Pozitivny screening rázštepu nervovej trubice a downovho syndrómu sa nepotvrdil!

katuslogin
15. aug 2019

Ahojte zienky, chcem sa s vami podelit s mojou skusenostou, ktora ma stala vela nervov a slz a ak pomoze aspon jednej z vas, budem happy 🙂 Pocas prveho trimestra sme sa rozhodli este pred morfologickym ultrazvukom pre platene NIFTY testy. Mam 30rokov, je to moje prve tehotenstvo, nic co by nevyhnutne znamenalo komplikacie alebo nutnost robit dasie testy. Napriek tomu sme sa rozhodli, ze ak tu takato moznost je, vyuzijeme ju. Vysledky NIFTY testov prisli v mojom 18tt, vsetko bolo maximalne v poriadku, vysledky jednotlivych trizomii boli viac nez 1/miliarda a dozvedeli sme sa aj pohlavie dietatka 🙂 Este v ten den mi volali z ambulancie gynekologa, ze dostali vysledky beznych tripple testov. Moje vysledky boli trizomia18 1 v 8, trizomia13 1 v 120, Down 1 v 220, NTD 1 v 85. Nastal chaos, googlenie si informacii a pocity toho, ze treba verit NIFTY vysledkom, striedali priserne hodnoty vysledkov z tripple testu. Moj doktor ma odporucil na urychlene morfologicke vysetrenie k p. doktorovi Holanovi (Bratislava ProCare). Pan doktor si s najvacsou preciznosotou a trpezlivostou prechadzal cele telicko babatka, vsetko nam komentoval a hovoril, ako by co vyzeralo, v pripade, ze by malo dietatko akykolvek z vyssie uvedenych syndromov. Vysledok? Dieta je zdrave, ani jedna z chorob sa pri ultrazvuku nepotvrdila, nie su ziadne naznaky toho, ze by to malo byt v buducnosti inak. Dievcata, zienky...prosim verte tomu, co citite, nepanikarte hned, ak sa rozhodnete len pre tripple test a zistite vysledky, ktore nie su vobec pozitivne. Vsetko moze byt inak...Prajem vam vsetkym pokojne tehotenstvo a zdrave babatka.

jamimka
15. aug 2019

Super, tak to ma byt, mamky sa nikdy nemylia. 😘Takže tie kombinované testy nifty sú spoľahlivé...

zuz02
15. aug 2019

Ja mam pododnu skúsenosť so screeningom. Výsledky zle, aj opakovane a malý je zdravý. Už ma 8 rokov a nič mu nie je. Cele to testovanie je len štatistika a biznis ako vytiahnuť peniaze od vystrasenych mamiciek.

nickpick
15. aug 2019

@katuslogin otazka:nifty a trisomy testy su tie iste testy?

maminuska
15. aug 2019

@katuslogin bohužiaľ ja mám skúsenosť opačnú , trizomy test pozitívny na down, NT v norme , nosová kostička bola ale veľmi malá , navrhnutá amnio tá odmietnutá , morfologický ultrazvuk bol v poriadku . Výsledkom je narodený chlapček s mozaikovou formou Down matke vo veku 39 rokov.

truthy
15. aug 2019

@katuslogin to mám veľkú radosť, že je dieťatko zdravé, ja by som sa zbláznila keby sa mi také niečo stane, ja som sa testovať nedala, ale pri druhom určite!

katuslogin
autor
15. aug 2019

@nickpick Lisia sa malicko v cene, pretoze su to dve rozlicne spolocnosti. Co sa tyka testovaneho, nie je tam nejaky rozdiel.

natuska87
15. aug 2019

@katuslogin Za "mojich" čias, tak sofistikované testy nerobili...Ale na základe zlých AFPéčiek usúdili, že moje dieťa je poškodené.Bála som sa a na rady lekárov, sme chceli TT ukončiť.
Ale niečo mi neustále hovorilo, že to nie je pravda...A nebola, chválabohu...🙂😉

katuslogin
autor
15. aug 2019

@maminuska To ma velmi mrzi. Chcela som len upokojit mamicky, ktore mozno bojuju s podobnymi pocitmi z vysledkov. Na morfologickom ultrazvuku si kosticku doktor nevsimol alebo sa to vyvinulo neskor? Nas si dal extremne zalezat na vsetky sprievodne znaky ochoreni (prekrizeny prstik, pohyblivost noziciek, tvar sanky, velkost nosteka,...)

julka828
15. aug 2019

@katuslogin nic v zlom ale pises ze " zienky nepanikarte verte svojim pocitom" ale tka to vobec nie je tvoj pripad. Ved ty si si este nazaciatku dala urobit testy potom bezne triple a tak este kontrola u dalsieho doktora ktory ta ako pises precizne skontroloval. Cize je super ze to dobre dopadlo ale v podstate si si dala urobit vselijake vysetrenia. Cize rada ze dajte na svoje pocity a nepanikarte ? Odveci.. ak si nie som ista idem to skontrolovat presne ako ty 😊

miadi
15. aug 2019

Tie tripple este Nie su diagnoza. Iba upozornuju ze nieco moze byt zle. Mne vyslo 1:2 DS a 1:5 Edwards to su uz tak nizke hodnoty ze geneticka vysvetlila tam uz nie je otazka ci je vobec babo zdrave ale ktore z tychto trisomy mà . Panorama potvrdila DS . Drobcek umrel pred amnio. Pitva placenty potvrdila DS.S malou ma tripple testy vobec nevystrasili lebo vysledky - tie odhadove cisla videla len midwife a uistila ma ze su ok. Trebars tvoje cisla na ds 1:220 je uplne minimalna sanca zeby malo DS. Tie tripple este nie su diagnoza Ale lepsie je ich mat urobene aby sa vedelo ci treba podrobnejsie zistovat ci je tam problem. A DNA testy z krvy su naj. A Potom utz v 20tt objavi aj ine problemy. Alebo vyluci.

katuslogin
autor
15. aug 2019

@julka828 Julka, pisem o pocitoch medzi vysetreniami. Ako vidis, my sme testy riesili od zaciatku a urobili by sme tak zas.

jania023
15. aug 2019

@katuslogin ty uz mam babatko v naruci ze z urcitostou pises ze ju ok?
Tiez som si tym presla a istotu mas iba po porode.
Mne lekary tvrdili ze krv je pozitivna, utz negativny ale ze do genov nikto nevidi ale aj keby mal Dawnov tak len lahku formu kedze ju nevideli na utz. Az po porode sa to vyuzlilo a do vtedy som trpla. Po porode prisla ta mnou pediatricka zo slovami ci som mala problemy v tehu a to uz vedela ze je v prdeli😬
No nastastie som sa mylila a mala je ok

alojzova
9. okt 2019

@katuslogin ahoj a uz si porodila babetko

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre