Pozitívný Trisomy test na DS pri dvojvaječných dvojičkách

anjelikdianka
30. apr 2022

Čakám dvojvaječné dvojičká.Som v 17 tt.Mám 38r.Usg na prvotlimestrálnom skrýningu dopadlo dobre.Obe detičky mali aj nosovú kost a NT 1.plod mal 1,3 a 2.plod 1,99.Ale krvné testy už boli pozitívné.Tak som išla na Trisomy test a ten vyšiel tiež pozitívne.Može mať trisomy test skreslený výsledok kôli tomu že čakám dvojičky?

simonkazga
30. apr 2022

Je mi ľúto, ak má trisomy pozitívny výsledok, znamená to, že aspoň jedno z detí má DS.

pukanec123
30. apr 2022

@anjelikdianka bohužiaľ trisomy test nemôže mat skreslený výsledok v prípade trizomie DS nakoľko to je z analyzy DNA dietata😞

kiki68
30. apr 2022

@anjelikdianka myslim, ze musis na amniocentezu, trisomy test nie je schvaleny ako diagnosticka metoda, Takze jedine takto zistis viac. Pri nifty boli nejake upozornenia pri dvojickach na nejake skreslenie vysledkov. Ale pravdepodobne to kvoli tomu, z e su dve a nevies ktore dieta to ma.

mamka1984
30. apr 2022

Trisomy testy sa považujú za spoľahlivé na cca 99%, a detekujú poškodenia aj ak mamička čaká dvojičky. Nechcem dávať falošnú nádej, ale skreslený výsledok môže byť, ak matka čakala trojičky a jedno z nich zomrelo v skorom štádiu. Takéto viacpočetné tehotenstvá a syndróm miznúceho dvojčaťa sú častejšie u starších mamičiek a mamičiek čo otehotneli krátko po vysadení HAK. Trisomy testy môžu dať falošný výsledok aj ak mamička má sama mozaikovo trizómiu (nemusí o tom ani vedieť), prípadne ak má nádor s danou poruchou, alebo ak ide o placentálny mozaicizmus (testy analyzujú DNA placenty, nie bábätka). Preto sa trisomy testy nemôžu použiť ako diagnostická metóda a lekár preto navrhne amniocentézu na overenie. Myslím na teba a veľmi držím palce.

any_soj
30. apr 2022

@anjelikdianka ahoj. Viem, že na toto sa nepýtaš, ale - dnes od rána mám v hlave a srdci toto video. A keďže tu máš reakcie "je mi ľúto "bohužiaľ "musíš na amniocentézu... - prezdielam ti ho sem. Mám 10 mesačnú dcéru, tak úplne živo cítim tú obrovskú vzájomnú nehu, radosť v situácii ako na videu. Ďalšia mamina, ktorá vraví "keby som sa mohla vrátiť späť do chvíle, keď mi oznámili diagnózu, plakala by som, ale tentoraz od stastia. Nečítajte všeobecné informácie ale konkrétne príbehy." Ako aj tu na koňovi som viackrát čítala odpovede od žien, ktoré majú dieťa s DS (niektoré som si spravila screenshot presne pre situácie, kedy môžu byť povzbudením pre ďalšiu maminu)... S otázkami je podľa mňa dobré obrátiť sa na laicke poradkyne z platformy rodín (maminy s dieťaťom s DS). Prajem ti veľa pokoja a radosti s tvojimi deťmi 🙂
https://www.facebook.com/306213632376/posts/101...
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=101...

ninacarter
8. máj 2022

@anjelikdianka nie som sice odbornik ale myslim ze viacpocetne tehotenstvo nema vplyv na vysledok testu. Ak by bol vysledok skresleny, co moze, lebo ziaden z tychto testov nie je stopercentny, pravdepodobne by ho ovplyvnil iny faktor nez dve babatka.
Ak ale mozem odporucat skuste na fb skupinu Komunita rodin s Downovým syndrómom alebo OZ Downov syndróm, tiez na fb. Pokojne sa dajte pridat a polozte tuto otazku. Ak tam je taka mamicka co toto zazila s dvojickami isto vam odpovie. Budeme sa snazit byt vam napomocni, ci uz cakate babatko s chromozomom navyse alebo nie 🙂
A gratulujem vam k detickam 🙂 prajem vam aby ste mali pohodove tehotenstvo aj porod.

any_soj
8. máj 2022

@ninacarter ten tvoj Tomi je fakt nádherný 😍

ninacarter
8. máj 2022

@any_soj ďakujem 😍 a hlavne teraz, ked mu vlasky narastli az takmer po lopatky 😁😍

anjelikdianka
autor
9. máj 2022

@ninacarter Dakujem.Vidím že máš krásného chlapčeka.Vedela si dopredu že bude mať DS?Má problém so srdiečkom alebo iné zdravotné problémy?Možeš mi napísať aj správu ak chceš.

ninacarter
9. máj 2022

@anjelikdianka pisala som ti spravu 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre