Ahojte. Mala som u gynekologa opakovane zvyseny tlak. Ale vzdy to malo nejaku pricinu. Vacsinou som pred tym viezla malu do kopca a isla po schodoch takze som bola uplne zadychana. Sestricka ma vzdy zobers hned dovnutra aj ked pridem skor. Hned mi mera tlak ja uz som v strese. Samozrejme ze je vysoky. Idem k lekarovi a ten mi vynada ze som nezodpovedna ze mi nezalezi na vlastnom dieta. Zacne po mne kricat a mozem mu vysvetlovat co chcem. Doma mam tlak dobry pravidelne si meram no jemu zalezi len na tom co je namerane v ordinacii. Naposledy ma poslal do nemocnice to som odmietla kedze mam rok a pol rocne dieta a nebudem tam len tak lezat. Vsetko ostatne je v poriadku dokonca na endokrinologii mam vzdy ukazkovy tlak. Zajtra mam ist na poradnu ale bojim sa co zasa bude ak zisti ze som nebola v tej nemocnici. Ako by ste to riesili?
Ahoj,tak lekar ti chce len dobre,vies musis dat aj na jeho slova,je to predsa doktor. Ale mal by sa spravat k pacientke primerane. Chapem,ze si zadychana ked prides k ordinacii,skus si na chvíľku sadnut kdesi na blizku,a z hlboka sa vydychnut,posediet...viem,aj mne sa toto stavalo,ze som sa rychlo zadychala,prisla som sadla som si,napila som sa,zhlboka dychala,a bolo v pohode..;)
Vysoký tlak je spôsobený aj "syndrómom bieleho plášťa", požiadaj sestričku o následné premeranie... A k lekárovi len toľko, na rovinu by som sa informovala, aké následky by vysoký tlak mohol mať a aké možnosti liečby by v nemocnici nastavili... možno sa nato budeš pozerať z iného hľadiska. A na druhej strane, pokiaľ je ku mne lekár "nepríjemný", nebodaj kričí, tak rovnakým tónom ho poučím o možnosti komunikácie so mnou: nie som jeho dcéra, manželka, podriadená, nie som nesvojprávna, menejcenná... takže nevidím dôvod, aby po mne kričal. A pokiaľ nevie rozprávať tichšie a pokojnejšie, tak mením lekára... už len pri predstave ďalšej návštevy u takéhoto lekára by mi vyskočil tlak.
chapem ta, ze si z lekarovho pristupu na nervy, aj ja by som bola, som extremne citliva ak na mna niekto nepravom vyskakuje, ale na dtruhej strane sa musim aj priklonik k lekarovi, lebo vysoky tlak v tehotenstve je mimoriadne nebezpeny, viem to z vlastnej skusenoti, lebo som cele tehu mala ako dobry tlak, a v 30 tt som zrazu bez varovania musela ist lezat to nemocky na polceste medzi Ba a Mi, lebo v kosiciach mi tak vystupil, ze som odpadavala...polezala som si tyzden a pred vianocami ma pustili...potom ked som sa vratilapo vianociach do Ba hned si ma tam nechali az do porodu... dostala som preeklamsiu, musela som nakonie rodit uz v 36 tt a este aj sekciou, inak by sa maly udusil a mne by odumrela placenta...narodilo sa mi take malinke babatko, ze muselo byt v inkubatore..ten strach nejdem ani popisovat...cize ak sa lekar boji tak opravnene lebo preeklamsia je jednou z najnebezpecnejsich chorob, ktore mozes pocas tehu dostat...ale chapem aj to, ze sa citis neprijemne ked na teba krci ako na soplanu, poznam to, treba sa s nim normalne porozpravat a vysvetlit mu to, ze tvoj tlak je asi sposoebeny tym, ze pred prehliadkou behas, hore dole ...a robis spravne, ze si pravidelne tlak merias sama...
@melissa000 Nechal ti premerať tlak aj pri odchode z ordinácie? Myslím, že každý normálny lekár to spraví, najmä, ak mu poviem, že bežne mám tlak normálny aj u inej lekárky mám tlak v poriadku. A asi by si mu mala slušne ale jasne povedať ako píše @anjelic, že si jeho pacientka a tak sa má k tebe aj správať. Ja som mala pravidelne u lekára vysoký tlak, občas taký, že asi aj lekárovi vyskočil, ale vždy mi ho zmerali aj pri odchode a vtedy už bol normálny. Potom sa už sestrička poučila a vždy mi merala až pri odchode.
@melissa000 povedala by som sestričke, nech mi tlak odmeria za polhodku.
este otázka: ako dlho predtým?
ak sa takto správal raz, asi by som si povedala, ze ok, dnes nemá svoj deň.....ak je od prírody blbý - mením lekára - je to predsa človek čo má v rukách moje zdravie.
@melissa000 vymenila by som lekara. Nemam rada ak sa lekara bojim a je pre mna prilis autoritou. Dalej sledovat bielkoviny v moci a opuchanie koncatin
Ahoj. Ja mam zas z merania tlaku stres a vzdy v ambulancii je vyssi ako doma. Preto som to vysvetlila sestricke a poprosila ju o to ci by som si tlak mohla zmerat doma v klude pred kazdou poradnou a nasledne jej iba nadiktovat hodnoty. Suhlasila. Pravidelne si tlak meriam doma a mam ho ok. Preto skus aj ty v klude vysvetlit o co ti a poziadat o zhovievavost. Budes v klude aj ty a to je hlavne. Ja si myslim ze by to lekar aj sestricka mali pochopit.drzim palce
Malá by si veru oddychovať aspoň 5 minut mne tak sestrička merala a tiez s tym tlakom by som bola v nemocke ale po 5 minútach uz bol nizssi a ten mi zapísala.inak tiez nikdy nezabudnem pri 2 synovi som sla na prietoky no len ja trubics som hľadala muzs 5 poschodi pesi hore dole a prítoky na prd tak som sla do nemocnice ale na 3 den má pustili uz bolí v poriadku.takže pri 3 a 4 som uz sedela na prdeli a prietoky boli v poriadku.trebs myslieť aj na to ze vtedu ide dietstku menej kysliks živín.
Ja som tiež vždy tak mavala, už len ten stres že mi merajú tlak, vždy mi vyskočil hore. Ja som bola kvôli tomu aj na internom, doktorka mi na 24 hodín dala ten automaticky merač tlaku a hodnoty som mala super, tusim niekedy aj nizky a do karty som dostala že mám "syndróm bieleho plášťa". Aj tak mi to nepomohlo a posledné dva týždne tehotenstva som kvoli tlaku lezala v nemocnici. Popri tom som sa citila dobre a nemala ziadne tazkosti. Tam ma vsak tak vystresovali, neustále merali tlak, davali lieky, najhoršie dva týždne tehotenstva.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Najprv by som poziadala sestru, aby mi odmerala tlak az ked sa vydycham a ukludnim. Potom by som sa asertivne porozpravala s lekarom a vysvetlila mu, preco som nebola v nemocnici, starsie dieta by som ale vynechala, to nie je dovod neist do nemocnice. Ak by bol napriek tomu hruby, hladala by som si ineho lekara.