RTG vyšetrenie v čase oplodnenia.

dollyzv
23. feb 2020

Ahojte,už dlhšie ( od kedy som tehotná) má trápi otázka či bude vývoj plodu v poriadku alebo nebude nijak poškodený RTG žiarením. Som v 5tt a začiatkom januára sa mi stal úraz kedy som podstúpila RTG vysetrenie panvy,krížov a hrudníka. Začiatkom februára( kedy malo dôjsť k oplodneniu) som tieto vyšetrenia podstúpila znovu. Je nejaká šanca že by bolo poskodene vajíčko alebo už oplodnené vajíčko RTG žiarením? Pre niekoho to bude možno hlúpa otázka,no trápi ma to. Môjho gynekológa sa spýtam zajtra na kontrole,hoci mu veľmi nedoverujem. Rada by som vedela vaše skúsenosti.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
korunka1
23. feb 2020

Niet nad neopodstatneny strach. Buduj si ho dalej, dlaždena cesta k depke. Preco mu nedôverujes?

dollyzv
autor
23. feb 2020

@korunka1 neviem či veľmi neopodstatneny,preto som sa pýtala či s tým niekto nemá skúsenosť..a pýtam sa práve preto,ze si ten strach ďalej budovať nechcem..kebyže som podstúpila RTG ruky,tak určite sa také veci nepytam.

dollyzv
autor
23. feb 2020

@korunka1 lebo ide totiz o to,že som podpisovala papier že nie som tehotná,a radiologicka sa ma pýtala či sa ani nesnažím otehotnieť,na čo som jej povedala že nemôžem. ( Mala som diagnotikovanu neplodnosť) preto nad tým rozmýšľam,a áno priznám si ,že sa aj bojím ale nie preto že by som sa chcela nejak psychicky ničiť alebo depkarcit.

janettdamian
23. feb 2020

@dollyzv ťažko povedať. Ja som bola na RTG síce iba zubu, čo sa nedá porovnávať asi s tvojím RTG panvy atď. V tom čase som neplánovane otehotnela a syn je OK. Známa v čase otehotnenia chodila cez letiskové skenery a tam to nedopadlo dobre. Dr. jej povedala, že to bola najpravdepodobnejšia príčina poškodenia dieťatka.

gab1sol
23. feb 2020

@dollyzv Ja som takto bola na rtg, cca v rovnakom čase ako ty (dokonca som podstúpila kontrolný rtg už po potvrdení tehotenstva testom). Aj keď to síce bola ruka. Ale rozprávala som sa o tom s lekárkou. Jasné, berú to ako možné riziko, ale vraj to žiarenie nie je tak silné a hlavne tak intenzívne a dlhé, že by mohlo poškodiť plod. Resp. je tam vraj len malinká šanca poškodenia. A dcérka bude mať čoskoro 2 roky a je v poriadku. 🙂 Neboj, viac bábätku škodí ten tvoj stres, tak sa snaž byť pokojná a užívaj si to.😉

dollyzv
autor
23. feb 2020

@gab1sol mňa musela na viac krát,dokonca som sa ešte z čakárne vracala spať lebo že nebolo dobre vidno či čo,som sa asi pohla. No veď to že keď to je ruka tak by to nevadilo,ale keď sa oziaruje práve tá oblasť brucha tak že to môže mať zle následky lebo žiarenie je mierené práve tam. Snáď bude všetko v poriadku. Čítala som pár článkov tak že pokiaľ to je takto skoro,niekedy si vie ten plod poškodené bunky sám "opraviť" a pokračuje v správnom vývoji. Dúfam že to bude aj môj prípad.

mousegirl
23. feb 2020

@dollyzv presne, prvé dva týždne od oplodnenia fungujú na princípe “všetko alebo nič”,čiže buď sa embryo potratí alebo samo “opraví” a vyvíja ďalej normálne. Okrem toho RTG nie je žiadna vysoká dávka žiarenia, to baby ktoré tehotné letia do Karibiku sú ožiarenie podstatne viac a neriesia ;)

dollyzv
autor
24. feb 2020

Ak by mal niekto rovnaký alebo podobný problém tu je reakcia gynekológa: úprimne bol dosť znepokojený a keď sa objaví plod,čakajú ma vyšetrenia ( ešte nekonkretizoval aké) ale zevraj budem potrebovať vyjadrenie z úradu nad zdravotnou starostlivosťou.zistovanie akým prístrojom som bola vyšetrená,koľko snímkov sa spravilo ,aká bola sila žiarenia atď. Takže to nebude asi nejaká banalita ako tu niektoré písali.

ckatka
8. máj 2020

@dollyzv ja som bola na rtg hrudníka priblizne v čase oplodnenia. Neviem presne čas...lebo to sa samozrejme presne nedá stanoviť kedy došlo k oplodneniu (možno keby sme mali sex len raz za mesiac tak hej...ale takto neviem). A lekár mi povedal ze keby sa niečo poškodilo tak to.odide (hneď). Teraz začínam 7tt a všetko vyzerá byť OK. Tiež som bola 15 rokov neplodna...ktovie či ten rtg tomu práve nepomohol 😂😂😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre