Riziko preeklampsie v 13. týždni

18. júl 2022

Ahojte, som v 13tt a dnes mi lekár povedal, že mi vyšlo riziko preeklampsie 1:35. Hneď mi odporučil brať Aspirin 150. Mamičky, ktoré ste mali podobný výsledok, ako ste zvládli tehotenstvo? Kedy ste porodili?

kacka945
18. júl 2022

Ahoj. Ja som mala riziko preeklampsie 1:6!! čiže obrovské,ale ja som sa liečila na vysoký krvný tlak už roky pred tehotenstvom. Preeklampsiu som nedostala, porodila som týždeň pred termínom. Užívala som anopyrin 150mg denne do ukončeného 36tt. Držím prsty nemysli vôbec na to ze ju môžeš dostať. Mňa ten výsledok tak zostresoval ze doslova boli dni kedy som len ležala a cakala kedy už ta preeklampsia príde. Chvalabohu neprišla.

majamat
18. júl 2022

mne bikto zuadne riziko neurcoval

kacka945
18. júl 2022

@majamat Určuje sa to na špeciálnom usg.. Mne to vypočítali na usg v Sonoclinic v KE.

majamat
18. júl 2022

@kacka945 a nevies na zaklade coho? celkom ma to zaujima. este som o tom nepocula.

mimikarol
18. júl 2022

Mne také riziko nikto neurčil. Mala som preeklampsiu neviem presne od ktorého týždňa. Ale cca od 31 mi hrozila sekcia. Nakoniec som to potiahla do 38, dcéra sa narodila 2150g ale našťastie všetko ok. Už ma 7 rokov a hneď po pôrode sa jej krásne darilo. Mala som akútnu sekciu a dr mi vravel, že ju vybrali v hodine 12tej...

miky132
18. júl 2022

Brala som lieky od nejakého 16 tt pridaný aj dopegyt ku koncu sa mi stav troška zhoršoval ale pridali sa mi lieky aj vasocardin, snažila som sa mať pokojovy režim,aj na stravu pozor,akoniec som prenášala rodila som v Čechách pôrod super bábätko v poriadku....mám ale stále lieky lenže ja mám už štvrtý porod takže mi možno aj ostanu

ropucha6
18. júl 2022

Ja mam 1:11…tiez beriem Aspirin, tuto davku. Teraz som 20tt, uvidime, ako to pojde 🙂

kiki68
18. júl 2022

Ano brala som Thromboass a super.Dieta aj ja sme v poriadku. Inak by to u mna nedopadlo. Mne sa hned ako som prestala brat kazil vyrazne tlak

kacka945
18. júl 2022

@majamat No určite majú na to nejaké špeciálne meranie. Co viem tak pri výpočte sa zohľadňuje napr. to ci zena už mala pri predchádzajúcom tehotenstve preeklampsiu alebo ci nema chronické ochorenie obliciek, vysoký tlak pred tehotenstvom, autoimunitne ochorenie a podobne..

taktotedanie
19. júl 2022

Po tri tretom velkom ultrazvuku, kde sa meraju prietoky je moznot ( u niektorych sukromnych klinikach napr v Myslave v KE) si zaplatit specialny krvny test, kde sa presnejsie vypocita ci tam je riziko preeklampsie z latok pochadzajucich z placenty, ktore sa nachadzaju v tele matky.. prvotrimestralny screenin este nic nemusi znamenat, mne vysiel tiez vyssi ale beriem Aspirin protect hned od zaciatku

autor
19. júl 2022

@ropucha6 a ako znasas Aspirin? 🙂

ropucha6
19. júl 2022

@autorka v pohode, ani neviem, ze ho mam. Davam si tiez ten protect na noc. Jedine, co mi vadi, ze je to 100vka, cize jednu tabletu musim polit a nie je to uplne pohodlne 🙂

majamat
19. júl 2022

@kacka945 zaujimave. zas som sa neico nove dozvedela. nei ze by moi to bolo treba. uz sa na tento proces nechystam.

dajanka5555
31. máj 2023

Ahojte mam sa bat ?:( som v 14 týždeň tehotenstva a dokotor mi zistili preklampsiu ze je dosť zvýšená mam brta aspirin každý do 36 týždňa

jarus88
31. máj 2023

Ja som mala pri prvom tehotenstve preeklampsiu od 34 týždňa. Brala som Dopegyt a magnézium,ale nič nezaberalo. V 38 tt ukončili tehotenstvo akútnou sekciou. Malý bol zdravý, nič mu nebolo. Mal 47 cm a 3200 g. Pri druhom tehonstve mi nasadili od 8 tt aspirin 100 a od 36 tt fraxiparin a bol pokoj. Malá sa narodila v termíne, 51 cm a 3530 g.

pietrula
31. aug 2023

@dajanka5555 aké si mala stanovené riziko? Teraz si ako na tom?

pietrula
31. aug 2023

@ropucha6 ako si nakoniec dopadla? Mala si preeklampsiu a kedy si rodila?

ropucha6
31. aug 2023

@pietrula mala…nie vsetky znaky, ani mi to tak nenapisali do spravy, ale plus minus preeklampsia 🙂 rodila som cisarskym v 36+0, dieta sice malo nizsiu vahu, ale nakoniec vsetko v poriadku.

dajanka5555
11. sep 2023

@pietrula ahoj nakoniec je to dobre mala som sa len odpútať od ľudi ktorí mi spôsobovali tlaky.Takže teraz len čakám kedy sa maly narodi akurát začínam 30 týždeň.

martin13579
16. feb 2024

@kacka945 dobrý deň, ako to dopadlo odstupnom času?

martin13579
16. feb 2024

@ropucha6 dobrý deň, ako to dopadlo?

kacka945
16. feb 2024

@martin13579 Dobrý deň. Preeklampsiu som nedostala aj napriek riziku 1:6.

martin13579
16. feb 2024

@kacka945 aspirin ste brali?

kacka945
16. feb 2024

@martin13579 Užívala som do konca 36. týždňa 150mg anopyrinu, ale ja som si pichala celé tehu aj fraxiparin.

martin13579
17. feb 2024

@kacka945 a drobec všetko v poriadku?

kacka945
17. feb 2024

@martin13579 Ano..všetko dobre dopadlo, narodil sa nám krásny zdravý chlapček 🙂

janie7
7. okt 2024

Dievčence, od ktorého týždňa tehotenstva ste brali Aspirin alebo Anopyrin, prosím. Ja som začala 14tt na screeningu mi zistil lekár riziko preeklampsie 1 z 35. Viem, že sa majú tieto lieky do 16tt, no ja som mala alergické reakcie aj na Aspirin Protect aj na Clexane. Tak, že skúsime Anopyrin, ten som brala krátkodobo a v pohode🙏🏻 Vopred vďaka.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre