Dobrý deň, rada by som si prečítala skúsenosti tých žien, ktoré užívali sertralin prípadne rispen počas tehotenstva. Ja tehotenstvo ešte len plánujem a všetko samozrejme konzultujem s lekárkou. Mám trochu obavy, či tieto lieky nebudú mať nejaký nepriaznivý vplyv na vývin dieťatka. Doktorka vravela že sertralin môžem užívať aj počas tehotenstva ale rispen by vraj bolo dobré vysadiť nakoľko tam sú isté riziká. Tie žienky, ktoré ste užívali tieto lieky, zvládli ste tehotenstvo a pôrod v pohode? Ďakujem a prajem pekný večer 🙂
@bendak ďakujem za odpoveď 🙂 ku psychologičke chodím už 8. rok, ono mne sa nevracajú myšlienky ani nič podobné. Mne keď sa zhorší zdrav. stav tak začnem mať najskôr problémy so spánkom a potom to už ide z kopca. Úzkosti a Panické ataky, búšenie srdca, nepokoj, chvenie a neschopnosť robiť bežné veci v domácnosti, či ísť niekam sama. Taktiež plačlivosť. Serotonínu mám málo presne preto ho musím takto dopĺňať liekmi. Začiatkom apríla idem k novej psychiatričke takže som zvedavá čo povie. Plánujem tento rok niekedy okolo júna/ júla vysadiť antikoncepciu takže sa s ňou chcem aj poradiť ohľadom liekov rispen a sertralin,či mi ich odporučí tiež vysadiť alebo bude trvať na tom aby som ich užívala naďalej neviem...dosť sa toho obávam...vysadenia ani nie, to už mám odskúšané viackrát som bez liekov vydržala 9mes. až 1 rok...skôr ma trápi, že tie lieky naozaj môžu bábätku ublížiť.
@patulik0706 tak drzim palce nech to dopadne dobre, ci uz s liekmi alebo bez.. hlavne je potom prijat situaciu a nemať strach, to moze tiez negativne vplyvat na babo uz v bruchu ked budes permanentne v obavach. Aj "zdravym" ludom bez akýchkoľvek liekov sa rodia chore deti, cize nie je to zaruka nicoho.
@bendak veľmi pekne ďakujem 🙂 . Áno to je pravda. Tiež dúfam že to dopadne dobre.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@patulik0706 ja som sertralin vysadila uz v 3.mesiaci tehotenstva, moja psychiatricka povedala ze sa nemá brať ani pocas tehotenstva ani dojcenia. Tak som to nechcela riskovať, našťastie hormóny som mala pocas tehotenstva také poblaznene ze som antidepresíva ani nepotrebovala, ale vysadzala som postupne, aj v priebehu jedneho mesiaca. Nemala som ani popôrodné depresie, ale zase emôžem ani povedať že mam šťastie na rozdávanie, mam taku negatívnu povahu bez ohladu na lieky.. Viac mi chyba oxazepam, vecer ked bábo spi tak ma opat prepadá obcas úzkosť, a unava a nedostatok spanku ešte všetko zhorsuju.. ale bojim sa uzivat lieky, povedala som ai ze to musim vydržať, aby som babo neohrozila. Aspon pol roka, potom keby je zle tak ju odstavim a az potom zacnem opat uzivat.
Rispen neviem, ten som neužívala, zhorsoval mi stav tak som ho hned po začatí uzivania aj vysadila. Ale ak mas neustale sa vracajuce myšlienky, treba riešiť aj psychológa, da sa nad tym vyhrať. odporucam RUŠ terapiu, mne pomohla vyriešiť časť problémov. A skús si dať aj zobrať krv a zmerať hornoty serotonínu, ja som mala hraničné aj počas užívania liekov. Teraz si chcem opäť dať zmerať, ako na tom som.