Ani neviem ako zacat... Som tehotna (24tt) a sestra mi nedavno volala, ze ma velku pravdepodobnost na ruzienku, nakolko bola u Dr s tym ze je cela vyhadzana. Problem je v tom, ze sme v kazdodennom kontakte...aj vcera... Ja som bola dnes u dr preistotu, ci je vsetko v poriadku. Vravela ze som bola proti tomu v 2015 ockovana, ked som bola tehotna s prvou dcerkou a ze ❤ bije, vsetko je ok. Mne je ale posledne tri dni nejako blbo. Najprv zimnica, potom totalna slabost, bolest brucha a zaludka... vedela by som to prirovnat k virusu. Myslite, ze nemam mat dovod na obavy?
@viktoriab v kazdok tehotenstve beru hned na zaciatku krv a zistuju protilatky aj na rubeolu, keby si nemala protilatky aktivne, zrejme by ti lekar povedal. Skor si myslim,ze ta nieco obchadza alebo sa mozno podvedome sledujes.
Neviem, ako na Sk, ale tu sa robia v tehotenstve testy na rubeolu, lebo moze prebehnut aj uplne bezpriznakovo. Mimo tehotenstva je to uplna capina, moze byt trochu zvysena teplota a vysyp a dost, v tehotenstve je to casto fatalne. Netusim, co akoze znamena "pravdepodobnost na ruzienku", dam si spravit test a do maximalne 48 hodin viem, na com som. V tehotenstve sa rubeola neockuje, podla vyrobcu musi byt medzi ockovanim a tehotenstvom minimalne 3 mesacny odstup.
@vroni robia sa aj na Slovensku
@vroni ja zijem z nemecku...dnes mi len volala s tym ze ma pravdepodobne. Neviem preco to nevysetria podrobnejsie. Ani mne dnes nebrali krv ani nic, takze neviem co si mam mysliet
@senta_sofia nesledujem, ja sama som jej hovorila vcera ze sa necitim dobre, a dnes mi ona toto povedala. Ja sa skor citim ako na nejaku virozu, nechut do jedla, bolest zaludka atd....teraz v druhom tehu mi nebrali tusim krv . No snad to prejde coskoro a s babatkom je vsetko v poriadku
@viktoriab tak si to skus zistit, odber ti vedia spravit v podstate hocikedy, ci mas protilatky a budes naisto
@viktoriab, bolest zaludka a nechut do jedla nepatria medzi priznaky rubeoly. Ale medzi priznaky stresu urcite. Zbehni k doktorke, povedz jej, co je vo veci, alebo tvoje vysledky ma alebo ti zoberie krv a ty budes vediet, na com si, Nemecko nie je rovnikova Afrika, aby bol podobne vysetrenie problem. A sestre by som vynadala, az by jej usi brneli, tiez sa nevie nechat vysetrit, ked vie, ze si tehu?
@viktoriab Noooo, aj ja zijem v Nemecku. Aj v DE a robia hned na zaciatku testy z krvy, ci mas protilatky na Röteln. Tak si prosim ta pozri do Mutterpass a tam by si mala mat vysledok bud rukou napisany alebo nalepku z laboratoria. Ale keby si nemala nijake protilatky, tak by ti to lekar povedal.
Takze nepaniakr zbytocne a prestuduj si riadne tvoj Mutterpass.
A ina, ak si uz raz bola tehotna, tak toto by si mala inak vsetko vediet. Aj to, ze pocast tehotenstva sa na RUBEOLU ockovat nesmie. A vobec, celkovo ockovania v tehotenstve sa nerobia.
@yanni no mne robili test na zaciatku prveho tehu ani som si to nevsimla v mutterpasse. Stoji tam possitiv/immunität anzunehmen.
Ale tak dnes mi Dr povedala ze som bola proti tomu ockovana, tak neviem ci myslela ten test ci co no ja si nespominam zeby ma ockovali
@vroni sestra o nicom nevedela ani ziadne priznaky nemala az na vcerajsi vysev. Tak neviem podla coho to doktorka usudila. Mne mohli vziat aspon krv, no ked som sa pytala, tak povedala ze nieje potrebne.
@viktoriab to positiv/Immunität znamena, ze mas na Rubeolu protilatky.Tie sa vytvoria len na zaklade prekonanen choroby alebo ockovania. CIZE: ak si v minulosti (detstve alebo aj dospelosti, ved sa opytaj rodicov) rubeolu nemala, tak si bola ockovana. A na ockovanie si spomenut nemusis, to sa robi v detstve. Podla rocnika narodenia bud v rannom detstve alebo ta neskor doockovali.
Ja som bola napr doockovana ako 11 rocna, kedze az vtedy vynacli vakcinu. Doockovavali sa dievcata, ktore rubeolu neprekonali.
A este jedna rada, ked u dr. nieco nerozumies, nechapec atd. tak sa prehoha opytaj aj 5 krat.
@viktoriab a este k druhej casti odpovede. Odpoved pre vroni. Naco ti bude dr. brat zbytocne krv, ked je u teba jasne (test z prveho tehu!!!!), ze mas v tele protilatky. A je jedno, ci si chorobu prekonala alebo je to z ockovania. Je to imunita na cely tivot.
Takze, nepanikar a nebud nasrana na dr., ta ma v tomto pripade pravdu, ze nie je potrebne brat krv.
@kingab no USA a hlavne UK je tak trosku na hlavu.Ale budiz.
A preco by som sa mala dat ockovat pocas KAZDEHO tehu na TDAP plus chripku? Sorry ale na TDAPsa ockuje (preockuje) kazdych 10 rokov a na chripku som naür ja, moj muz , nase deti neboli este NIKDY zaockovani. To je pre normalne zdravych ludid uplne zbytocne ockovanie.
Mna by nedonutili.
Tie ockovanie, ktore fakt nie su nevyhnutne (a ktore su to prosim????!!!!), sa v tehu nerobia a v DE dokonca neodporucaju ani pocas kojenia.
Ja sa potrebujem dat zaockovat proti zltacke, kedze zijeme momentalne v takej, no nazveme to, nie prave "cistej" krajine a moj dr. v DE nechcel o ockovani ani pocut. Dokojila som pred dvomi mesiacmi, tak hadam to v lete uz dam.
@yanni, ved som napisala, ze alebo doktorka vysledky ma alebo jej zoberie krv... Mohla zmenit doktorku alebo co ja viem co.... Ja som rubeolu prekonala ako dieta (take protilatky oznacuju nejako inak ako tie z ockovania) a i tak ma pri druhom tehotenstve testovali znovu (no, asi lebo medved, ale robia to uplne automaticky)
@kingab, to akoze ked budem mat deti po roku, tak ma po roku zaockuju? To je uchylne. Tu je priamo v pribalovom letaku napisane, ze v tehotenstve sa neockuje. Rozhodne by som si taky chemicky sajrajt len tak z pleziru vrazit nedala.
@vroni ved presne ako pises. V tehotenstve sa testuje (aspon v DE) hned na zaciatku a to v KAZDOm tehu. Idu jednoducho na istotu.
Cize ona, ked je druhy krat tehotna, bola testovana v prvom dvakrat (neskorsom tt sa testuje vsetko ese raz) a teraz je v druhom tehu uz v 24 tt, cize minimalne na zaciatku tehu ju testovali.
Take take babe pripomienky, ze aspon krv jej teraz mali zobrat, su fakt zbytocne. Naco pre pana Jana, ked ma testom dokazane protilatky?
A s USA suhlasim, co si napisala. Totalna hlupost. Mam tu susedu americanku, dve deti (vekovy rozdiel medzi nimy necele dva roky), obe tehu v USA, deti narodene tiez v USA a o ockovani v tehu nic nespominala. A uz vobec nie o POVINNOM. A to sme sa o ockovani dost obsirne bavili.
@kingab sorry ale totana blbost. Tehu som bola 2014- 2015, preockovana tdap 2012 po 10. rokoch, preco by som mala do seba davat tlacit toho este viac a to uz po dvoch rokoch, ked je to na 10. rokov? A taktiez chripku? To ockovanie, ako som uz hore pisala, je pre normalneho zdraveho cloveka, s normalnou imunitou UPLNE zbytocne.
V europe a dokonca ani tu v Saudi ta v tehu ziadny normalny lekar nezaockuje.
@vroni a som zabudla dodat, ze rozdiel medzi detmi bude 2,5 roka. Mna sa na to spytali 2x, odmietla som s tym, ze u nas to stand. nie je a 1.tehu som absolvovala bez, nikto to dalej neriesil.. inak nie som proti ockovaniu, len nech sa ockuje s rozumom. Napr. tu mi do malej chceli napchat 3.davku hexy+MMR+proti kiahniam+proti chripke na JEDENKRAT! lebo mala odklady este z SK kvoli chorobam a teda nech to vsetko dobehne 🙈
@yanni
@kingab, nuz, nedala by som sa ockovat, podla mna je pre tehulu akakolvek chemia (okrem pripadov, ze je zivotne nevyhnutna) absolutne nepripustna, tu ti lekar "nedovoli" ani ibalgin proti bolesti hlavy, asi by som takeho doktora utlkla kabelkou 😉 Ale nebude to zrejme "kazdodenny" postup, lebo o ockovani tehotnych sa stale hovori ako o pochybnom businesse a nevhodnom lekarskom postupe.... Na druhej strane, ani UK zdravotnictvo a ani bezne zdravotnictvo v USA sa nejakym dobrym menom hrdit nemoze, takze verim...
@yanni v USA ockovanie povinne nie je, maju odporucane, ale ked odmuetnes, normalne ti davaju podpisat par stranovy papier, ze si uvedomujes rizika a pod kecy - u pediatra. Vacsina skolok a jasli si to vyzaduje, vela pefiatrov nad hned upozornilo, ze pokial odmietneme odporucane ockovania, tak dieta do svojej ambulancie nezoberu. Takze ockovanie je nrpovinne, ale dost nabtom trvaju... To su moje skusenosti 😉 A to ockovanie dtap mi prode tiez sialene, ale ja som si to nevymyslela 😉 Aj tu sa o tom pise:
https://www.cdc.gov/features/tdap-in-pregnancy/
@kingab no ved to, ze povinne nepovinne. Grrr
V nemecku je ockovanie tie nepovinne ale nikto na teba nevyvija natlak a ani s jaslami ci skolkami nie je problem.
@vroni Ja som to skor pochopila tak, ze ona bola teraz u dr. ako zistila, ze jej sestra ma ASI rubeolu a chcela si dat zobrat krv, aby zistili, ci ju tiez schytala alebo nie. Sama pise, ze bola u dr DNES a ta jeje krv nechcela zobrat, lebo ze netreba. Neco jeje bude brat krv, ked po prve, ma v tehu knizke (MUtterpass) test na protilatky pozitivny a po druhe, ved nema ani priznaky rubeoly. je to skor nejake prechladnutie, co ona tu opisuje.
@yanni skor virus by som povedala...ale sestre nechceli brat krv z toho dovodu,ze kym by dosli vysledky,tak by aj choroba bola prec. Ale pre pokoj v dusi co jej je by som to rada vedela. U mna to skor vyzera na virus len ma to znepokojilo ze prave v tom case.
Este sa chcem spytat, tie testy na protilatky sa nerobia v kazdom tehotenstve? Lebo v tomto mi okrem odovzdania mocu pri kazdej untersuchung a krvi na zelezo nerobili nic.
Ahojte, v druhom tehotenstve som mala hodnotu IgG protilatok proti ruzienke VYSSIU ako v prvom tehotenstve. Je tu este niektora taka? Je to divne, ako mi mohli protilatky stupnut, preto patram.
Vytvorila som aj FB stranku, kde sa venujem tejto problematike - prosim mrknite sa a ozvite sa tam na FB, ak aj vam niekomu stupli protilatky...
https://www.facebook.com/Celoslovenský-projekt-...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@viktoriab Kedze si bola očkovaná tak si nemyslím, ze by si sa mala extremne obávať. To, ze ti je blbo je bud nejaka viroza alebo nervy, psychika,...kto vie? Medzi priznaky velmi nepatri bolest zaludka a brucha, ale vyrazka...zvyšena teplota, kašel, malatnost. A predpokladam, ze uz by si mala aj vyražku, zdurené uzliny...