Riziko NTD 1:2

andreaejc
9. apr 2022

Ahojte maminky, vo štvrtok mi volala moja gynekologička, že mi vyšli pozitívne tripple testy, vravela mi tiež, že sú častokrát falošné pozitívne, ale že ja mám naozaj veľmi zlý výsledok a to riziko rázštepu nervovej trubice až 1:2. Nemusím Vám opisovať, koľko som sa odvtedy neplakala, musim počkať na morfologicky ultrazvuk, ale zatiaľ by som sa chcela opýtať, či tu je nejaká mamka, ktorá mala až takýto zlý výsledok a má zdravé bábätko. Prípadnej ak ste mali takýto výsledok, ako to dopadlo. Ďakujem Vám za každú skúsenosť 🙏

veronika946
9. apr 2022

@andreaejc nemám skúsenosť, ale veľmi veľmi veľmi držím palce 🙏

veronika3110
9. apr 2022

@andreaejc ja len sprostredkovane od spolužiačky na strednej... otehotnela myslím že v 2. ročníku SŠ a povedali jej to isté... nad potratom ani nerozmýšľaľa a nakoniec má úplne zdravé dievčatko... povedala že by neskutočne ľutovala, keby sa nejako dozvedela, žeby bolo zdravé..
švagrinej tiež vyšli horšie výsledky, ale z dôvodu že mala trochu vyšší vek, tak automaticky že vysoké riziko atd... a tiež to dopadlo dobre..
uvidíš na morfologickom, prípadne nejakom 4D... aj v Martine sa venujú takým špeci prípadom pri zlých výsledkoch... a viem, že tam vedia ukázať aj nechty na rukách s tými špeci prístrojmi, tak aj toto možeš skúsiť... myslím, že tam to už uvidia naisto

simsalabim
9. apr 2022

@andreaejc tripple testy su statistika, takze sanca, ze vysledok je nespravny, je velmi vysoka. Ja som mala oba razy zle tripple testy, pri druhom velmi. Treba ist diagnosticke vysetrenia - napr ambio. Drzim palce 🍀

ailiba
9. apr 2022

@andreaejc to je mi luto? A preco nejdes na geneticke testy, alebo amnio? Drzim palce, aby bolo vsetko v poriadku. Kamoska mala sice na dawnow syndrom, ale 1:2 a ma zdrave dietatko. Tak sanca urcite je aj u teba. Zelam ti vsetko dobre💗.

monro
9. apr 2022

Razstep nervovej trubice je dobre vidieť aj na sono. Choďte k dobrému doktorovi na kvalitné morfologicke sono.

riskoh
9. apr 2022

Nebojte bude to dobre,ja som tiez mala velmi zle vysledky tripple testov,ako bolo spomenute je to statistika,byt tehotna opat, tieto testy odmietnem,v zahranici sa vobec nerobia,dokazu neuveritelne vystresovat mamicky,preplakala som aj ja vela noci aj dni,amnio som odmietla,bola som na morfo sone u dr Grochala,kt.ube,pecil,ze babatko vyzera v poriadku,doma nam beha zdravy 20 mesacny certik

malicka_mysicka
9. apr 2022

@andreaejc ja som mala vysoke riziko na downa a vsetko okej. Ja som sla na trisomy ale ten razstep by malo byt vidiet aj na sone. Drzim prsty.

mina17
9. apr 2022

mne tiež teraz vyšlo ale na downa tiež čakám na morfologicky ultrazvuk 😕

lienka.7
9. apr 2022

@andreaejc je to iba štatistika. Šanca je 50 - 50. Podstúpila by som ale urcite ďalšie vyšetrenia. Najma kvalitne morfo sono. Moc ti držím palce ✊🍀👼

ajka0207
9. apr 2022

@andreaejc na ultrazvuku v 12 týždni si už bola?

marclo0222
9. apr 2022

@andreaejc urcite odporucam kvalitny morfologicky ultrazvuk (Holan, Cunderlik, Brestansky, Grochal..). Pri NTD amnio nemusi ukazat nic. Ja som mala riziko NTD 1:8 a maly mal razstep chrbtice. Ak chces viac info, kludne napis

any_soj
9. apr 2022

@andreaejc skúsenosť nemám, lebo genetiku sme nedávali robiť. Ale ak by sa diagnóza potvrdila, odporúčam kontaktovať odborníka Mareka Drába. Už celkom dosť ženám pomohol vybaviť úspešnú operáciu počas tehotenstva, už to prináša so svojím tímom aj na Slovensko a aj vo Švajci to prepláca naša poisťovňa. https://familygarden.sk/pavla-lenyiova/

any_soj
9. apr 2022

@mina17 len na povzbudenie, ak by sa potvrdilo🙂 táto mamina vraví: nečítajte všeobecné info, ale konkrétne príbehy..." https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...

elza_
10. apr 2022

Ahoj ja som na tom rovnako v piatok som sa dozvedela vysledky a tiez NTD viac ako 1:2 😥

elza_
10. apr 2022

@marclo0222 ahoj ja mám tiez riziko 1:2 mozem napisat spravu?

marclo0222
10. apr 2022

@elza_ samozrejme

andreaejc
autor
10. apr 2022

@veronika946 Z celého srdca ďakujem 🙏

andreaejc
autor
10. apr 2022

@elza_ to má veľmi mrzí a držím prsty, napis (ak môžem týkať) potom, ako to dopadlo. Budem na vás myslieť

andreaejc
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreaejc
autor
10. apr 2022

Všetkým Vám, zienky, ďakujem za podporu. Odpisem takto na všetky otázky- amniocentezu mi nespomínali, ale morfologicky ultrazvuk, na ktorý som beztak objednaná koncom apríla (som z KE a tu chodím kvázi povinne na všetky tri tie veľké 3D ultrazvuky) - ja mám zlý pocit z týchto krvných výsledkov hlavne preto, lebo už z prvého 3D ultrazvuku som odchádzala so zmiesanymi pocitmi- lekár bol taký mĺkvy (v porovnani, keď som tam bola ešte s prvým synčekom) a prišlo mi, ze si tak príliš a nepokojné prezerá chrbát a hlavičku. Povedal mi, ze čo sa týka tohto skrinigu, kde sa pozoruje hlavne downov syndróm, tak je všetko v poriadku a o ostatnom je neetické rozprávať dopredu, lebo sa všetko ešte vyvija. Preto má takto veľmi znepokojujú výsledky, nemôžem ani spávať, mám o chvíľu 1,5 rocneho synčeka a vôbec si nedokazem predstaviť mat takto choré bábätko. Zároveň som veriaca a neviem si predtavit ist na potrat. No mám hrozný zmätok. Švagriná mi v Brne vybavila nejakého super doktora - idem teda skôr na morfologicky ultrazvuk (tu už vylučujú raztep cca v 13tt, takze ja na prelome 18/19 by som už mala byt dobre viditeľná ) a genetiku. Ale aj tak mám pocit, ze do utorka sa zbláznim z tej neistoty. Stále ani necítim ako druhorodicka pohyby a celé má to znepokojuje. Snažím sa ale ostať pozitívna a modlim sa každý deň za zázrak, tak snáď sa udeje 🙏

andreaejc
autor
10. apr 2022

@marclo0222 To má veľmi mrzi- ja som tuto na MK nováčik a neviem, ci sa tu dá pisat súkromné, ale kebyže máš čas a chuť pozdielat skúsenosť, napíšeš mi, či si si bábätko nechala a ak áno, čo vlastne táto diagnoza reálne obnáša? Neviem si to vôbec predtavit, nikdy som o tom nepočula …

lejluska
13. apr 2022

Ja som mala v treťom tehotenstve tiež pozitívny tripple test, riziko NDT 1:110...plakala som, nevedela som sa dočkať morfologickeho sona...to vďaka Bohu toto riziko vyvrátilo a mám zdravého 1,5 ročného syna 💙🙂
Tak držím palce nech je to v poriadku aj u Teba ❤️🙏

bu1bu
13. apr 2022

Ahoj, mne vyšiel 1:4 NTD, preplakala som 3 týždne kým som sa dostala na morfologicky UTZ ( bola som u Dankovcika v KE, ten nevidel žiadne anomálie), drobec sa ma narodiť o pár dni, takže este neviem na 100% či mal lekár pravdu, a skoro celé tehotenstvo tŕpnem ako to dopadne…

tulipanicek
13. apr 2022

@andreaejc Ahoj. Držím prsty. Amnio sa v prípade rizika NTD nerobí. Pokial viem nie je to poškodenie na génovej úrovni a teda tam genetika zmysel nemá. Nedá sa to teda vylúčiť cez tieto testy. Kedy máš ten morfo utz?
Riziko 1:2 znamená, že každé druhé dieta/plod s takýmto výsledkom z krvi matky je zdravé. Tak šanca tu vždy je. Je to štatistika práve pre následne preverenie či je všetko pri rizikovejších hodnotách v poriadku.

basska_b
13. apr 2022

Moj kolega hovoril, ze ich s tym strasili, ze vypil pol flase borovicky... a nic z toho. Vies co, tie testy by mali zrusit, maju velku falosnu pozitivitu a najma staci, ked je HCG nizsie, nedajboze vyssi vek, alebo si otehotnela neskor ako na 14. den a uz to ukazuje sprostosti

andreaejc
autor
17. apr 2022

Ahojte. Prepáčte, nestihla som sa ozvať, keďže sa nas život otočil celkom dosť naruby …. u nás je razstep (cca 5 stavcov) bohužiaľ potvrdený aj s rôznymi známkami na mozgu (niečo ako arnold- chiariho malformacia) poslali nás rovno na potrat, ale objavila som jednu zlatu maminku, ktorá s touto diagnózou bola s bábätkom este v brusku na operáciu v Brazílii a písala doktorovi z KE, ktorý jej to vybavil, tak este asi pôjdeme na konzultácii tam a uvidíme, aké sú prognózy atd, keďže väčšina iných lekárov a gynekológov rovno posiela na potrat :(

klaudi123
13. nov 2022

@andreaejc ahoj len som sa chcela spýtať ako to dopadlo?

any_soj
13. nov 2022

@andreaejc ahoj 🙂 bola si na operácii? To Švajčiarsko je asi bližšie a dostupnejšie.

erikacernecka
2. feb 2024

@elza_ prosím vas ako vám to dopadlo?

elza_
7. feb 2024

@erikacernecka našťastie dobre, malý sa síce narodil menší, ale bez rázštepu

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre