Šelest/defekt komorového septa - MUDr. Grochal

26. dec 2024

Ahojte momemntálne som s novorodencom v porodnici. Cakame na vysetrenie u kardiologa.. 2 lekari na vizite sa vyjadrili ze dieta ma selest dalsi ze ma defekt komoroveho septa. Jeden lekar sa ma spytal ci sme boli u MUDr. Grochala a ci on nic nevidel, boli sme u neho v 2. aj 3. Trimestri zhodnotil ze srdiecko je v poriadku.
Moja otazka povedal vam Grochal ze srdiecko je v poriadku a nakoniec malo dieta nejaku chybu/ vadu? Dakujem za odpoved od stresu uz nemozem spavat.

miriz
26. dec 2024

A nepovedali defekt predsieňového septa náhodou? Ide o to, že všetky detičky majú počas tehotenstva štrbinku medzi predsieňami a tá sa spontánne do niekoľko hodín po pôrode uzavrie. V tom prípade by dr Grochal zhodnotil srdiečko správne. Môjmu staršiemu synovi sa neuzavrela po pôrode, tiež ma vystrašili šelestom a poslali na kardiológiu. Dva roky bol sledovaný a za ten čas sa mu štrbinka uzavrela. Žiadne príznaky nemal, až na ten šelest.
Mladšiemu synovi dr Grochal našiel v druhom trimestri na srdci anomáliu - má dve horné duté žily. Povedal, že je to asympomatická anomália, ktorá si nevyžaduje liečbu, čo nám potvrdili aj kardiológovia, keďže bol po narodení tiež cca dva a pol roka sledovaný. Nemá žiadne problémy.
Ja myslím, že dr Grochal je odborník a ak povedal, že srdiečko je ok, pravdepodobne to nič vážne nebude, hoci aj on sa môže zmýliť. Treba si všímať príznaky srdcovej vady - potenie pri papaní, modranie pier (toto mne hovorili lekári, aby som si všímala pri staršom synovi). Držím palce, nech je srdiečko zdravé.

autor
26. dec 2024

@miriz tusim povedali ze komoroveho septa. Dakujem za vasu skusenost. Aj ja verim tomu ze Grochal je velky odbornik a boli sme u neho pred cca 5 tyzdnami a povedal ze je vsetko v poriadku tak velmi dufam ze to bude “len” selest. Takze vas starsi syn mal teda aku diagnozu? Selest ?

nikaeli
26. dec 2024

My sme síce neboli u Grochala, ale podľa mňa to nie je podstatné. Aj keby to videl, neurobíš s tým nič. Rozhodujúci by bol nález kardiológa po narodení bábätka.
Dcéra sa v brušku javila zdravá. Narodila sa s defektom medzikomorového septa, mala niekoľko 2-3mm dierok. Ako malá bola sledovaná každé tri mesiace, neskôr ako škôlkarka po pol roku, ako školáčka raz ročne. Dnes už má 17 a je vyradená z pravidelných kontrol - minulý rok sa jej definitívne uzavreli. Po celý čas nemala žiadne ťažkosti. Naopak syn mal mať podľa uzv v tehotenstve širšiu aortu, kázali mi o tom informovať personál v pôrodnici a narodil sa úplne zdravý. A nakoniec ja som so šelestom prežila celý môj život 🙂

Vydrž na vyjadrenie kardiológa, držím prsty 🤍

miriz
26. dec 2024

Diagnóza bola ASD II, teda defekt predsieňového septa 2. typu, a šelest

kiki68
26. dec 2024

U nas to bolo niekde na cipe, tiez sa to do 4 rokov uzavrelo, do 2,5 roka mal selest a extrasystoly. Teraz v 4 rokoch to vyzera byt vsetko ok. Tiez na morfo ( Fetomed Wien) nic nevideli. Cize to zjavne moze byt nieco, co sa uzavrie casom. Tak mi to povedal aj detsky kardiolog

dadulala
26. dec 2024

Starsi syn sa narodil s defektom komoroveho septa,ktorý bol na takom mieste,že nemohol ho nikto v tehotenstve zistiť. Až po narodení,začali modrat pery a končeky prstov a počuli selest. Našťastie sa to samé uzavrelo,nebola nutná operácia,len ho do 4 rokov sledovali v kardiocentra v BA. Následne bol vyradený z evidencie. Dnes ma 19 a je uplne zdravý. Držím palce, nech u Vás všetko dobre dopadne

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre