Ahoj,
tie co ste mali teh.cukrovku, mali ste nejake priznaky uz predtym v tehotenstve? Som len v 1.trimestri a strasne mi ide sladke a potom mi je tazko. Takzo mi je ale aj z chleba s maslom, skoro zo vsetkeho, ale zo sladkeho obzvlast. Normalne sladke skoro nejem, v predch.tehotenstve tiez nie moc.
Viem ze to zistuju tusim okolo 24tt, ale ma to prejavy uz skor?
Vdaka za kazdu skusenost
tazko ti je z tehotenstva a hormonov, je to tiez forma nevolnosti 🙂 ja napr. vraciam velmi malo ale za to mi je tazko, ked sa najem, ked sa nenajem a sladke vobec nejem a aj tak mi je tazko stale - tehotenska cukrovka sa velmi malo prejavuje nejakymi priznakmi, velmi pekny clanok napr. tu https://sk.medixa.org/priznaky/priznaky-tehoten... ale vsak baby este napisu skusenosti
@petamich dakujem super clanok 👍
vybprny clanok, iba taka malickost. inzulin sa neuvolnuje pankreatickymi cestami do dvanastornika. tam sa uvolnuju enzymy z pankreasu, inzilin ide priamo do krvi a tvorba sa reguluje prave podla toho,a ke mnozstvo sacharidov v krvi mame.
inak sestra mala tehu cukrovku a dokazala to stabilizovat tak, ze s povolenim dr. mohla na sviatky zjest aj nejake sladkosti a jej metabolizmus sa dal tak dokopy, ze mala glykemie uplne v norme, dokonca ja po sladkom. a teda bola len an diete.
Ja som mala tehotensku cukrovku a teda absolútne žiadne príznaky 🤷♀️
Nemala som žiadne príznaky. Celkovo som počas tehotenstva nemala veľmi chuť na sladké. Jedla som veľa zeleniny a ovocia.
A napríklad v prvom tehotenstve som cukrovku mala a v druhom nie 🤷🏼♀️
@bambulienka25 a tebe sa ako prejavila teh.cukrovka?
@majamat
@mucinka5512
@kate_cs
dakujem za zdielanie skusenosti 😊
Ziadne priznaky som nemala, zistili to len na testoch. Potom som si merala cukor, aj to som nastastie malokedy mavala zvyseny. Tazke formy sa mozu uz nejak prejavovat, ale pri tehotenskej je to malo caste, lebo prejde malo casu na to, aby sa mohla prejavit. Ked si nie si ista alebo to mate v rodine, lekar ta vie poslat na zatazovy test aj v prvom trimestri, ak je tam zvysene riziko cukrovky. Tak skoro vacsinou ale tehotenska cukrovka ani nevznikne, prero sa robia testy az v druhom trimestri. Keby si chcela, tak si mozes kupit glukomer a merat si obcas hodnotu rano nalacno, aby si sa tym upokojila, pripadne aj po jedle.
Som v 14 tyzdni a 21 idem na testy prehodili my to mala som ist az v marci ale preto ze mam vysoky tlak tak my to presunuly lebo babetko sa moze narodit malicke coho sa obavaju 2 tehu som nemala ziadne problemy ani tehu cukrovku len teraz vek a vysoky tlak sa im nepaci tak uvidime na com som
Neviem, ci to ma nejaky suvis s cukrovkou, ale ja som mala cely prvy trimester vlci hlad z minuty na minutu. Bola som ok a zrazu taka hladna, ze ma celu rozklepalo, uplne na odpadnutie a pomohli mi len pecivo alebo cestoviny. Mohla som aj pol kona zjest, ale ak to nemalo vela sacharidov, klepanie neprestalo. Neskor to ustalo, ale vysla mi cukrovka.
Momentalne som opat tehotna a aj ked som si vravela, ze to skusim bez peciva a cestovin, kedze ich uz vyse pol roka takmer nejem, nejde to. Zase mam to iste. A vaha ide pekne hore 🥺
@amelie2017 taketo prejavy byvaju z nizkej hladiny cukru, to sice cukrovkati mavaju,a le skor z toho dovodu, ze maju vysoku davku tbl, alebo inzulinu, resp. tu davku maju nadstavenu an urcite mnozstvo sacharidov a nahodou si ich daju menej,a ko obvykle. diabetici bez leicby maju skor vysoku hladinu, nie nizku.
a teda taketo prejavy su z nozkej hladiny cukru. toto moze byt skor prejav nespravneho metabolizmu cukrov a mozno aj tukov, co sa vyskytuje spolu.
no moze to byt aj fyzilogicky stav. u tehuliek v 1.tromestri sa vyskytuje nevolnost a casto moze byt sposobena prave nizkou hladinou cukru, preto doporucaju mat pripravene nieco pri posteli,a by si tehulka mohla doplnit sacharidy skor, ako rano vstane. cize to skor sposobuju hormony.
takyto stav moze podporovat aj konzumacia rychlych sacharidov, tieto sacharidy ( v potravinach s vysokym GI ) rxchlo uvplnia do krvi cukor, ryhclo sa zvysi teda hladina glukozy v krvi ( glykemia ) a rychlo sa uvolni inzulin na spracovanie tohoto cukru. inzulin sposobi nahly pokles glykemie a vznikaju taketo prejavy.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?