Prítomnosť anti-Fya protilátok v krvi - hroziaca hemolytická choroba

vedette
6. dec 2017

Momentálne som v 20. týždni tehotenstva, mám zistenú prítomnosť anti-Fya protilátok v krvi, každé tri týždne mi sledujú titer protilátok, keďže otec dieťaťa je heterozygot pre Fya antigén, takže krv dieťaťa môže byť na 50 % nekompatibilná s mojou krvou. Momentálne sa preukázali hraničné hodnoty protilátok, gynekologička mi k tomu nič bližšie nevie vysvetliť.
Zaujímalo by ma, ako sa v tomto prípade postupuje do konca tehotenstva, aké sú možné riziká a či pri pravidelnom sledovaní nemôžu nastať nejaké komplikácie. Veľmi by mi to pomohlo objasniť môj stav a stav môjho bábätka.
Postačí len sledovanie krvi, alebo treba zvoliť aj inú diagnostiku? Ďakujem za vysvetlenie, ak je tu nejaký hematológ alebo odborník, prípadne mamička, ktorá zažila podobnú situáciu.
Ani môj hematológ sa k tomu nevedel bližšie vyjadriť :( Momentálne sa riadime iba podľa pokynov národnej transfúznej stanice, ale to iba v tom zmysle, že mi každé tri týždne prikážu odber krvi na titer protilátok. Vysvetlenie k tomu žiadne a ani neviem, čo sa môže udiať..

libawet
6. dec 2017

@vedette ja som mala krv 0+ a manžel A1+, syn sa narodil s krv.sk.manžela. Moje telo si voči plodu nevytváralo počas celého tehotenstva protilátky, no akonáhle som porodila, boli v pupočníku a prešli teda do syna. Veľmi ožltol hneď po narodení, menili mu krv na 0+, ktorá sa mu po 3 mesiacoch zmenila opäť na jeho, teda na A1+. Po celý čas sme boli sledovaní, všetko bolo OK a bol, je v poriadku, dnes je už dospelý 🙂.

sivypegas
6. dec 2017

@vedette skus prestudovat zahranicne bloky,diskusie.

kukinka55
7. dec 2017

Ahoj,ja osobne mám skúsenosť s protilatku v krvi. Sledujú ta na hematologii?

vedette
autor
7. dec 2017

@kukinka55 ahoj, sleduju ma len cez Narodnu transfuznu sluzbu - kazde tri tyzdne robia titer protilatok. Len titer mi uz poslednykrat vysiel s hranicnymi hodnotami a to bolo pred tromi tyzdnami. Az ked som isla vcera na novy odber, sestricka na gynde mi oznamila, ze je to hranicne, pricom mi to v pohode mohla dat vediet aj skor, ked ma objednavala na odber. Ja som si totiz dovtedy myslela, ze je to v norme. Takze vysledok bude buduci tyzden, to bude 4. tyzden od posledneho vysledku a za ten cas sa mohlo vela zmenit. Gynekologicka mi k tomu nic nevie povedat, som objednana aj k hematologovi, ktory sa pri objednavani vyjadril, citujem: "nic o podobnom pripade neviem, neviem, co odo mna ocakavate". Nerozumel, ze preco ma posiela moja gynekologicka na hematologiu! No tak mne to vsetko pride tak, akoby si zo mna niekto robil dobry den. Nie je tu jedina osoba, ktora by mi vysvetlila postup, co sa bude diat, ked sa protilatky budu zvysovat. Este podotykam, ze hematolog mi dal volny termin po 4 tyzdnoch, asi je to kazdemu ukradnute, ked o tom nic nikto nevie. Lenze ja som si v anglictine na zahranicnych weboch nastudovala kadejake scenare, ako sa postupuje, preto skutocne nerozumiem, ci na Slovensku o tom ani netusia.. To ja mam informovat lekarov? Citala som odborne clanky, len neviem posudit, nakolko su tie vyskumy, diagnostika, postupy dostupne u nas na Slovensku. Pre Rh faktor su postupy, ale asi velmi nie v mojom pripade pri Fya. Musim zistit informacie, lebo cakat ma velmi nebavi..

e3v3a3
19. aug 2019

Ahoj ako ste to nakoniec riešili ak sa smiem spýtať?

kristinapolusinova
30. nov 2020

@vedette Dobry den,mne zistili tie uste protilatky.Prosim vas ako ste to pitom riesili?Dakujem

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre