Problémy s močovým mechúrom v 20. týždni tehotenstva

dominikak4
23. aug 2020

Ahojte baby,

budem rada ak mi niektorá z Vás poradí, som v 20 tt a od piatku ma dosť intenzívne bolí v podbrušku úplne dole a v krížoch. Bolesť v podbrušku sa zintenzívňuje keď mám plný močový mechúr, ale mám problém sa vymočiť, musím tlačiť a aj tak mám pocit , že to nebolo celkom ono a o chvíľu sa mi chce znovu. Pri potrebe ma ani nereže ani nepáli, iba cítim tú tlakovú bolesť v podbrušku. Neviem či je to maternica alebo močový mechúr. Moč mi zatiaľ na poradni nikdy nekontrolovali, takže neviem či ho mám ok. Ďalšiu poradňu mám až v septembri. Mala by som to riešiť mimo poradne s lekárom, prípadne ísť na pohotovosť? Alebo je to podľa Vás normálne v 20 tt? Pohyby cítim zatiaľ iba keď ležím na chrbte, no a v noci som cítila malé ako sa hýbe presne v tých miestach kde ma bolí a kde cítim ten tlak, takže fakt neviem, či je to močový mechúr, či maternica. Mimo tehotenstva som nikdy na zápal močového mechúra netrpela, takže neviem ako sa to prejavuje. Z prípadných antibiotík som tiež neni nadšená, pretože ako som tu už minule písala, mám problémy s hrubým červom 12 rokov a antibiotiká ma hodia zase do hnačiek, čo tiež nebude pre malé moc vhodné. Ďakujem za Vaše skúsenosti a postrehy.

mmoonna
23. aug 2020

Pokiaľ máš intenzívne bolesti, radšej by som išla na pohotovosť. Pre istotu

majamat
23. aug 2020

ano chod na pohotovost. mozes mat zapal moc. mechura. je to rizikove a moze to sposobit potrat,a j ked asi skor v prvom trimestri.

a co mas s crevom?

dominikak4
autor
23. aug 2020

@majamat trpím na časté hnačky, diagnostikovali to ako dráždivé hrubé červo - IBS, po každých antibiotikách si črevo dávam niekoľko mesiacov dokopy. Prvý trimester bol pre mňa náročný, stále ma preháňalo, teraz sa mi to trochu zlepšilo, ale aj tak mávam problémy (riedka stolica atď....) preto som neni nadšená pri predstave, že mi dajú antibiotiká. Ono ani hnačky nie sú pre dieťa vhodné, aj to môže viesť k predčasnému pôrodu.

dominikak4
autor
23. aug 2020

Inak mám doma tie testovacie papieriky na moč, nesfarbilo sa tam nič, ani bielkoviny ani krv.

majamat
23. aug 2020

@dominikak4 tak to je super a dobre, ze ams tie papieriky, tak este teoreticky to moze byt konecnik, alebo to moze tehu vyvolavat. mna cele tehu bolelo podbrusko.

inak Bukovsky zastava nazor, ze castokrat sa o drazdive crevo nejedna,a le ze ide o problem s fodmap sacharidmi. no fodmap dieta je dost narocna.

majamat
23. aug 2020

@dominikak4 jedavas dostatok vlakniny? neviem ako je to v tehu s probiotikami,a le pocas ATB si cih uzivala? akoze viem, ze nei vzdy dobre zaberaju, ale aj tak cih treba a pauza medzi ATB a probiotikami (j v opacnom poradi ) musi byt 2 hod aspon. a treba ich brat aj po ATB. pripadne u ludi s crevnymi problemami stale.

kp7333
23. aug 2020

@dominikak4 Moze to byt sposobene tlakom rastucej maternice na mocovy mechur. Ak je problem s vyprazdnovanim mechura, navstevu lekara by som neodkladala, hrozi zapal obliciek.

dominikak4
autor
23. aug 2020

Zajtra ráno pôjdem k svojmu lekárovi, len škoda, že nemám doma sterilnú skúmavku na moč, rovno by som ho k nemu vzala.

dominikak4
autor
23. aug 2020

@majamat no ja som na probiotikách s prestávkami roky, teraz taktiež a nemajú na mňa výrazný účinok, nevidím nejaké extra zlepšenie. Neverím tomu, že ma probiotiká počas užívania antibiotík zachránia.

betulinka1
23. aug 2020

@dominikak4 skus papat susene brusnice. Vela vela. Uz ked mi nechutili, tak som ich zaliala ako caj a potom jedla. Aj 2-3x za sen. Niekto mi to poradil, robim to tak uz roky, ked sa nahodou stane. Prijem potom aj dva tri dni caj na ladviny, kupujem hocijaky co maju v lekarni. A neviem ci to dobre napisem ale su tzv. Kellerove Keplerove ci ake cviky. Nie je to len na posilnenie mocovych ciest ale celkovo robia dobre pre cely mocovy system v tehu. Ja som ich cvicila lebo mi maly tlacil na mechur.

dominikak4
autor
23. aug 2020

@betulinka1 ďakujem, a tiež Ťa mechúr tak bolel, keď Ti naň malý tlačil?

betulinka1
23. aug 2020

@dominikak4 nie bolel ale citila som take tlaky. Raz som nevedela cikat, inokedy nevedela drzat 🤣🤣🤣. Potom som vela pila, co som sa zase zacala zavodnovat a nohy som mala ako sumo, hlavne ked prislo leto a ja dva mesiace do porodu este. Takze mi povedali, ze mam pit menej alebo po mensich davkach. Potom som zacala jest a pit tie brusnice, ladvinovy caj a cvicit tie cviky. Upravilo sa to mocenie. Ale on sa neotacal ani pred porodom a jeho ritka mi presne tlacila kde nemala. Ja som sa len stale bala aby sa mi nezapalili mocove ale bol to len pocit podla mna. Realne sa to nestalo. Nech ti dr na sone povie, ci ti netlaci na mechur aby si sa nebala.

dominikak4
autor
25. aug 2020

Ahojte, bola som u lekára, moč je sterilný, takže zápal močového mechúra to podľa lekára nie je, ale pri prehliadke našiel slabšiu infekciu v pochve, tak mi pre istotu nasadil lokálne antibiotiká na vkladanie, aby sa to nerozšírilo. Inak všetko ok, takže tie problémy spôsobuje asi malé, ležká si pekne na mojom močovom mechúri podľa ultrazvuku =D.

majamat
25. aug 2020

@dominikak4 no tak drzim palce, nech to prejde. este mate par tt pred sebou. tehu dokaze byt velmi narocne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre