Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa

niki89
16. jan 2015

Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem

anula106
16. jan 2015

Tak to je velmi smutne. Ja cakam v maji tretie. Myslim si,ze babo je uz dost velke,takze podla mna,budu vyvolavat porod...no to len moje dohady... . A je to na 100%potvrdene? Vies kolko je pripadov a potom sa narodilo zdrave dietatko,prip.to postihnutie bolo mensie ako sa predpokladalo...

safranca15
16. jan 2015

Ja som v 22tt potratila tiez mal poruchu s plucami bol by na pristrojoch no aj tak som chcela donosit no 2tyzdnr pred vianocami zomrel v mojom brusku a rodila som normalne

niki89
autor
16. jan 2015

@anula106 potvrdil mi to Dr. Cunderlik, ale mam ist este k jednemu inemu lekarovi na UTZ pre istotu a samozrejme kardio. Ja mam tiey povodny termin na 18. Maja. Som z toho velmi smutna, bola som na odbere plodovej vody, lebo mi predtym screaning vysiel zle a nastastie tam bolo potom vsetko v poriadku, toto uz nas dorazilo aj s partnerom.

heregova
16. jan 2015

ja ti síce poradiť neviem, ale želám ti strašne veľa síl a dúfam, že sa to podarí ešte nejak zvrátiť a nebudeš musieť tehotenstvo prerušiť..:(

cenculinka
16. jan 2015

@niki89 synovcovi pri barodeni zistili, ze ma len 1 obličku, funguje tak ze nema ziadne problemy, dnes ma 8 rokov...aj jeho prababka ma len 1 oblicku a ma dnes 84 rokov, okopava zahradu a tak...razstep a deformacia sa da operovať. ..moj syn ma vaznu cadu srdca, lezali sme po narodeni na kardioligii v va kde ho aj operovali a videla som tam teda kadeco, ale lekari dnes vela veci vedia vyriešiť 🙂 samozrejme ja lekar nie som, zalezi ake mate prognózy, ci sa predpoklada aj mentalne pistihnutie a tak ☹ boze drzim palce nech he akokoľvek, aby ste to zvladli ☹ UPT prebieha tak, ze porodis nezijuci plod (daju ti nieco, po com plod v maternici odumrie) a bud sa potom porod spusti sam alebo ti ho vyvolajú ☹ najcastejsie sa rodi vaginálne, nie cisárskym. Chodte napr.do martina k mudr.grochalivi, spicka v sr na prenatalny ultrazvuk, nam on zistil vadu srdca, vsetko nam vysvetlil, je naozaj dobry pidla mba a budete mat stanovisko dvoch odbornikov...aj ja som potom musela chodit v blave k cunderlikovi pred porodom...drzim palce ♡

anula106
16. jan 2015

@niki89 Dr.nepoznam,kedze som z druhej strany republiky,ale pochodte po vsetkych moznych doktoroch,kym sa rozhodnete. Prestudujte si o tych postihnutiach(ak by sa vazne potvrdili viacerymi odbornikmi),ci by ste nevedeli sa postarat o taketo babatko. S jednou oblickou sa da fungovat,razstep coho?chrbbtice ci pusinky? ....verim ze je to tazke pocut a zmierit sa s tym. Len si to vazne potvrdte u viacerych...

luna11
16. jan 2015

Musi to byt velmi tazke, taketo spravy. Len Ti poviem, ze mam kamaratku s rastepom a jednou nefunkcnou oblickou a na pohlad by si nespoznala, ze nie je zdrava. Nechaj sa viest srdcom... a pokial ide o skusenosti starej mamy, odvtedy sa v medicine uz vela zmenilo.

sue
16. jan 2015

@niki89 určite ešte predtým choďte k MUDr.Grochalovi do Martina, je skvelý odborník, popozerá dieťatko aj hodinu ak by bolo treba a určite ti povie viac... Nezdá sa mi, čo si napísala - že by z plodovej vody vyšli výsledky OK a potom ďalšie nie? Aké ďalšie? Veď amniocentéza by mala byť na 99,99% percenta, nie?

Držte sa...

horana
16. jan 2015

Doteraz som myslela ze samotna jedna oblicka nemusi byt nejaky extra prolem a take deti mozu zit realtivne bez problemov. Razstep je tiez relativne v pohode operovatelny, deti tak bezne dokonca aj dojcia.

velkacica
16. jan 2015

jedna oblička nie je problém dovtedy, kým neodíde (a to aj v podstatne neskoršom veku človeka, ktorého chcete porodiť!)
@horana

lolonka
16. jan 2015

normálne ti vyvolajú pôrod...ale divné, že ti plodová voda vyšla negatívne... 😨 .....tiež by som pochodila viacerých odborníkov...držím palce....

niki89
autor
16. jan 2015

Dakujem za prispevky. a ano chystam sa ku viacerym odbornikom, uistit sa.

cenculinka
16. jan 2015

@sue
@lolonka
@niki89 no baby ako to je s tou plodovkou? Podla mna razstep ani oblicka sa z odberu zistit nedaju, iba geneticke anomalie, rozne syndromy a tak podobne, nie? Preto.mozno vysledky boli v poriadku, lebo geneticky je vsetko ok, iba fyzicky nie, ci? Mudr. Grochal mi dokonca vravel, ze 5% downov nezachyti ani amniocenteza ani sono :-/

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvecia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
16. jan 2015

stať sa toto mne,tak to nechám na Boha,prírodu,okolnosti.....nech žije koľko má ,ak má umrieť,tak nech odíde prirodzene a nie "mojou rukou",jedine tak by som vedela ďalej žiť so svojim svedomím....nechcem byť tvrdá,ale radili ste sa s lekármi aj o tejto možnosti? ak by sa narodilo aké má šance? v dnešnej dobe dosť vysoké si myslím

cecil36
16. jan 2015

@niki89 amnio vam vysla dobre, pretoze toto nie su geneticke vady. Ma razstep coho chrbtice ci ust (tiez rozdiel). V tomto tyzdni je to uz vyvovavany porod. Tiez by som si zistila vsetko o diagnozach, prognozach... a potom sa rozhodla.

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sylviasz
16. jan 2015

Možno to nebude až také hrozné ako to predpovedajú lekári. Aj oni sú len ľudia a nie raz sa fatálne zmýlili. Som šokovaná,že v takom vysokom štádiu navrhujú ukončenie tehotenstva. Prerušenie tehotenstva neexistuje, lebo ak sa niečo preruší môže pokračovať, ale to už pokračovať nemôže. Nevzdávaj to, aj keď je to ťažké. Veľa síl a Božieho požehnania. 🙂

alietam
16. jan 2015

vyvolali by ti ho a len by sa cakalo kym nezomrie same.Ja by som sa rozhodla ja sama za seba ze ja by som pockala kym sa nevypyta same na svet.Kamoska sa tak rozhodla jej malemu zistili ze nema vyvynuty mozog a lebku takze mak otvorenu hlavicku cakal kyn sa nenarodi sam aby ho mohli pochovat
Radsej pochodit viacero lekarov sono odbornikov nepoznam ale uz asi vies na koho sa obratit prajeme vela stastia hlavne nech sa lekari mylia a nech je babo co najzdravsie a ratsep coho chrbta , bruska ci pery?ak bruska a pery da sa zoperovat u nas v rodine sesternica mala rastep bruska zoperovali a dnes baba ma 15 rokov jednickarka je na jazyky anglistina lepsie ako ucitel takze drzime paste nech je to co najlepsie pre vas oboch

rachel36a
16. jan 2015

na ma malicky tiez razstep pusinky a podnebia... nepises coho razstep ma, ale ked pises ze by zil len dva roky tak asi chrbtica alebo brusna stena...nezavidi ti rozhodnutie, ja som bola tiez na nervy kym prisli vysledky z ania, to bolo ok, takze nema ziaden syndro a ty padom ame nemali ani o co rozmyslat, aj tak by na maleho nik nevzal lebo to nie je vada nezlucitelna so zivotom....malicke budes usiet normalne porodit a poto zomrie...bohuzial inak to nejde...

rebeka33
16. jan 2015

@niki89 urcite chod za viacerymi odbornikmi, ale ak to bude vazne, tak si to babo nezasluzi trpiet. Ani teraz ani 2roky. Moj nazor. Snad to nebude take vazne.

lubka.xz
16. jan 2015

@kinna
@janinah

baby sorry, ze sa pytam, ale zazili ste uz niekedy, ze posudzujete, zeby ste nic take nespravili?

motovidlo
16. jan 2015

@niki89 Nezvyknem lobovať v takýchto prípadoch za žiadne riešenie, lebo je to veľmi individuálne u každého dieťaťa. Ale od čias tvojej starej mamy sa toho zmenilo neskutočne veľa. Môj syn má hydrocefalus, za čias tvojej starej mamy by sme neprežili pôrod ani jeden, dnes sme tu obaja a syn je úplne v pohode fyzicky aj mentálne. Takže veľký pozor na takéto "odborné" rady, rozhodujte sa na základe vyšetrení skutočných odborníkov , nie na základe "susedin bratranec z ôsmeho kolena mal spolužiaka..."

janinah
16. jan 2015

@lubka.xz niečo trochu podobné áno,vtedy som si zisťovala ako sa choré dieťa "dáva preč" a to by som nedokázala,takže viem aký mám k tomu postoj,našťastie mám zdravé dieťa......nemusíš všetko nutne zažiť,aby si mohla napísať svoj názor s cieľom,aby žena ešte porozmýšľala o iných možnostiach...

jjanulkaa3
16. jan 2015

@niki89 Je mi to luto. Prajem vela SIL a to spravne rozhodnutie.

bonaqa2013
16. jan 2015

Mne pri 4 tehu robili amnio - všetko v pohode, narodilo sa dievčatko pekné , zdravé, potom v 3 mesiacoch nastali problémy, diagnostilovali DMO, hluchotu..... najnovšie zistili, že nie je v poriadku genetika. sme objednaní na Kramáre, len ako nám povedala doc., musia si to ešte naštudovať zo zahraničnej literatúry.
niekedy ani lekári nevedia čo a ako. Poznám zopár prípadov, kedy lekári povedali zlé správy ohĺadom zdrav stavu dieťaťa a po porode sa zistilo, že dieťatko je zdravé.
Nám zas povedali opačne. A neurobím s tým nič.

awamys
16. jan 2015

@niki89 Ja by som jednoznacne isla na prerusenie, nedokazala by som cakat, kym same vo mne zomrie, alebo sa narodi a zomrie, alebo sa bude umelo udrziavat na pristrojoch... Ak sa, samozrejme, po viacerych nezavislych vysetreniach a u viacerych odbornikov potvrdi, ze su to vady nezlucitelne so zivotom. Prerusenie tehotenstva pre zdravotnu indikaciu je ale na SK zo zakona mozne len do 24.tyzdna, ako dovtedy stihnes dalsie vysetrenia a dalsich odbornikov? 😕

sendy182
16. jan 2015

uff ťažké to rozhodnutie....ľúto mi prišlo......držím ti palce a posielam veľa sily.....nik ťa nemá právo odsudzovať....ak sa dá zájdi ešte za inými odborníkmi....

niki89
autor
16. jan 2015

Dakujem za prispevky

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre