Ahojte, prosím vás má niekto skúsenosti s touto diagnózou?
Plod zaostáva v raste vyše 3 týždňov a čaká ma predčasný pôrod.
Ďakujem za akúkoľvek info/skúsenosť/povzbudenie.
@llull moja zaostavala v raste o 3 tyzdne ale prietoky boli vzdy vyborne. Rodila som 38+1 vahu mala 2300g ale bola a aj je uplne zdrava. Od 30tt boli "problemy"
@llull Ahoj, môj drobec bol IUGR, AC mal o 5 týždňov menšie ako by malo byť. Narodil sa s váhou 2340 g v 39. týždni. Strašne som sa bála, ako to bude. Začiatky boli náročné, nechcel veľmi papať, priberal pomaly, mal mierne rozšírenú komoru v hlavičke, ale všetko sa upravilo. Teraz má rok a 4 mesiace a váhu 10,8 kg, čo predstavuje ten 35. percentil. Čiže vyzerá to tak, že to všetko dobehol, psychomotoricky sa vyvíja správne, takže tak. Na Facebooku som v skupine IUGR support group, veľmi dobrá skupinka, tam vedia super povzbudiť a nájdeš tam stovky šťastných príbehov, aj napriek zlým prognózam. 🙂
@miskamicha presne aj moja má dobré prietoky! Nechápem! Ale mne ju chcú vybrať už teraz v 34. týždni von. Skvelé že je zdravučká💛 bodaj by aj naša bola. Ďakujem za skúsenosť 💛
Moj mal podorzrenie na iugr - o 4 tyzdne mensie brusko, ale priberal, aj ked menej. Nechali ma az do konca, nakoniec som prenasala a maly mal 3350. Zaostavat brusko zacalo postulne v 32. Tyzdni. Prietoky som mala dobre.
Oni ti uz naplanovali ten predcasny? Dieta vobec nerastie alebo preco to uz takto riesia? Aky si tyzden?
@divokykonik gratulujem 💪 ...ďakujem za tip na tú skupinu, pridám sa. Mne chcú ukončiť tehotenstvo v 34. týždni aj keď sú prietoky ešte okej....
@queen_mary teba nechali? No u mňa je to takto:
Moja obvodná mi v 32. týždni namerala 1560g a že zaostáva 2 týždne skoro ale ešte v norme. V 33. týždni som šla na pohotovosť kvôli slabším pohybom a tu namerali 1130g a odvtedy ma hospitalizovali a je panika. Teraz hovoria že sa spraví v pondelok (ukončený 34. týždeň) oxytocínový záťažový test a ak dopadne zle tak hneď sekcia. Lenže ☝️ prietoky sú dobré, zatiaľ aj plodovej vody je dostatok a placenta je vraj ešte tiež okej. Im sa nepáči to, že zrejme aj tak tá placenta je nedostatočná len to ultrazvukom nezistia a to že má dobré prietoky je síce super ale nemá dosť výživy. Ale aj CTG záznamy ktoré mi robia 3x denne sú dobré.
Tak ich prehováram nech ju ešte premeraju a nech to potiahneme dlhšie.
@llull aj môj Dr. hovoril ze je tam predpoklad ze keď sa narodí bude veľmi malička, odhadovali max 2.4kg. Inak na kontrolách vždy ze je všetko v poriadku až v 34tt vyrukoval na mňa s touto informáciou. Poslali ma do nemocnice, dávali mi injekcie na dovyvyn pľúc, mne sa aj rapídne skrátil krcok tak sme čakali ze nastane predčasný pôrod. Nakoniec som rodila som v deň termínu, malinka bola zdravá, 49cm a 2970g. Najmenšia č pôrodnici ale najmä zdravá 🙂 teraz ma skoro 2.5 roka a ma 100cm a 15kg 😀 Dúfam ze aj u teba bude všetko v poriadku a bábätko bude zdravé 🙂 Inak ja som mala aj mikrobrucho fakt- sa ma pýtali sestričky ze ci som v 6 mesiaci. A to som chudá a vysoká ako doska ale mala sa tam akosi naskladala.
@llull 1500g na 32tt je este norma, ale ano to co ti namerali v nemocnici je uz uplne mimo, ak je placenta uz nahovno (co moze byt) dieta moze aj odumriet, preto nechcu cakat, niekde musi byt zrada ak nerastie. Kolko si v nemocnici? Po tt by ti mali znova urobit utz a podla toho zhodnotit prospievanie, aspon ja som to tak mala
@llull ahoooooj 🙂 ja som rodila v 36tt, malá rastovo 32tt, mala 1920 gramov a 44cm, ale ja som teda mala aj zhoršené prietoky a po týždni hospitalizácie už musela von keďže už aj ozvy začali byť zlé. Teraz má 4 mesiace a 2 týždne: 5020 gramov naposledy na poradni a je úplne zdravučká 🙂
@llull moja bola mensia 4tt od 30tt skoro a ie zdrava uz ma 5r pôrod som mala cca 38tt a mala 2660g
@valeriakadarova jeej super vám to dopadlo 🙂 a dobieha to pekne 🙂 povedali ti aj dôvod toho zaostávania? ja dúfam že je len zlá placenta a nie že má nejakú vývojovú vadu
@llull no a ked prietoky su ok aj napriek tomu??? Vobec nepribera??? Ak vobec nerastie ani o kusok tak zrejme jej bude lepsie vonku. Dcerka naberala aspon 100g tyzdnne tak sa cakalo
Doveruj lekarom.. 🙂 neboj bude v poriadku.
@llull u mna to bola velmi mala placenta.
Aj napriek tomu ze na usg u specislistu mi bolo povedane ze je velkostoou az az
@llull nepovedali, ono sa to zo začiatku ani nevedelo prečo, v 32tt si všimli na špeci ultrazvuku, že už skoro 2 týždne zaostáva, ale vtedy ešte prietoky boli dobré, takže to vyzeralo tak, že bábo bude len menšie. O dva týždne som mala rizikovú poradnu, prietoky už nedobré, malá nepribrala nejak moc takže sme šli na hospitalizáciu a tam aj napriek liečbe sa to nezlepšovalo, tak šla von... Ale už v ten deň ako sa rozhodlo o akútnej SC bola aj placenta dosť zle na tom. Hlavne mysli pozitívne, to, že je bábätko zaostalé v raste neznamená, že mu niečo aj bude 🙂 naša bola v inkubátore len na zohriatie telíčka, 11 dní od pôrodu sme šli domov s rovnými dvoma kilami 🙂 držím ti palce 🙂
ja som mala tento problem v druhom tehotenstve.Do 20tt vsetko v poriadku a od 20tt zacal zaostavat v raste coraz viac,ale u nas to nastastie dobre dopadlo,lebo vedeli uz dopredu,ze bude trpiet rastovou retardaciou.Prietoky som mala takisto perfektne,ale moj gynekolog nerobi v 12tt tie klasicke testy na downov syndróm a tie ďalšie (resp.robí,ale neriadi sa nimi,lebo sú veľmi nepresné),on robí tieto testy pomocou ultrazvuku,ale má nejaký špeciálny,aký má na Slovensku len pár doktorov a okrem podozrenia na vývojové vady mu ultrazvuk vyhodnotí aj riziko rastovej retardácie a u mňa vyšlo pozitívne.Ihneď od 12tt mi na to nasadili lieky a tie mali zaistit to,ze aj ked babo bude mensie a bude zaostavat v raste,mala by som byt schopna ho v poriadku donosit.Tak aj bolo,rodila som spontanne 3 tyzdne pred terminom a maly mal 48cm a 2620g,je uplne zdravy,vahovo aj vyskovo na svoj vek vacsi nez bol moj prvorodeny,ktory takyto problem nemal
@miskamicha moja obvodná povedala že posledne u nej zaznamenala prírastok 300g za 2 týždne. Ale tu v nemocnici spravili zatiaľ len jeden ultrazvuk a nemajú zatiaľ ako zhodnotiť že či priberá.
No to ste sa aspoň dozvedeli že aký bol dôvod toho celého
@calmmeadow neboli to lieky na riedenie krvi?
Moja začala tiež zaostávať v 20. Týždni, pomaličky sa to začalo - najskôr 3 dni, potom týždeň, a neskôr už to boli 2 týždne. V tom 20. mi nasadila doktorka Fraxiparine, čiže tiež to podchytila.
@llull no dovod zrejme bol prave ten aleze preco bola malicka placenta to sa nedozviem uz
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@llull ja som mala preeklampsiu a predcasny porod v 29tt a 32tt prve 1110g druhe 1450g. Tiez hovorili ze zaostavaju nakoniec lizli spodnu hranicu pre tie tt v ktorych sa narodili. Meranie utz je nepresne, tak staci 1mm a hned je iny odhad vahy. Drzim prsty nech to vsetko hlavne dobre dopadne