Prečo sa nesmú brať lieky v prvom trimestri?

angela5
8. máj 2016

Zaujimalo by ma, ked embryo je napojene na krvny obeh prostrednictvom placenty az od 12 tyzdna tehotenstva, preco sa nesmu brat lieky a pod. v prvom trimestri?

buckeye
8. máj 2016

Ono je napojene aj davno predtym, len ta placenta je dokonala az od 12., no vyziva prebieha uz predtym, ciastocne cez zltkovy vak

candii
8. máj 2016

Tak ako povedala @buckeye .. a prvy trimester je najdolezitejsi vyvijaju sa vnutorne organy..

seahorse27
8. máj 2016

@angela5 Ako ze nie je napojene? Do tkaniva maternice sa predsa embryo implantuje par dni po oplodneni. Mozno take 2 tyzdne prebieha dokonala implantacia a potom je uz napojene na telo matky uplne...urcite sa 12 tyzdnov nezivi zo zltkoveho vaku 😅 Po 2 tyzdnoch ma uz placentu, ktora sa dalej postupne vyvija, ale je funkcna a zabezpecuje vymenu kyslika a zivin medzi matkou a embryom. V prvých tyzdnoch sa vytvaraju zaklady vsetkych organovych sustav, cize vtedy sa toho najviac pokazit...

buckeye
8. máj 2016

Ono to je vskutocnosti tak, ze tie prve tyzdne to ide cez zltkovy vak, ale ten sa zasobuje od matky, clovek nema zltko ako vtaky a plazy, ze by bolo zasobarnou bez pomoci matky 🙂 placenta sa vyvija v podstate od nidacie, a jej vyvoj je ukonceny v tom cca 12.tyzdni, avsak ziviny idu aj cez tu vyvijajucu sa, zltkovy vak dovtedy funguje ako prestupna stanica, nakolko embryo nema este pupocnu snuru, ani vsetky organy ako napr pecen, po ukonceni 12.t vyzivove latky idu cez pupocnik a priamo do embryonalnej pecene, po narodeni sa tato cesta do pecene uzatvara, rovnako ako maly otvorcek v srdiecku(ktory je sucastou prenatalneho krvneho obehu)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre