Ahojte...uz od piatka lezim v nemocnici kôli hnačkam s krvou..pred chvílou mi oznámili, že zajtra ma objednali na gastro buď na rektoskopiu, kolonoskopiu alebo oboje. Lenže som pomaly v 14tt tehotnosti a nemam z toho dobry pocit. Nemate niektora s tym skusenosť prosim Vas??? Nemôže taketo vysetrenie nijak ohrozit, pripadne poznačiť na vyvoji ci uz fyzickom alebo mentalnom? Ďakujem...
Zalezi, ci je vacsie riziko vysetrenia, alebo jeho prinos. Zase pri kolonoskopii ti len hadickou pozru vnutro, neprijemne to moze byt, ale vzhladom na tvoj stav asi aj dost potrebne, ak chcu odhalit pricinu. Zase hnacky s krvou nie su banalita a to moze podla mna ohrozit plod /chudokrvnost, dehydratacia atd../ viac ak sa nepride na pricinu ako samotna kolonoskopia. Urcite ak je to nevyhnutne tak maju aj skusenost s tym ako to robit v tehotenstve.
Ja som mala v tehu dlhodobejsie hnacky, gastroenterolog navrhol kolonoskopiu, resp. mi hned dal termin, na ktory som nesla. Vysetrenie u krvi na intoleranciu laktozy mi odmietol urobit. Hnacky asi po 2 mesiacoch presli. Gynekolog mi kolonoskopiu neodporucal. Isla by som iba ak by to bolo naozaj zivotne nevyhnutne, najprv by som skusala ine, menej invazivne vysetrenia. Ja som si napriklad zaplatila ako samoplatca krvne vysetrenie na vylucenie intolerancie laktozy, pretoze som mala pocit, ze ma prehana po mlieku, mliecnych vyrobkoch. Intolerancia sa nepotvrdila a problemy casom same presli. Zavisi na zavaznosti stavu.
Dakujem za Vase postrehy a skusenosti. No mne robili na vsetky intolerancie testy, aj laktozu aj celiakiu aj histamin a vsetko negativne. Vylucili aj hemeroidy, si myslia aj podla tej krvy a vzorky stolice ze ci nemam nador na hrubom creve alebo nejaku cronhovu chorobu :( nakoniec rozhodli ze budu robit aj rektoskopiu aj kolonoskopiu..
@radusssa No vedia ti lekari teda potesit, fakt😟 Ale nevesaj hlavu, to moze byt aj ine nez to najhorsie. Minule akurat v jednej TV relacii bola Dr. a rozpravala o ulceroznej kolitide, ci tak nejako sa to vola a hovirila, ze je to autoim. ochorenie a hlavny priznak su hnacky a aj krv v stolici, lebo vznikaju vriedky na sliznici, kt. krvacaju. Je to sice nevyliecitelne, ale zaroven dobre liecitelne az tak, ze to nijako neobmedzuje. Pozri si priznaky, ci to nemoze byt tvoj pripad, ze ti vplyvom tehu takto zareagovalo telo. Dovtedy si ziadne problemy nemala? A ta krv je tmava, ci svetlo cervena?
@radusssa ahoj ..moze to byt aj ulcerozna kolitida... radsej na to vysetrenie chod lebo ak krvacas tak to moze byt este horsie pre babo ako keby si na to vysetrenie nesla ... su lieky ktore sa v tehotenstve mozu brat. ja mam taktiez ulceroznu, beriem lieky a je to pod kontrolou.treba vylucit jedla ktore ti nerobia dobre...u mna vyprazane, sladkosti, surova zelenina... ale na to musi kazdy prist sam co mu robi zle.
drzim place nech ste ok
Ahoj, ako dopadlo vysetrenie? Dalo sa vydrzat?
@radusssa ahoj, čo ti nakoniec zistili a ako dlho trvalo vysetrenie?
Vysetrenie trvalo chvilku ale kedze to bolo straaasne neprijemne, tak pre mna to bolo nekonecne...a nic vazne to nebolo..
@radusssa ja sa na to chystam teraz, tiez mam podozrenie na Crohnovu chorobu...takze tebe sa nepotvrdila? A vzorku stolice si mala zlu?
Nepotvrdila, mne teda skor hladali nador jak Crohnovu chorobu... Vzorku stolice mi ani nebrali, kedze na hospitalizovali s dost silnym krvacanim z konecnika..tak hned riesili rektoskopiu bez vzorky...
@radusssa a čo ti teda zistili? Ja sa tej rekto tak bojím aaach a ktovie čo mi tam nájdu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@radusssa Niektoré ženy mávajú v tehotenstve hemoroidy, nebude to aj tvoj prípad? Inak vyšetrenie možeš aj odmietnuť, ja by som na kolonoskopiu v tehu asi nešla, aj bez tehu je to nepríjemné vyšetrenie. Ale porozprávaj sa s gastroenterologom, tak on hádam bude vedieť, či sa to može alebo nie v tehu.