Pozitívny triple test na Downov syndróm plus dvojcievny pupočník

27. dec 2024

Ahojte.
Som v 17. týždni tehotenstva, mám 31 rokov a dnes mi volal doktor, že mám pozitívny screening na Downov syndróm, výsledok 1:190.
Vraj mi odporúča Trisomy test, nakoľko pri poslednom ultrazvuku bolo podľa neho všetko v poriadku, a žiadne znaky DS nevidel. Robil aj šijové prejasnenie, kde malo bábo hodnotu NT 1,9 mm a nosová kostička bola prítomná.
Avšak, našiel mi aj anomáliu na pupočníku, namisto 3 ciev sú len 2, so slovami, že to nemusí nič znamenať, že je to pomerne časté.
Lenže teraz, pri týchto dvoch nálezoch (vysoká pravdepodobnosť DS v kombinácii s dvojcievnym pupočníkom) som naozaj neistá a obávam sa toho najhoršieho.
Je tu niekto, kto to mal rovnako, alebo aspoň podobne a všetko bolo v poriadku a bábo bolo zdravé?
Takisto, tesne pred odberom som bola hospitalizovaná skrz koliku a zápal žlčníka v nemocnici (4 dni pred odberom na Tripple), mohlo aj toto ovplyvniť výsledok?
Ďakujem.

autor
27. dec 2024

Ešte dodám, že prvotrimestriálny screening bol v poriadku.

petraa2022
27. dec 2024

Moja kamaratka to mala podobne ako ty a nakoniec sa jej narodilo dievcatko s DS. Ale doktor jej vravel, ze nie vzdy to tak je.

leonakr
27. dec 2024

Ahoj ,mala som 27 r.prvé dieťa.Triple testy 1:90 ,vyšokovaná ,zničená.Ale keďže som vedela,že na potrat nepôjdem,takže žiadne trisomi , Amnio.Pockala som do 20 t na morfologický,skontroloval asi skoro všetko.45 min....nekonečne to bolo.🙈.Všetko bolo ok.Narodil sa zdravý chlapček.Krv mi brali v júni....a pre mňa ako pre alergika najhorší mesiac,stále má svrbí nos,oči...ale fungujem bez liekov,dá sa to vydržať.Takze či to mohlo súvisieť 🤷.Ďalšie dve deti Triple testy neg.zdravé.

michaela329
27. dec 2024

Na morfologickom UTZ si bola? U iného Dr. Mne napríklad vyšli Triple v poriadku a až na morfo sone mi našiel Dr. príznaky Edwards syndrom, čo nakoniec potvrdil aj trisomy test a amniocenteza (malý odišiel v 16tt). Určite by som išla na morfo - ak sa aj potvrdí Down a rozhodnes sa dieťa donosit, môžu tam byť vady na srdiečku alebo iné veci a tie je dobré vedieť už pri pôrode. Držím palce, nech ste v poriadku.

lentilka
27. dec 2024

Ja som mala oveľa horší pomer 1:20 a mám zdravé dieťa. Je to len štatistika... A áno, dala som si robiť aj Trisomy, aj som bola u Grochala na morfologickom ultrazvuku. Všetko ok. Tieto tripple testy sú veľmi nepresné.

kiki68
27. dec 2024

Tie trisomy su dobre na to, ze vies na com si, ak nechces hned amnio. Alebo das hned amnio a mas to uplne jasne a tiez dalsie veci. Ak mas peniaze na trisomy, tak to neni zly napad a budes mat klud na dusi. Ved tam je ta spolahlivost diagnostiky cez 98% pri tychto NIPT testoch ako je napr trisomy. Ja som si dala uz druhy raz nifty test a mala som kludne tehu. Davali sme to pri synovi a teraz dalsom babatku hned okolo 11+3 robit.

autor
27. dec 2024

Veď práve, aj ja si idem dať spraviť Trisomy a ešte idem na morfologický ultrazvuk v 20. týždni ku Grochalovi. (T.j. skoro v polke januára) Tak uvidím, podľa toho... Ale mám strach. Hlavne kvôli tomu dvojcievnemu pupočníku. :/

michaela329
27. dec 2024

Mala ho suseda, keď čakala dcéru a je v poriadku. Tiež jej inak zle vychádzali testy, kvôli veku (37). Ale nipt a morfo to vyvratili.

ysseba
27. dec 2024

Môj mladší mal dvojcievny pupočník. Síce je pravda, že "len" ten, že screeningy som mala negatívne. Ale moja doktorka tiež stresovala, že to nezvykne bývať len tak bez nejakej inej vady. Na morfologickom všetko dôkladne pozrel, na moje naliehanie či je naozaj všetko v poriadku pozrel to základné rýchlo ešte raz a všetko bolo ok. Malý je v poriadku. Na tvojom mieste by som si pre pokoj v duši dala Trisomy, ale podľa mňa to bude zhoda náhod. Že pozitívny screening je falošne pozitívny, to je veľmi častý problém týchto testov. A že dvojcievny má ako môj, proste len tak. Neboj, dobré to bude. Inak teraz čakám tretie (som 21tt), mám 37 rokov a Trisomy som si dávala robiť hneď v 11tt, s odbermi na Tripple testy. Popravde - o výsledky Tripple som sa ani nezaujímala pre istotu 🙂

jankatusik
27. dec 2024

Ahoj ja som mala triple test 1:45. Morfologicky usg som mala 3 minor markery tie najsilnejšie a to nosova kost pod 1 pencil a má byt nad 5 NF som mala 6,3 a prefrontalny edém. Bola som u odborníka v Košiciach na tento morfologicky usg. Kde mi tvrdil že to vyzerá na dawna. Posielal má na gén.testy z krvy alebo na odber plodovej vody ale nešla som pretože na potrat by som v žiadnom prípade nešla. A výsledok? Mala je zdravá❤️

jarnajar
27. dec 2024

34 rokov, 1:70, dvojcievny pupočník a hraničnú hodnotu šijový edém. Všetko dopadlo super. My sme žiadne ďalšie vyšetrenia neriešili, prijali by sme ju aj tak. Jedine kvôli dvojcievnemu pupočníku bola dcéra vyšetrená aj prenatálnym kardiológom v detskom kardiocentre. Odporúčam, keďže je tam väčšie riziko srdcových vád.
Toto je ale náš prípad, ty musíš vedieť, či by si prijala dieťa s DS, či to potrebuješ naisto vedieť už pred pôrodom, atď. Ono racionálne vzaté, prerátaj si tie svoje čísla na %, tam lepšie uvidíš, že pravdepodobnosť postihnutia je v podstate stále malá.

kiki68
27. dec 2024

@ysseba nam tie z kombinovaneho testu ani nerobili na trizomie cez, vraj nifty je na toto velmi presny a nepocita s vekom a tie dalsie metody ( vratane tripple), uvidime, co sa narodi. Vsetko vyslo zatial ok. Syn je zdravy, ten uz bude mat 5 rokov

kvadrinkaaa
27. dec 2024

Ja som mala 1:170 a išla som rovno na amnio. Dcérka je zdravá. 😊

majlo1234
28. dec 2024

Mal som rovnaku hodnotu na ds ako ty. Nesla som na trisomy testy, nakolko mi neboli odporucane na genetike. Rovno ma poslali na amnio, kde ma ubezpecili ze dieta bude zdrave. Pre mna to bolo najlepsie vysetrenie a odpadol mi obrovsky kamen zo srdca

any_soj
28. dec 2024

Píšeš "obávam sa toho najhoršieho.". Akurát máme kamarátku na návšteve, ona je učiteľka v škôlke. Ja som zas žila ako dobrovoľníčka v komunite s ľuďmi s mentalnym postihnutím. Ona má aj teraz ziacika s DS. Práve včera večer sme sa o tom opäť raz rozprávali. Že DS je nie to najhoršie, ani zďaleka. Že autizmus, alebo napríklad silné ADHD je oveľa, oveľa horšie - pre psychickú pohodu samotného človeka, a hlavne pre rodinu. Že ľudia s DS trpia, keď ich bolí hlava, majú zlomenú nohu či zápal pľúc, ale nie apriori z dôvodu toho, že majú DS. Opäť raz mi prišlo ľúto, že nám dieťa s DS pri žiadosti o pestunsku starostlivosť neponúkli. Matky ľudí s DS často hovoria "nečítajte všeobecné informácie, ale skutočné príbehy." Odporúčam Platformu rodín - môže ťa sprevádzať niektorá z mám, laickych poradkyň, ktoré samé majú dieťa s DS. https://www.platformarodin.sk/poradenstvo/laick...
A super na FB stránka Downov syndróm.
Držím palce ❤️

lentilka
29. dec 2024

@any_soj pekny prispevok

maury
29. dec 2024

Namiesto 3 ciev len dve. Tak kamoška z tohto mala o vyše dva mesiace predčasný pôrod, nakoľko cievy nestačili vyživovať bábo a prestalo rast a priberať. Plus dostala preeklampsiu. Jej na začiatku povedali, že to môže byť problém a hrozí tam predčasný porod. Bola s malým v nemocnici na oddelení pre predčasne narodené a dieťa bolo v poriadku a úspešne rastie. A ten screening DS kolegyni predpovedali 3 ťažké vrodené choroby a dieťa sa narodilo zdravé a nemá vôbec žiadne problémy ani následky.

domcavesel
29. dec 2024

Ja som mala 1:20 a mám 27 rokov, žiadne choroby v rodine, bola som len na morfologickom sone, všetko dopadlo v poriadku, bábo je zdravé, klop klop

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre