Práca s chemikáliami v tehotenstve

amarrie
1. dec 2021

Ahojte, prosim o radu, nasla som nejake starsie diskusie na tuto temu, no rada by som nejake aktualnejsie reakcie. Lekarka mi pred par dnami potvrdila tehotenstvo, som v 7tt, zatial mi spravila len ultrazvuk na potvrdenie a prva riadna kontrola s vysetrenim ma caka v piatok. V tej rychlosti som sa lekarky zabudla spytat, co robit, ked v praci prichadzam do kontaktu s lepidlom (obsahuje tetrachloretylen), zamestnavatel pre mna inu pracu nema. Okamzite som mu oznamila, ze som tehotna, a navrhol mi, ze sa mam nechat vypisat na PN a v case vychadzok mozem chodit do prace na par hodin denne riesit administrativu (bez kontaktu s lepidlom). Vyplacal by ma samozrejme na ruku, nacierno, bez gastrolistkov atd. Docitala som sa, ze v takychto pripadoch je zamestnavatel povinny ma preradit na inu poziciu a ak taka moznost nie je, mam narok na platene volno.

V starsich diskusiach sa mnohe zeny vyjadrili, ze by ich zamestnavatel doma s plnym platom nenechal, no ked je to zo zakona, moze ma toho tlacit do PN? Osobne sa mi tento napad samozrejme nepaci. Mate prosim s takouto situaciou skusenost? Dakujem za reakcie.

anjelicek26
1. dec 2021

Ked ma pre teba administrativnu pracu, tak nech nevymysla, ze nema! Urcite sa nenechaj do nicoho tlacit a proad sa s gynekologickou alebo obvodnym lekarom, vypisat ta mozu obaja (a ano, s plnym platom!), ideal si dohodnut na tu administrativnu cinnost home office a vsetci budu spokojny.

ivkazba
1. dec 2021

Ak pracuješ s chemikáliami a nemá pre teba inú prácu, ani náhodou nemusíš ísť na PN. V takom prípade ostávaš doma a zamestnávateľ ti platí plnú mzdu. Takže zamestnávateľovi spomeň §162 Zákonníka práce. Ak robíš s chemikáliami, tak zrejme o ňom aj vie, ale je pre neho lacnejšie poslať ťa na PN. Buď ti nájde inú prácu alebo máš nárok byť doma s plnou mzdou. Škoda ísť na PN, byť obmedzená vychádzkami a mať nižší príjem.

emalka
1. dec 2021

Info ktore mas je spravne. Zamestnavatel je povinny ti najst pocas tehotenstva pracu, ktora nebude zavadna. Ak to nevie z roznych dovodov urobit, je povinny ta platit aj ked nepracujes. To ze ta posiela na PN a navrhuje obchadzku s administrativou nacierno je pre mna znamenie ze o tom vie ale nechce sa mu do toho ist. Tiez nechapem preco ta na tu administrativu nemoze prelozit normalne a le chce to riesit takto.

Nemoze ta do nicoho tlacit, naopak ty mozes a mala by si tlacit jeho do toho aby si plnil zakonnu povinnost. Vela zien v tomto bode ale prestava lebo sa im nechce na zamestnavatela tlacit, boja sa alebo si nechcu narusit vztahy v praci, kedze ludia su vselijaky.

Kazdopadne, podla mna, je ovela lepsie zabojovat a dostavat plny plat ako polovicny z PNky, ved financie sa vam zidu. Ziadost o preradenie musis poslat pisomne a vyzaduj od nich pisomnu odpoved.

amarrie
autor
1. dec 2021

Dakujem Vam za odpovede. Ta administrativna praca, ktoru robim v ramci mojej pozicie aj teraz, zaberie tak max. 1-2 hodiny denne, cize plne by ma tym nevytazil. Je mi jasne, ze chce usetrit, ale ako pisete, nedam sa, a akonahle mi lekarka v piatok da potvrdenie, pisomne to zamestnavatelovi oznamim a budem nastojit na tom, na co mam narok. V starsich prispevkoch ma zarazilo, ze mnohe baby pisali o tom, ze im by zamestnavatel plny plat nikdy nedal, ak je to bezna prax, tak je to dost smutne.

emalka
1. dec 2021

@amarrie To je prave ten strach, lebo zamestnavatel sice moze protestovat, ale zakonna povinnost nepusti. Len my sa lahko nechame zastrasit, odradit a nedozadovat sa toho na co mame narok.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
emalka
1. dec 2021

@amarrie A este nezabudni ze tehotenstvo musis tiez oznamit pisomne, bez toho to neplati a nevztahuje sa na teba ochrana

amarrie
autor
1. dec 2021

@emalka ano dakujem, to mam v plane spolu so ziadostou o prelozenie, ked budem mat lekarske potvrdenie

kitycat
1. dec 2021

@amarrie vypisat sa na PN a v case vychadzky ist do prace? Wtf 🤣🤣

amarrie
autor
1. dec 2021

@kitycat no ja som nanho ostala pozerat ako tela na nove vrata. Manazerova zena je dokonca gynekologicka, takze mi to predostreli tak, ze aj ona tak vypisuje pacientky na PN, ze to nie je klasicka PNka, ze som chora, ale vraj "by mala znieť že nemôžeš momentálne vykonávať tuto prácu" 🙈

brembo
1. dec 2021

tetrachloretylén je velmy nebezpečný pre teba ale najma pre tvoje dieta. prečítaj si tento odkaz,prosím
https://arnika.org/toxicke-latky/databaze-latek...

zuzliq
1. dec 2021

@amarrie ahoj, pracujem vo firme, kde zamestnanci prichádzajú do styku s chemikáliami. Ja nie, mám administratívnu prácu. U nás je automaticky po oznámení tehotenstva žena preložená na administratívnu pozíciu, prípadne robí administratívu za kolegyne a oni preberú jej prácu. Ak taká nie je k dispozícii, zostáva doma s plným platom. U nás je to bežné. Nedaj sa do ničoho dotlačiť, zamestnávateľ na to nemá právo. Ak si nebudeš vedieť poradiť po dobrom, požiadaj ho, nech ti dá ten návrh o PN písomne a pôjdeš ho prekonzultovať na inšpektorát práce.

kormino
1. dec 2021

Ahoj,ja som chemická laborantka,tehotná som bola pred 28 rokmi,pracovala som až do nástupu na materskú.Vtedy to nikto neriešil,a to som pracovala z rôznymi chemikáliami,kyselinami lúhmi,takisto aj moje kolegyne.Na pn chodil len ten,kto mal rizikové tehotenstvo.

emalka
1. dec 2021

@brembo Myslim ze to autorka dobre vie a preto to riesi uz teraz 🙂

zuzliq
1. dec 2021

@kormino ahoj, dnes sa to určite rieši, neodporúčam autorke brať si s teba príklad.

ivkazba
1. dec 2021

Manažérovej ženy by som sa opýtala, či si môžem overiť na sociálnej poisťovni, že je možné vypísať PN akú ti spomenula. Hneď by stiahla chvost. Taká PN totiž neexistuje. PN zo zákona má lekár vypisovať vtedy, ak je na to medicínsky dôvod, inak porušuje zákon (áno, mnohí lekári to robia). Pracovný dôvod na PN neexistuje, pretože na to existuje § v zákonníku práce.

ivkazba
1. dec 2021

@kormino toto je názor ako z jaskyne. V minulosti sa robilo množstvo vecí, o ktorých dnes už veda vie, že sú škodlivé.

kormino
1. dec 2021

@zuzliq Ja absolútne nehovorím,aby si brala zo mňa príklad.V tej dobe sa to nedalo vôbec riešiť.

zuzliq
1. dec 2021

@zuzliq samozrejme má byť z teba

amarrie
autor
1. dec 2021

Dakujem za vsetky reakcie, riesim to uz teraz prave preto, ze sa obavam skodliveho vplyvu tej chemie, inak by som v tomto stadiu mozno ani tehotenstvo v praci este neoznamovala. Navyse v lete som prekonala skory potrat v cca 6tt, a chcem urobit maximum pre bezpecie babatka, a samozrejme aj seba.

kormino
1. dec 2021

@ivkazba To nie je názor z jaskyne,vtedy to bolo bohužiaľ tak.Ja som aspoň bola v čistom labáku v teple,ale mala som spolužiačky z priemyslovky,ktoré pracovali v chemických závodoch na prevádzke.Tie mohli ísť o štyri týždne skôr na materskú.Takže tak

zuzliq
1. dec 2021

@kormino mne je ľúto, že ste museli pracovať v takom prostredí ako tehotná, neviem, aké boli vtedy zákony. Môj komentár, aj ďalšej diskutujúcej smeruje skôr k tomu, že to znelo ako odrádzanie autorky od zákonného riešenia. Určite ste to tak nemysleli, ale verím, že naše práva si musíme voči zamestnávateľovi obrániť, nemáme stiahnuť chvost. Samozrejme, musíme dodržiavať aj naše povinnosti, potom bude ten pracovný vzťah výhodný pre oboch.

emalka
1. dec 2021

@amarrie drzim palce, podla toho ako sa spravaju to mozno nebude uplne prijemne jednanie s nimi, ale prava viete ake mate a budem verit a dufat ze vas zamestnavatel sa nakoniec rozhodne neporusovat zakon.
Urcite trvajte na vsetkych odpovediach pisomne a nevahajte to konzultovat s inspektoratom prace a socialnou poistovnou ak by bolo treba.

zzzza
13. sep 2024

@amarrie ako ste dopadli?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre