RTG verzus lietadlo v tehotenstve

3. feb 2023

Prosím vás, určite by som si to vedela nájsť aj na internete, ale nic v slovenčine som nenašla a moja hlava po celom týždni momentálne odmieta pracovať v angličtine, tak sa skúsim opýtať tu. Možno to niekoho bude tiež zaujímať. Prečo by ženy nemali podstupovať rtg v tehotenstve, ale letieť môžu a nemá to nijaký negatívny účinok? Respektíve žiadny spôsobený žiarením. Doteraz som žila v tom, že radiácia v lietadle je silnejšia ako ožiarenie zobrazovacími metódami. Je to kvôli tomu že RTG žiarenie je iný typ ako gama alebo ktoré to ide zo slnka a pre to to nie je tak nebezpečné? Bežne vidím ako budúce mamičky pokiaľ majú bezproblémové tehotenstvo cestujú hore dole úplne bez problémov, maximálne riešia opuch končatín,.ktorý sa dá pohodlne zredukovať, ale při rtg niekedy musíme aj čestné prehlásenie podpísať o tom že nie sme tehotné.

ninka99865
3. feb 2023

📌

anavixy
3. feb 2023

Ani RTG nie je v tehotenstve zakazane-je dokazane, ze to neskodi plodu, no myslim si, ze malokde to akceptuju/vedia/veria tomu (neviem ako to pomenovat) 🙈 resp. Ja o tom viem len cez vyjadrenia profesora Zahumenskeho… studie som nepozerala/nehladala, nemala som dovod, ale ked sa budem velmi nudit a najdem, dam vediet 😀🙃

kaca222
3. feb 2023

Rtg v tehotenstve môžeš mať. V medicíne sa vždy zvažuje benefit verzus riziko. Som zubárka, tak ti to uvediem ako príklad. Ak chcem zrovna robiť PREVENTÍVNE rtg snímky a pacientka povie, že je tehotná, rtg odložím. Pretože to v tej chvíli nie je nutné. Pokiaľ má pacientka nejaký problém a ja na jeho vyriešenie potrebujem urobiť rtg, tak ho urobím. Podpis že nie je tehotná (alebo že súhlasí s ošetrením) je kvôli tomu, aby nás potom niekto nevláčil po súde.
Takisto z inej oblasti, ak máš podozrenie na zlomeninu tak ti samozrejme rtg urobia.
A máš pravdu, žiarenie pri ceste lietadlom je vyššie. Ale to už je na zvážení každej mamičky (benefit vs riziko 😊). Ja by som napr v druhom trimestri kľudne letela

miadi
3. feb 2023

Letela som viac x v tehotenstvach a vsetko bolo ok. Mala som aj nestastne teho ktore nedopadlo dobre a vtedy som vobec neletela.

autor
3. feb 2023

@anavixy viem že nie je úplne zakázané, ale neodporúča sa.

ajdika
4. feb 2023

Na margo tvojej otazky, poznam kopec matiek, co odmieta dat urobit svojmu dietatu rtg napr. pri preventivke zubnej, lebo bla bla, ale na dovolenky s nim veselo lietaju 😀 hore dole.

autor
4. feb 2023

@ajdika nebudem sa k tomuto vyjadrovat lebo keď začnem, tak sa tu urazí štvrtina fóra a začnú mi nakladať 😂😂😂

anavixy
4. feb 2023

No ved to je prave ten prezitok, ze to nie je odporucane… Podla profesota Zahumenskeho je RTG v tehotenstve plne bezpecne. Samozrejme on sa opiera o zahranicne studie.

colsami
4. feb 2023

@kaca222 pekny postreh z praxe. Ano, v pripade zubneho RTG su tam ale velmi precizne centrovane luce, co je trochu rozdiel ak by sme sa bavili o "velkych" rengenovych snimkoch. Ono ked clovek ale ma zakladne info o tom ako rtg funguje, ako dopada ziarenie - aj to pomimo, tak naozaj pri zubnych rtg a rtg koncatin sa nie je coho bat. Tak ako hovoris je to stylom ako popisujes "bezpecne" najma aj kvoli zubarovi, zial hocico sa v tehotenstve skomplikuje a klienti/pacienti su schopni vytiahnut zubara/doktora na svetlo sveta lebo "moje dieta ma po narodeni problem a to preto, ze ste mi pred pol rokom robili rtg zubu". Z hladiska vseobecnej mienky by som sa tomu rengenovaniu vyhybala kym to nie je nutne, ako hovoris...

Ja som si aj zahranicne studie neraz pozerala, kedze sa to tyka aj mojho profes.zivota a tiez robim aktivne aj s RTG, takze vsetky tie povery ohladom rengenovania snad budu postupne "za nami". Tam su minimalne rizikove naozaj len prve tyzdne, a najma abdominalny RTG snimok, a to fakt v pripadoch kedy hodnoty boli prekrocene niekolkonasobne, alebo by tych snimkov boli desiatky az stovky opakovane. Az vtedy dieta prijima tolko ziarenia ze by bolo schopne nieco narusit... Zahranicne studie presnejsie uvadzaju pri abdominalnom RTG snimku potrebu ho aj niekolko sto krat spravit, aby vobec vzniklo asi 2% riziko poskodenia dietata.
Ono aj tie rengeny uz presli takym vyvojom, ze okrem skvalitnenia snimkov sa zlepsila aj ta bezpecnost.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre