 príspevok nad tebou je zrovna z dneška..
Zatiaľ som dostala jednu dávku kortikoidov a budem dúfať že vydržíme čo najdlhšie.. 26+1 tiež zatiaľ žiadna výhra...
To mi je veľmi ľúto, viem ako sa cítiš.. môžem sa spýtať na koľko mm sa ti skrátil krčok? Aj tá hospitalizovali?
Tak ono pokiaľ je, aj napriek otvaraniu vonkajšej bránky, vnútorná bránka zatvorená, tak ako aj v tvojom prípade, tak je dobre 🙂 aspoň tak mi tu povedali... Mne už sa bohužiaľ začala otvárať vnútorná bránka, takže to už je v prdeli ...
@kytkab5 držím vám palce, nech to dobre dopadne a bábätká ešte počkajú vnútri ❤️
@cathycathy ďakujem pekne za podporu 🙂
Tak ja sa zas hlásim po týždni v nemocnici. Dnes prebiehajúci 28 tt (27+1).
V priebehu týždňa, resp hneď na začiatku mi robili sono a bábätká mali obe okolo 850g, tak dúfam že teraz už majú okolo 1kg 🙂 no keďže na sono ale pôjdem ak tak, až budúci týždeň tak budem musieť zatiaľ vydržať bez tejto informácii.
Zatiaľ sa teda držíme, bolesti poväčšine nemám, ale pár dní dozadu som si našla na wc hustý hnedý hlien s prímesou krvi. Nebolo toho žalostne veľa, ale bohužiaľ to tam bolo. Nápadné mi to pripomínalo hlienovu zátku, aspoň teda časť z nej. Povedala som to dr, tak ma vzali na vyšetrenie a zistili nejaké zakrvácanie, ale že to mohla byť aj cievka z krčka alebo tak, no ťažko povedať, len si neviem vysvetliť aj ten hnedý vytok. Nasadili mi infúzie aj na krvácanie, ktoré som brala 2 dni, ale už sa to našťastie nezopakovalo, tak mi ich vysadili. Pri vyšetrení ale zistili stav nezmenený (stále priechodná bránka, aj vnútorná aj vonkajšia, na prst), takže aspoň to môžem pokladať za ako tak dobrú správu.
Cervikomentriu mi nerobili, takže momentalnu dĺžku krčka neviem, ale radšej by som sa zatiaľ vyhla všetkým vyšetreniam zospodu, nech sa to zbytočne nedráždi, takže sa na toto vyšetrenie ani nejak nepýtam. Inak, prišli výsledky z kultivácie, tak stále bez baktérie 🙂
Teraz mi zostáva len čakať a dúfať, že proste ešte nejakých tých pár týždňov dáme 🙂
Na konci tohto týždňa budem mať ukončený 28 tt čo bol môj druhý míľnik, tak si veľmi želám nech už sme tam a môžem si zas nastaviť ďalší cieľ :D tak zas o týždeň 🙂
@kytkab5. ahoj, v 20tt sa mi za dva dni skrátil z 4cm na 3cm. Bola som v nemocnici 3 dní, a zase sa predĺžiť na 3,8cm. Pred týždňom zas 3,1cm. Ale stále na vonkajšia bránka je taká pootvorena. Budúci utorok mám ďalšiu kontrolu 24tt budem. Tak som zvedavá. Aj Vás stále niečo pobolieva v brušku? Nemôžem ani dlhsie stát ani sedieť. Je to moje druhé tehotenstvo, tak preto sa pýtam, lebo v prvom by som ani nevedela, že som tehotná, keby že mi nerastie bruško.
@mocita1 ahoj 🙂 podľa môjho laického (a za 5 týždňov naštudovaného všetkého dostupného 🙂 ) názoru, si myslím, že tvoj nález vôbec nie je zlý.. 🤔
co sa tyka krčka maternice, tak všetko nad 2,5cm je v norme a ty máš veľmi peknú dĺžku, takže sa síce skrátil ale stále je dosť dlhý. A podľa toho čo viem, krčok ti nedokáže opätovne "narásť", sú mierne odchýlky, podľa toho, kto to meria a na akom pristroji sa vykonáva cervikometria, predsalen ide o milimetre...
A pootvorenie vonkajšej bránky v prípade druho- a viac rodičky je tiež bežné 🙂
Ty máš dĺžku krčku v norme a vnútornú bránku zatvorenú, takže podla mňa nemáš dôvod na paniku.
Čo sa týka bolesti, niektorym ženám tvrdne silno bruško alebo ich pichá v podbrušku a stav sa im napriek tomu nemení... Napríklad ja síce bolesť nemám ale napriek tomu sa krčok skracuje a otváram sa.. toto je podľa mňa veľmi individuálne... Spomenula by som to na tvojom mieste dr keď budeš mať prehliadku, ale to už aj on uvidí či sa ti stav zmenil. Daj vedieť, ako si dopadla 👍🏻
Ahojte. Ja som minulý týždeň nerobila žiaden súhrn, keďže nebolo nič nové čo by som napísala. Dnes sú to opäť 3 týždne čo som v nemocnici, momentálne som 29+1, tak som si aj myslela, že by ma mohli pustiť domov, ale bohužiaľ na dnešnej vizite mi bolo oznámené, že má ešte neplánujú pustiť domov. Tak mi zatiaľ neostáva nič iné len dúfať, že budúci týždeň by sa mohli zľutovať a pustiť ma, lebo už mi začína byť naozaj dlho.
Ahojte 🙂 dnes 30+2 - dostala som sa na moju ďalšiu métu 🙂 takže posúvam hranicu na 32 :D
Včera ma kontroloval primár a vravel že som sa za ten čas už viac neotvorila, takže by som mohla ísť v piatok (čo je vlastne zajtra) domov. Bábätká mi kontrolovali 4 dní dozadu a to mali okolo 1500g obe, takže pekne rastu 🥰
Čo sa týka krčka to vôbec netuším, čo sa mi s ním deje - naposledy ho kontrolovali 5 týždňov dozadu :D
Ak má prepustia tak budem chodiť každý stredu na príjem do nemocnice, kde má budú kontrolovať. Tak držte palce aby ma pustili :D
Ahojte 🙂 tak som sa zas chvíľu neozvala, keďže má ten piatok naozaj prepustili a sla som pekne domov poctivo ležať. Na prvej stredajšej kontrole všetko ok, žiadna zmena, takže som šla spokojne domov. Na už na tej ďalšej kontrole o týždeň (čo som bola 32+1) mi dr oznámila že som otvorená na 3-4cm. Takže opäť hospitalizácia bohužiaľ. Tak ma poslali hore na 4ku sa ubytovať, ale to som už ani nestihla, keďže mi najprv šli spraviť monitor, pri ktorom sa mi spustili silné kontrakcie. Opätovne mi pichli kortikoidy a dali mi infúziu na zastavenie pôrodu, ale do 3 hodín boli kontrakcie už neznesiteľné a prichádzali každú polminútu. Otvorená som bola za ten čas už na 5cm. Takže mi ukončili zastavovanie a mala som si prejsť na pôrodnú sálu, že teda idem rodiť.
V tom sa ale stal zázrak, lebo len čo ma presunuli zo vzdycharne na sálu, kontrakcie sa mi zastavili .. takže po chvíli som šla opäť na vzdycharnu, kde mi opäť nasadili infuzie na zastavenie kontrakcií. Tam som si pobudla ešte deň bez bolesti, kedy som dobrala kortikoidy a už som preložená na normálnu izbu.
Primár tomu už nedava veľa, kedže krčok spotrebovany a ja už na 5cm otvorená, takže že mám očakávať že to bude každú chvíľu. Ja sa snažím byť optimistickejšia a snažím sa to potlačiť do toho 33+ 😄 dnes som 32+3 takže možno to není úplne reálne, ale zas nečakala som ani že sa z 22+1, kedy mi začali problémy, dostanem az do 32+3 takže možné je všetko 😆 držte palce ☺️🙏🏻👍🏻
Ahojte 🙂
Tak toto je asi posledný príspevok pod túto tému ... bábätká sa narodili 33+2 ty 🙂
Kontrakcie začali z ničoho nič okolo 7mej večer ,,, skúšali mi dať ešte vyššiu dávku magnézia, že či to pomôže, ale nepomohlo, tak sme šli na pôrodný sal. Prišiel pán primár a okolo 11 večer mi praskol vodu a obe bábätká boli na svete 5 minút pred polnocou.
Dievčatko aj chlapček sa narodili s totožnou váhou 2050g. Obe si samostatne dýchali, len chlapčekovi pár krát vypadol dych, tak bol ešte do rána na kyslíku. Potom ho ale odpojili a zatiaľ sú obaja v inkubátore kým nepriberú na požadovanú váhu 🙂
Zatiaľ sa im darí dobre, chodíme ich navštevovať každý deň a tešíme sa, kedy si ich konečne vezmeme domov 🙂
Takže kočky, ak sa Vám stane niečo podobné, nezúfajte.. aj z 22+1 sa to dá dotiahnuť do 33+2..ležanie je príšerné, neustále infúzie, pobyt v nemocnici (o strave nehovoriac) a ak máte doma ako ja rok a pol staré šidlo, to Vám tiež neprida na pohode ...
Ale dôležité je bábätká donosit čo najdlhšie, takže všetko ostatné musí ísť na chvíľku bokom..
nevravím, že je to ideálny týždeň na pôrod a určite budeme mať ešte kopec starosti, kým si bábätká "vypipleme", ale verím že všetko bude v poriadku ...
Tak sa pekne držte, dúfam ze tieto príspevky nájdu budúce mamičky, ktoré bude potrebovať trocha podpory a pomôžu im 🙂
@kytkab5 blahoželám ♥️ sledovala som tvoje príspevky, aj ja som tehu, ležím, mám skrátený krčok od 20tt + placentu praevia centralis tiež nie najideálnejšie ale zatiaľ to dávame už sme v 31tt...tak sa veľmi teším, že vám to dobre dopadlo 🙂 tak len pekne papajte, priberajte nech môžete ísť čím skôr domov 🙏 🙂 a nech ste zdraví ♥️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kytkab5 ahoj, pridaj sa do skupiny dvojčatá a viacerčatá 🙂