Rizikové tehu a kontroly zo sociálnej poisťovne

gabriela_obzerova
21. máj 2020

Ahojte. Som na zaciatku tehu a budem musiet zostat doma na rizikovom. Kedze termin mam az v januari, chcem sa opytat ako je to s kontrolami zo Socialnej poistovne na PN. Neplanujem nikam chodit, ale predsa len, je to tristvrte roka, co ak nahodou bude treba nieco surne, ist po malu do skolky lebo nieco... Co ak zrovna pridu? Byvame v rodinnom dome, budem s dcerou na zahrade oddychovat, co ak nezapocujem, ze prisli? Vlastne este ani zvoncek nemame 🙄 No obavam sa skratka, ze pridu a zrovna nahoda blbec vyjdem za kurierom alebo nieco... Uz sa Vam stalo nieco taketo? Ako to potom riesia, zavolaju mi a da sa to poriesit? Ci len dostanem nejaky dopis... vdaka za rady

nikpa
21. máj 2020

@gabriela_obzerova ja som bola pol roka na rizikovom PN a dokonca som mala uvedenu inu adresu na PNke ako kde som sa zdržiavala. Ale tym nechcem povedať, ze nechodia kontroly a máš sa nato spoliehať. Toto je len moja skúsenosť, možno som mala len šťastie, neviem. Ale na rizikovom môže lekár vypísať aj voľný pohyb, záleží to len od neho, skus sa ho spýtať.

simsalabim
21. máj 2020

@gabriela_obzerova kamaratka bola na rizikovom a kontrovali ju celkove 3x, z toho dva dni po sebe! No a dva krat z toho nebola doma - vzdy jej volali na mobil. Raz bola u lekarky, cize mala na to papier a raz sa s nimi hadala, aby jej to uznali - byva totiz v panelaku, ktory ma vnutorny dvor a ihrisko a ona bola tam so starsim synom. No to sa im nepacilo, ze nie je doma...a ona ze nech jej dokazu, ze nie je na uvedenej adrese - ved ten dvor ma rovnaku adresu ako jej panelak a je to rovnaky dvor a ko dvor rodinneho domu. Uznali jej to nakoniec. takze mylsim, ze ked sa k vam nebudu vediet dozvonit, mali by zavolat na mobil.

mogaa
21. máj 2020

@gabriela_obzerova tvoja povinnosť je označiť si adresu ktorú si uviedla na PN a teda aj zabezpečiť si zvonček....Kontroly cez PN chodia a je uplne jedno či si tehotná alwbo nie, si raz práceneschopná, tak máš dodržiavať liečebný režim....Môžeš dostať vychádzky - klasika 2hod.doobeda a 2poobede a to je všetko....Ked ťa nenájdu doma, musíš si obhájiť kde si v tom čase bola, čiže ak to nebol lekár nemusia ti to uznať....V tom prípade ti nevyplatia PN a môžu ti PN aj ukončiť keďže nedodržiavaš liečebný režim....

gabriela_obzerova
autor
21. máj 2020

@mogaa no ale napr.my sme zvacsa na zahrade. Zvoncek zvoni v dome. Oni nevolaju zaroven aj na mobil? Ja vlastne som doma, ale nebudem mat sancu ich pocut. Zvoncek a koniec? Keby mi zavolali, pridem a otvorim. Neviem si predstavit najma v lete byt zalezene s dietatom len v dome

kikulienkadd
21. máj 2020

Ahoj,čo tak bezdrotovy zvoncek a pekne si ho zoberieš aj do záhrady... keď sa chce,riešenie sa dá nájsť. Inak v r.2018 som bola tehotná PN 3 a pol mesiaca,potom som si vzala dovolenku a potom šla na materskú. Počas pn vychádzky 2×po 2hod, čo mi pripadalo ako vtip,keďže som ostala doma kvôli extrémnym nevoľnostiam,dodržiavala som ako bolo napísané a žiadna kontrola neprišla.

mogaa
21. máj 2020

@gabriela_obzerova nie nie sú povinný volať na mobil....na zahrade môžeš byť v čase vychádzky....ako im chceš dokázať že si bola na zahrade a nie v meste na káve?

mogaa
21. máj 2020

@gabriela_obzerova ak ťa nenájdu doma(neotvoríš im) nechajú ti lístok v schránke....max.na druhý deń by si im mala zavolať a vysvetliť kde si bola....ale zahradu ak si PN ti určite nemusia uznať.....vysvetlenie kde si bola si overujú(návšteva lekára), to každý môže povedať že bol na zahrade a mohol byť v meste či na kupku....

marlent
21. máj 2020

Ja som bola pd zaciatku tehotenstva a neboli

tanyan
21. máj 2020

záleží od diagnózy a lekára. ja som bola celé tehotenstvo na PN a celý čas som mala neobmedzené vychádzky.

gabriela_obzerova
autor
22. máj 2020

@tanyan aj to sa da? V ktorom roku? Ako ja nemienim nikam velmi, len na nakup, ale naozaj v dome zavreta nebudem, mame leharo v altanku na cerstvom vzduchu 50 m od domu

tanyan
22. máj 2020

@gabriela_obzerova samozrejme, že sa dá. bolo to v roku 2014.
ako som písala - záleží od diagnózy (kvôli čomu je rizikové tehotenstvo). normálny lekár si to vie bezproblémov obhájiť aj pred sociálnou posťovňou. ja som mala rizikové tehotenstvo, lebo predchádzajúce sa skončilo v 32tt kvôli vnútromaternicovému nedostatku kyslíka (príliš krátky pupočník tesne obtočený okolo krku vyústil do prerušeného prívodu kyslíka). v takýchto prípadoch je každé nasledujúce tehotenstvo klasifikované ako rizikové, aj keď nie sú žiadne ďalšie indikácie.
sociálna poisťovňa pozná termín neobmedzené vychádzky, rozhoduje o tom lekár:
https://www.socpoist.sk/aktuality-neobmedzene-v...

e1i
22. máj 2020

@gabriela_obzerova mala som 3x kontrolu. Raz dokonca prisli po tyzdni od poslednej v rozne doby. Dodrziavala by som vychadzky

mogaa
22. máj 2020

@gabriela_obzerova na neobmedzené vychádzky sa spýtaj gynekologa, ale veľmi by som sa na ne nespoliehala - nechcú ich dávať, nakoľko sa to kontroluje a ano záleží to od konkrétnej diagnózy čo je uvedená na PN

dany85
22. máj 2020

@e1i ja som aktualne PN od zaciatku marca, vychadzky klasika ale az po mesiaci a doktor mi povedal ze mi ich da iba kvoli tomu ze vie ze maju fajn posudkoveho. Ze v druhom okrese co chodi tak ti neuzna dodrziavanie lieceb.rezimu ak ta nenajde v pyzame v posteli. Takze je to individualne. Kazdopadne ja vychadzky dodrziavam, aj ked tebe teda tu dobu nezavidim, ja uz pojdem cochvila na matersku.

e1i
22. máj 2020

@dany85 mne dnes materská skončila, od zajtra rd. Toto bola skúsenosť z minulého roka, tiež PN od marca do septembra-predčasný pôrod. Kontroly máj a dve v júli tie po sebe

gabriela_obzerova
autor
23. máj 2020

@dany85 ze v pyzame v posteli 😂 Mam este dve energicke deti, aj keby som chcela, to sa neda, nemozu polroka cumiet do telky, nezastavia sa. Ja ale mam diagnozu, ze praveze sa potrebujem hybat, problemy s krvou, trombozy atd.

dany85
23. máj 2020

@gabriela_obzerova jasne to zavisi od viac veci, mne dal predcasny porod takze logicky by som mala oddychovat. Co som tym chcela povedat je ze zavisi od kontroly zrejme co ti uzna a co neuzna.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre