Ahojte, mám 39r a po 6 ročnom úsilí sa nám za pomoci ivf podarilo otehotnieť. Aktuálne som v 6.mesiaci tehotenstva a mali sme také šťastie, že z jedného vloženého embrya vznikli dva plody, teda čakám jednovaječné dvojičky. Veľmi sa tešíme, ale sú s tým spojené aj komplikácie, keďže oba plody majú spoločnú placentu a spoločný plodový vak. Celkovo záťaž na telo matky pri viacplodovej tehotnosti je väčšia. Pomalšie chodím, zadýcham sa do schodov, nevydržím dlhšie sedieť v jednej polohe, opúchajú mi končatiny, bolievajú ma kríže, rebrá. A to pred tehotenstvom som bola vo veľmi dobrej forme, keďže som veľmi aktívne športovala, otužovala sa a zdravo sa stravujem.
Chodím do rizikovej poradne a gynekológ mi dal odporúčanie pre všeobecnú lekárku na PN z dôvodu kľudového režimu. Pracujem aj s deťmi, ktoré majú poruchy učenia, prípadne až poruchy autistického spektra. Stáva sa, že sa detičky neovládajú, majú nekoordinované pohyby, buchnú ma, silno objímajú a celkovo už za nimi nevládzem behať, sedieť na zemi, hrať pohybové hry, už nemám toľko energie, takže aj preto PN.
Moja všeobecná lekárka vie, že čakám dvojicky, ze sú to vytúžené deti po niekoľkých cykloch ivf. V pohode ma vypisala na PN, ale nedala mi žiadne vychadzky. Vie, že na PN budem pravdepodobne až do začiatku materskej dovolenky, teda tamer 2mesiace. Samozrejme vychádzky som si pýtala, veď sa doma zbláznim. Ale ona argumentuje kludovym režimom. Prosím vás, poraďte mi, ako ju mám este raz slušne poprosiť a vychadzky.
Nepíšte mi, ze ked som PN, mám sedieť doma. Samozrejme, ze neolanujem celodenné vylety a jediné co chcem je dotiahnuť to k pôrodu, ale sedieť 2mes doma ma nepomôže k psychickému ani fyzickému zdraviu. Naposledy som bola PN snáď 10r dozadu. Ďakujem
@mamina7070 Telefonovala som s gynekologom a toto je vraj bežný postup. On da odporucanie a všeobecný lekár vypise PN. Vraj sa s takýmto pristupom vseobecneho lekára este nestretol. Nie som zamestnaná ako učiteľka, nemám tolko dovolenky, pracujem aj počas letných prázdnin. A keby aj, príde mi nefér, aby som si brala dovolenku, keď som si platila alebo sú za mna odvádzane odvody 21rokov. Rozmýšľala som vydržať 2tyzdne do najbližšej kontroly na rizikovom a poprosit gynekologa nech mi napíše na ziadanku pre všeobecnú lekarku, ze vychadzky povolene. Ale aj tie 2tyzdne byt zavreta doma je na hlavu
Divne, mne vypísala PN gynekologička cca v 3. mesiaci tehotenstva s obvodným lekárom som nič neriešila a pekne mi dala aj vychádzky 2 hodiny ráno a 2 pobede bývajú klasický, ale ja som doktorku poprosila na 4 hodiny pobede a vyhovela mi
A nie je to tak, ze pri niektorych diagnozach ani nemoze dat vychadzky? Ja som bola tiez PN, rizikova a vychadzky som nemala. Tiez nariadeny prisny kludovy rezim. A PN mi daval gynekolog, nie vseobecna.
PN by ti mal vypisat gynekolog, vsak dohlad nad tehotenstvom spadá pod neho... s nim to treba riesit
no mozes ju opatovne poziadat, nic ine nezmozes a gynekolog ti nema co povolovat vychadzky, ked on tu PN nevypisal 🤷♀️ takze bud sa dohodnut s lekarkou alebo nech ti PN riesi gynekolog
mna inak vypisal napr. on pri nejakom probleme, neposielal ma vseobecnej
dva tyzdne vydrz a poziadaj ju ale zakladna chyba je v gynekologovi on mal jednoznacne vypisat PN a aj urcovat vychadzky kedze on kontroluje stav tehotenstva vseobecna sa len riadi jeho odporucanim
a on dal diagnozu a su diagnozy pri ktorych sa vychadzky nedavaju
vseobecny lekar je kontrolovany lekarom socialnej poistovne a nema ako odovodnit ze napr pri nejakej diagnoze od gyn dal vychadzku
aku ti vlastne dal diagnozu na PN ?
Je to vyhovorka gynekologa, 🤦♀️na PN Ta mal vypisat on. Zas chapem vseobecnu, ze Ti nedala vychadzky, lebo je to na jej triko... Zial,teraz sa jeden na druhého budu vyhovarat. Drzim palce💞
Ahoj, mala som tiež PN počas tehotenstva a dal mi gynekológ vychádzky. Hoc som ich využila minimálne ale mala som ich. Ani sa ma nepýtal, napísal to automaticky.
Dakujem vsetkym za odpovede. Diagnozu mam Z35.8 Dohlad nad inou rizikovou graviditou. Nekrvacam, nemam zvýšeny tlak, tehu cukrovku.. Len uz proste nie som schopna tolko pracovat. Skusim to teda este raz poriesit s gynekologom
Ja som na rizikovom od 11tt
Vypisal ma gynekolog.
Mam 2 predcasne porody ,pri obidvoch dcerkach spm si pobudla v nemocnici 3 mesiace,za sebou jeden potrat a vychadzky mam.
Pracujem v nemocnici,natahovanie s pacientami,rizikove prostredie
Som v 24tt dokonca mam celodenne vychadzky,co som skoro odpadla ,ale nevyuzivam az tak,nakolko mam caste kontrakcie ,bolesti,na poslednej poradni zmaknuty krcok ,pravdepodobne sa uz skracuje,uvidim prave 18teho na poradni a v pripade by ma hospitalizovali.ale ked treba,mozem si do 18tej cokolvek vybavit ....
Skus si prehodit pnku na gynelologa.
Popripade sa informovat najprv na socialke s tym,ze sa jedna pn bude ukoncovat a druha otvarat aj s vychadzkami(nemusia vediet,ze realne sa nic nebude zatial prehadzovat)aby s tym nemali nejaky problem a pochybnosti....
hej skus poriesit s gyn
jasne ze mas narok na pn o tom niet pochyb kludne aj skor si mala ist len teda dories tie vychadzky k spokojnosti treba zatlacit na gynekologa nech on da PN resp prevezme
Taktiez som po IVF a tiez som mala len jedno vajíčko a vyšlo babo 😊 aj ked iba jedno . Od embryotransferu som na pnke . Vypísala ma obvodná doktorka aj ked mi po par tyzdnov povedala ze to ma prevziať gynekológ aj tak ona ma dalej vypisuje z dovodu ze moj gynekológ nemal el. Pn a nemohol ju prevziať . Len ona by ju musela ukončiť a on dat novu ale to by som mala menšiu pnku. Tak sme sa dohodli ze ja nosím odporúčané pnky obvodnej a ona dalej predlžuje pnku . Nic si nedovoli menit bez jeho suhlasu. Aj vychádzky mi najprv on povolil a potom mi ich dala .
Ja by som skúsila opytat gynekológa ci ti neda odporúčanie na vychádzky a potom s tym sla k doktorke a uvidis ci ti ich da ale bola by krita. 😊
Bola som pn cele tehu (spinenie bolesti atd)a vychadzky som mala 2x po 2 h...
Ale teda prvú pn mi vypísala všeobecná nakoľko môj dr neordinoval q teda sama mi povedaka,ze skusi mi dat vychadzky no nevie ako komisia to prijme od nej...potom som ju ukončila išla do roboty ,n vydrzsla som pár dní a opäť nemocnica tak uz ma vypísal gynekológ...obvodná obvodná tymto nemá nic ...mal by ta gynekológ vypísať....
Preco ti pn nevypisal gyn?🧐 ja som tiez bola cele tehu na pn a napisal mi 2 hod doobeda aj poobede. No taktiez sa da aj u obv. dopisat vychadzky na 2 hod doobeda aj po.
ahoj, v prvom rade gratulujem 🙂 a co sa tyka PN, v 5. mesiaci som bola hospitalizovana s hroziacim (v tom case este) potratom. po hospitalizacii som sa mala hlasit u gynekologa, ten mi vsak PN este nevypisal - odporucil ma obvodnej. Pri tejto diagnoze som nedostala vychadzky. Hoci ma to hnevalo, chapem, ze ked je riziko, je riziko. Nie som si ista, lebo to bolo davno, ale potom uz to prebral gynekolog, ktory po dokladnom zvazeni tie vychadzky dal. ale to som bola uz asi az v 7. mesiaci. asi dost zalezi od diagnozy, ktora je v PN zapisana.
