RTG vyšetrenie

19. mar 2024

Ahojte, som v 29tt tehotenstva a mam dlhodobe bolesti vľavo pod rebrami. Gynekolog mi nevzal krv, ani nič. Poslal ma na rontgen brucha rovno. Nie je to nebezpecne? Išli by ste alebo počkať, kým porodim. Dakujem. Môj doktor nič nerieši, na všetko povie, ze je v poriadku a nemám sa obávať žiarenia. Tak fakt neviem.

unicornlady
19. mar 2024

Určite sa v nemocnici/poliklinike na to spýtaj. Možno urobia iba sono. Načo hneď rontgen.
Resp. keď sa budeš objednávať (aspoň tu treba zatelefonovať, spýtaj sa ich na to).
Nemohla by ťa na sono poslať obvodná?

januska12323
19. mar 2024

No tak ja teda nie som odborník ale to neexistuje iná metóda? Napríklad sono na gastro.

pukina
19. mar 2024

ja si myslim ze ti rtg ani nespravia. ved pri kazdom jednom rtg podpisujes prehlasenie, ze nie si tehotna. Radsej to ries so svojim vseobecnym lekarom, ked mas s gyn zlu skusenost

autor
19. mar 2024

Ďakujem dievcata, budem sa informovať. Tiež mám z toho strach, nechcem ohroziť dieta

unicornlady
19. mar 2024

Ja aj pri rontgene zubov musím podpisovať, že nie som tehotná. A to mi dávajú aj taký chránič na krk a hrudník, až po stehná.

Ani oni si nebudú chcieť vziať na zodpovednosť ohrozenie tvojho bábätka 🙂

korylan
19. mar 2024

Tehotné nechodia na rtg,ešte aj keď som bola doprovod na rtg,sa ma pýtali,či nie som tehotná. Skôr urobiť sono. Možno dieťatko tlačí na čreva,zastavené vetry....

lb1984
19. mar 2024

Rtg robia aj tehotným ak riziko neprevysuje benefit. Plati to aj pre MR aj CT. TJ tvoj MUDr. Zhodnotil ze je to potrebné vzhľadom na priznaky/popis príznakov ktoré si mu ty sprostredkovala. Sono nezobrazí to co rtg a naopak. Možno by bolo vhodné obrátiť sa s otázkou tu do skupiny kde zdravotníci radia. V prípade ak ta poslal na rtg bez odbornej ambulancie obávam sa ze oni bezpečnosť nebudú riešiť niesu Dr ktorý indikoval vysetrenie. Ak by ta poslal na odbornú ambulanciu tam by ešte mohlo dôjsť k zvazeniu. S akou dg ťa tam vlastne poslal? Musí mať nejaké podozrenie.....

autor
19. mar 2024

@lb1984 no sťažovala som sa mu na bolesti a mysli si, že to môže byť niečo so zlcnikom. To bolo všetko, čo povedal. Ja sa radšej budúci týždeň opýtam, ci mi nespravia iba sono, bojim sa rtg. Ďakujem za odpoved

korylan
19. mar 2024

Žlčník sa nachádza na pravej strane.

lb1984
19. mar 2024

https://sujb.gov.cz/aplikace/konference2/insert...
Možno ta nájdeš niečo zaujímavé skus pozrieť
RTG v těhotenství 03.10.2023 17:14:30

Dobrý den, v 5tt jsem byla v nemocnici na RTG vyšetření z důvodu podezření zánětu slepého střeva. O těhotenství jsem nevěděla a žádné ochranné pomůcky jsem při vyšetření neměla. Snímek v oblasti pánve byl pořízen 4x. Je plod přímým ozářením ohrožen?
Děkuji.
(Vložil(a): Anonym)Dobrý den,

postup v případech mnohočetného skiagrafického vyšetření (4 snímky a více) při nerozpoznaném těhotenství je popsán v Národních radiologických standardech – skiagrafie, dospělí, vydaných Věstníkem MZ ČR, částka 3, ročník 2019, časti 4.1.4 bod 4 c).
Zjednodušeně řečeno se v něm říká, že dávka z mnohočetných vyšetření (více než 4) v oblasti břicha či pánve je obvykle nižší než 50 mSv. Hodnotu celkové dávky ověří radiologický fyzik pracoviště, které výkony provedlo, aby bylo potvrzeno, že nedošlo k překročení prahu 100 mGy a nemohl být ohrožen vývoj zárodku, resp. plodu.

lb1984
19. mar 2024

@korylan môže ísť aj o prenesenu bolest ktohovie....

autor
19. mar 2024

@korylan vlavo je skôr pankreas, viem. Ja si práveže myslím, že to bude problém. No nie som doktor

domcavesel
19. mar 2024

Ja by som na RTG určite nesla počas tehu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre