Ahojte,snad mi bude vediet niekto z vas poradit,ja uz som na pokraji zufalstva. Momentalne som uz v 27.tt tehotenstva. Minuly tyzden v stredu mi moj gynekolog v poradni zistil skrateny krcok. Pohmatom ho odhadol tak na 2cm,preto ma hned vo stvrtok poslal na hospitalizaciu,aby mi krcok premerali cervikometriou. Tam mi ho premerali,namerali 12mm.Zacali mi pichat injekcie,aby sa malemu rychlejsie vyvinuli pluca v pripade,ze by doslo k predcasnemu porodu.Lekarke sa to nezdalo,tak sa dohodli,ze cervikometriu v piatok zopakuju. Namerana piatkova hodnota 44mm.To sa vsak nezdalo dalsiemu lekarovi,tak ma v sobotu opat vysetrovali pohmatom. Vysledok - nieco medzi. Do toho mi zistili chudokrvnost a nejaku vaginalnu infekciu. V nedelu sa nic nedialo,samozrejme,ved je nedela...dnes rano opat cervikometria,opat prva lekarka,vysledok 19mm. Zase chaos,nohy hore. Cakam a netusim co sa bude diat. Prisla som sem zdrava,a teraz ani neviem ci vobec odidem. Neviem,ci sa dat previezt do inej nemocnice,ci si dlzku mojho krcka z tolkych vysledkov zpriemeruju. Nic. Len lezim a cakam. Je normalne,ze mi ten isty krcok odmera pat lekarov a kazdy dospeje k inemu vysledku????? Na vizite mi povedali,ze dolna norma je 20mm a ja mam 19,2. Ze musime zase pockat do stvrtku,potom ho zase odmeraju a ak bude ok,pojdem domov. No uz som tu z toho blbec. 😖
A bola si domka,ci v nemocnici? Lebo osobne si myslim...ze lezat s vylozenymi nohami a davat si tri krat denne magnezium,mozem aj doma a budem v ovela lepsej psychickej pohode. Aj ti nieco robili s tym krckom?
@katika1306 držím palce.ja som v 29tt.krčom mala podľa dr.2cm,podľa sona v nemocnici 1,5cm.nechali si ma tam 2 týždne,potom som išla domov na 2 týždne,potom opäť ležať a nakoniec som rodila v 38tt.otovrená som bola na 1cm
@gubcikova tak ste to krasne ustali. Mna len plasia stale a s prepacenim,natahuju ako sopel. Ja dufam,ze vo stvrtok sa zhodnu na jednej dlzke,nad 2cm ked tu lezim dole hlavou,a ze pojdem v piatok domov. Nepotrebujem pocuvat reci o tom,ako by moje dieta umrelo keby sa narodi teraz...
@katika1306 v nemocnici som bola väčšinu tehotenstva... Práve kvôli tvrdnutiu brucha a kontrakciam som bola na magnezku napichnuta nonstop
@katika1306 Ja som memala skrátený krčok, ale bola som od 33tt otvorená na 1,5 cm. A pekne som to vydržala do 38tt. Nohy hore, mne netvrdlo brucho, ale som špinila. V špitáli som bola tri týždne, potom reverz. Tak ale to bol už 36 tt. Držím palce, hlavne pokoj, ak aj máš byť v nemocnici.
@katika1306 Podľa môjho názoru by bolo skvelé, ak by sa lekári medzi sebou vedeli zhodnúť na jednom postupe a jednej diagnóze, kým pôjdu za pacientkou a všetko to na ňu "vybalia" 😉 . Ale tak to u nás funguje málokedy. Navyše bez ohľadu na to, či ti skutočne hrozí predčasný pôrod alebo nie, často opakované vaginálne vyšetrenia (rukou, pákami, ultrazvukovou sondou a pod.) nie sú vhodné, či už z hľadiska zanášania infekcie, mechanického dráždenia 😉 atď. Aj opakovanie cervikometrie by nemalo prebiehať každú chvíľu, najmä ak nemáš kontrakcie, ktoré by na krčku maternice mohli urobiť zmeny stojace za vyšetrenie. Pravdou je, že u tehotných žien s cervikometriou menej ako 20 mm je oveľa pravdepodobnejšie, že porodia predčasne, preto by ich lekári chceli držať v nemocnici, kým sa táto pravdepodobnosť nezmenší. Čo sa týka merania, ideálne by bolo, ak by cervikometriu vždy robil po 1) skúsený ultrazvukár - vie, čo má vidieť a ako to zmerať, po 2) vždy ten istý skúsený ultrazvukár (max dvaja) - pretože ten vie, čo videl naposledy a za akých podmienok to bolo merané. Ani toto však u nás nie je bežnou praxou ☹ . Prajem ti pevné nervy, veľa trpezlivosti, dobré spolubývajúce na izbe a najmä dobrý výsledok tehotenstva. Držím palce 😀 !
@katika1306 Sa cudujem, ze ti ho stale meraju. Ja ked som bola tehotna mi tiez lekarka namerala skrateny, sla som do nemocky a tam mi ho merali az po tyzdni abo dvoch.
@katika1306 mala som to podobne, raz 15mm, raz 35mm... Nakoniec sme zohnali pribuzneho, ktory robi vo svajciarsku, a ten povedal, ze u nich sa to nemeria, lebo to nie je vobec smerodajne, udaj sa velmi meni v zavislosti od rastu maternice. A u nich sa lezanie s vylozenymi nohami na taketo problemy neodporuca, lebo to nema nijake opodstatnenie a praveze z toho hrozia nejake komplikacie so zlym prekrvenim... Este v ten den som na reverz odisla z nemocnice domov a nenechala si dnu siahat az do porodu (od 26tt do 42tt). Doma sice ziadne velke prace, ale normalne som chodila aj von na kratsie prechadzky, ziadne lezanie.
@suge dakujem za vycerpavajucu odpoved. Plne s tebou suhlasim. Mal mi to merat jeden lekar,nie styria ci piati a este aj praktikantka. Tiez sa bojim toho,ze sa vo mne sparaju kazdy den. Vo stvrtok ma caka opat iny lekar.
@virivka mne kazdy den 😖
@wendy62 takze od 16-42tt si bola ok? Mozno je lepsie zbytocne sa nestresovat a byt v klude. Ja nemam ziadne kontrakcie,ani bolesti. Akurat tak chrbat z tych zdvihnutych noh 😀 a jedy z toho,ze sa nevedia dohodnut...
Nestresuj🙂nechaj to na lekarov..su krajiny,kde zeny az do porodu nevedia,aku dlzku ich krcok ma😕
viacero mamiciek ti pise, ze mali uz skor a boli o.k...
@katika1306 mne tiez merali az po tyzdni, mne sa cuduj sa svete, znova predlzil, vraj prave tym lezanim a magneziom. Rodila som den pred terminom. Po tyzdni som isla domov (mozno by ma aj nechali dlhsie, keby som sa s nimi nepohadala, no chvalabohu) doma som lezala viacmenej, von som nechodila, brala som magnezium 3x denne.
A co sa toho merania tyka, ked ta vysetruju palpacne, kazdy ma inu "mierku", na ultrazvuku staci posunut "kurzor" o pol milimetra a uz vyjde uplne ine cislo. 2cm podla mna vobec nie je take zle, ak nemas bolesti, tak pohoda.
@veriiii ja sa nestresujem...mne je jedno aky dlhy ten krcok je,pokial nemam kontrakcie a bolesti. To len oni stale za mnou chodia,ze to je malo,ze mi hrozi porod...a ze babatko neprezije. Ja keby som nebola v poradni palpacne vysetrena,ani by som netusila,ze nejaky krcok meraju a ze je zle ked je skrateny 😀 a kazdy den do mna pchaju sono,lebo sa nevedia zhodnut aky dlhy ten krcok vlastne mam.
@katika1306 ano, tieto problemy som mala v 25-26tt, v 26tt som na reverz odisla z nemocnice, kaslala na lezanie a nemala som ziadne problemy, este som aj prenasala a rodila az v 42tt 🙂
Tak aj ja uz som pomaly v 33tt. V poradni doktor zase tliachal, ze ten krcok sa mu zda skrateny...vobec sa tym nezatazujem a tu som ;)
@katika1306 naozaj sa tym nezatazuj.. ja som bola hospitalizovana v 29+6 tt, masivne otvorenie zvnutra, funkcna dlzka krcka 9 mm, mala natlacena v porodnych cestach.. V nemocnici panikarili, okamzite injekcie na plucka a podobne.. Ja som im stale tvrdila, ze este rodit nejdem.. po absolvovani injekcii na plucka a 5 dnoch hospitalizacie, kde mi davali len a len magnezium a po odpovedi na moju otazku, ci by to vedeli zastavit ak by ten porod nastal, pricom odpoved bola ze zial nie, som podpisala reverz a isla domov. doma som lezala od toho 30. do 36. tyzdna , potom uz som ani velmi nelezala. chodila som na poradnu kazdy tyzden a kazdy tyzden ma lekar posielal na hospitalizaciu.. a rodila som v 40. tyzdni vyse stvorkilovu slecnu, takze aj tych par milimetrov krcka dokonca otvoreneho zvnutra na cca 4-5cm ( vonkajsia branka krcka ako tak drzala) udrzalo taku vahu.. takze psychika je uplny zaklad..
Mna poplasili vtedy v nemocnici, nakoniec som zistila, ze sa nevedia dohodnuut na niecom, co ma jednu dlzku piati lekari, zbytocne ma tam drzali vyse tyzdna, predpokladam, ze kvoli poistovni, lebo aj prietoky mi dva krat robili, co bolo v danom tyzdni zbytocne....a duplom, dva krat za sebou!! Takze odkedy som odtial odisla, fungujem normalne, ked nevladzem fucat, tak polihujem, sem tam aj podlahy poumyvam, aj na dovolenke som bola, sice len skratenej, ale aj tak...a vobec na to nemyslim. Aj s manzelom fungujeme normalne. A je mi fajn, vsetko je v hlave 😉
@katika1306 ahoj, ako ti to napokon dopadlo s tym krckom, je vsetko ok? Ja lezim uz treti tyzden a este dvactri mam vydrzat a potom ze uz bude ok. skracuje sa mi krcok, pohmatom 1cm, sondou 2,5cm.. okrem toho je maly hlavickou uplne dole... som z toho trochu mimo, nejak som necakala taketo komplikacie, len lezim a chodim na kontroly..
Ahoj, no tak nakoniec som prenasala a maly musel ist vyvolavackou. A to sme skusali vsetko mozne aj nemozne, horuce kupele, bylinky, sex,... Este v deviatom mesiaci som bola na hriboch a fungovala ako netehotna zena :D Rodila som v porodnici v inom meste a tam mi primar povedal, ze sa mi ziaden krcok neskracoval a ziadny predcasny porod mi nehrozil. Ze podla prepustacej spravy ma hospitalizovali len preto, aby cecali peniaze zo soc.poistovne. Ze nejde iba o dlzku krcka, ale o celkove cervix skore, kde sa hodnoti viac parametrov, dlazka, tuhost, otvorenie,... A ze cervikometria ma vyznam ked sa robi po 7 az 10 dnoch, nie kazdy den, ze to sa ani nesmie, lebo zbytocne zavadzaju infekcie, zapaly a to moze sposobit kratenie krcka. V 34tt som bola v pondelok u svojho lekara, ktory mi povedal, ze mam cakat kazdy den porod, ze uz mam spotrebovany krcok. Na druhy den v utorok som bola u primara v mieste porodnice a ten sa smial, ze krcok mam na 2cm, ziadne pootvorenie ani nic, a ze na porod to u mna vobec nevyzera :D
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@katika1306 poradiť neviem ale povzbudiť možno áno, ja som mala krcok 1,5 uz pred 20tt k tomu kontrakcie a tvrdnutie brucha, rodila som v 30tt a to kvôli úplne iným komplikáciám ktoré s krckom nesúviseli.
Možno za pošlú domov s kludovym režimom, vydržis do termínu, neboj sa 🙂