Mala si pytat PN od gynekologa, bezne ich davaju. Ja som bola PN kvoli zapalu mocovych ciest pri prvom tehu, PN mi daval gynekolog a dal mi neobmedzene vychadzky. Poucil ma ze je to preto, aby som sla von ked sa budem citit fajn a nie v stanovenych casoch. A ze je lepsie ak pojdem radsej viac krat na kratke prechadzky. Celodenna vychadzka neznamena ze mam chodit na celodenne vylety.
Neviem ale co su to za disgnozy v tehotenstve ked si doma na PN a nemozes ist ani na kratku prechadzku von. Ved chodit cele mesiace medzi gauceom, postelou, wc a kuchynou je ovela horsie ako spravit kazdy den kolecko po ulici.
Nerozumiem prečo sa z toho vyzul gynekológ a poslal Ťa ku obvodnej. Veď sa jedná o rizikové tehotenstvo. Spadá to pod gynekológiu. A vychádzky som mala doobedu aj poobede po dve hodiny. Aspoň zájsť do obchodu, na poštu a trochu na vzduchu na prechádzku. Treba asertivne žiadať. Držím palce.
Mňa vypísal gynekológ od 6tt,kvôli predchádzajúcim potratom,dostala som hneď vychádzky 2krat denne.
Spytaj sa doktorky ci tehotna zena nepotrebuje dva mesiace jest? Ked nemozes ist ani do obchodu. Ved to je chore. Alebo zmen doktorku
Pracujem s deťmi s PAS, prvé tehotenstvo som mala pohodové, pracovala som normálne, až kým som nešla na MD. Potom som o 2 bábätká prišla a otehotnela až keď som mala 38. Keďže som od začiatku špinila, gynekológ ma od prvej návštevy (cca 7tt) nechal doma na PN. Marodovala som celé tehotenstvo, vychádzky mi prispôsobil podľa potreby staršej dcéry (aby som ju vedela odprevadiť a vyzdvihnúť zo školy). Nevidím dôvod, aby túto PN riešil obvodný lekár. To budeš chodiť do poradne na gyn. a zároveň k obvodnému, aby ti predlžoval PN?? zvláštny postup..
Ja ked som bola na tehotna od začiatku som mala rizikové a vypísal ma gynekolog moj obvodný ani len netusil ze tehotna som... A dokonca aj vychádzky mi gynek. Dal kedze mam dcéru a take bezne veci sem tam lekaren posta obchod banka aby som si mohla aspoň to vybavit 😊
U mňa to bolo naopak. Na začiatku na vykrytie prechodu k novej gynekologičke som bola PN vypísaná všeobecnou lekárkou a potom som prešla s PN ku gynekologičke. Vychádzky som mala v oboch prípadoch. Len ja som nebola na rizikovom.
Tiež som tehotná po IVF v 37 rokoch, mam za sebou 2 gynekologické operacie a vždy mi dal PN gynekolog (so 4 hodinami vychádzok). Na poradni mi gynekolog opäť nukal PN - ale citim sa ešte dobre zdôraznil mi, ze ak by sa situácia zmenila, mam si tu PN u neho pýtať. Sestru tiez vypísal jej gynekolog - vychádzky mala tiez 4 hodiny.
Ja som bola PN od 18.tyzdna. Musela som iba ležať, no veru bolo to náročné. I tak som porodila dvojičky jednovaječné predčasne v 34tt. Dávaj si na seba pozor a oddychuj co najviac
Pred nastupom na md si musis vycerpat dovolenku pytaj sa na to a najskor si ju vycerpatuj az potom chod na pn. Vychadzky su najskor po 2 tyzdnoch myslim.
@jankak055 nemusí si vyčerpať dovolenku. Môže ju čerpať aj po návrate z md a rd.
Ja som mala rizikové celé tehotenstvo a vychadzky som mala 2 hod doobeda a 2 poobede, od začiatku. Vypísal ma gynekológ
Ja som bola cele tehotenstvo PN az do nastupu na matersku a bez vychadzok 😂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
O vychadzkach rozhoduje lekar ktory PN vypisal
Preco ti nevypisal PN gynekolog on by bol mozno ustretovejsi
nevies si zobrat dovolenku cez leto ako ucitelka by si mala mat pokryte leto a az potom PN na nevyhnutny cas?
vseobecna sa len riadi odporucanim gynekologa takze mozno od neho vypytat (ale prve dva tyzdne nezvyknu davat aj tak vychadzky)