Babule obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc, názory.
Mala som jačmeň na oku a v jeden deň sa to nedalo vydržať a neuvážene som si dala na noc očnú masť asi pol centimetra do oka - Dexa Gentamicin a ešte bola aj po dobe expirácie. Uvedomila som si to až nasledujúci deň ráno, už som si tú masť nedala. Mohlo nejako uškodiť dieťatku v 2 trimestri ten kúsok čo som si dala?
@jamidoma Nic sa ti nestane, je to len ocna mast. Omnoha viac svisntva do tela dostavas denne v potrave v podobe E-cok, postrekov a podobne a si tu.
to, ze je preexpirovana je najmenej. Lem nechapem, ze bez doporucenia lekara si hodis jednorazovo do oka antibiotikum. To ti moze narobit ovela viac skody do buducna, co sa tyka rezistencie. Niektori ludia si daju hocico, co doma najdu. Nepochop.
Ježiš,určite to ublížilo,to je taký zásah do tela,aplikovaná masť na oko,toto myslíte vážne??
Vôbec nic sa nestane 😊
Neboj sa ja si myslím že určite nie keďže si ju použila len raz a málinko
Určite to babatku neublížilo, neboj. Držte sa!
Nestresuj sa bábo to cíti....
@cristi
@ave17 ja sa tu tiež pozastavovala nad niektorými vecami a hovorila som si,že toto vážne tá kočka rieši. Ibaže stačí ak sa raz dostaneš do situácií, ktoré tu baby riešia denne ako napr takáto alebo,že niečo zješ alebo niečo...a bojíš sa, tak aj za cenu,že by si mala byť za blázna, chceš vedieť názory iných,či sa s tým stretli, aké boli následky...ak by som to nechala len v sebe, stále by som nad tým premýšľala a čím viac premýšľas,tým je horšie
@stanulienkat ja si to uvedomujem, urobila som chybu, nikdy som takto neurobila, len teraz nervózna z toho jačmeňu,ešte aj na hlave ekzém z tých hormonálnych zmien,čiže celá hlava svrbivá..proste nerozmýšľala som :( už som si riadne na seba ponadávala
@kacenka2803 snažím sa :(
ano, ja ti rozumiem, ja ta vobec nesudim...ak ked to mozno inak vyznelo.Niekedy urobime rozhodnutie , ktore neskor olutujeme a mame strach, aby to nemalo nasledky, v tvojom pripade ,na babetku. Ako sa hovori, za opytanie nic nedas... mozes byt uplne v klude, z takeho maleho mnozstva masti sa nic nemoze stat babetku, len nabuduce opatrne s liekmi, radsej sa vopred opytaj , je tu aj skupina zdravotnikov a lekarov, ktori ti budu ochotni odpovedat na podobne otazky...🙂
Neda mi na tuto otazku zareagovat🙂ja ta uuuuplne chapem a uplne chapem aj otazke,ktoru si polozila😉....ja som v prvom tehotenstve bola rovnako vystresovana prvorodicka a riesila som uuuuplne ze vsetko! Pamatam si,ako som zjedla parmezan a nasledne sa na krabicke docitala,ze je vyrobeny z nepasterizovaneho mlieka! Celu rodinu som v panike presvedcila,ze urcite mam z toho lysteriozu a babatko bude teraz postihnute a ked som zistila,ze navyse bol uz tyzden po zaruke,tak som myslela,ze som tym babo minimalne zabila!🙂 dva dni som v strese na sedacke googlila cely vyrobny proces parmezanu,aby som zistila,ci tie dve lyzicky mohli babatku ublizit😅 a takto som stresovala cele tehotenstvo fakt zo vsetkeho! Nedala som si ani septonex na ranu,pre istotu😂teraz,ked sa na to spatne pozriem,musim sa na tom len smiat😀 V druhom tehotenstve som uz neriesila nic,dala som si kludne aj sprej do nosa pri nadche,kvapky do oci a ked som sa na to pytala svojho gynekologa,ci je to ok,tak mi iba povedal,ze vsetky tieto lokalne lieky babatku uskodia ovela menej ako napr.majonezova treska,ktoru zjem😉 tak ziadne stresy,babatko je urcite uuuplne ok a z tej antibiotickej masti do oka sa mu urcite nic nestalo😀 bezstresove a kludne tehotenstvo prajem😉
@cristi ani som to od teba nebrala v zlom 🙂 však už si nadávam do všetkého možného. Nikdy sa mi také nič nestalo,ani ma nenapadlo len tak zobrať liek a prečo práve teraz a ešte aj po záruke, porazí ma.
ďakujem za povzbudenie 🙂 priateľ je zo mňa už na nervy, že ja som z toho na nervy 🙂
@zojka78 tak teraz som sa zasmiala, ako keby som čítala o sebe 🙂 :D presne toto robím ja, všetko si googlim, len niečo zjeme a potom si poviem sakra mohla som? a googlim,či to škodí bábu, či mu z toho môže niečo byť, priateľ je zo mňa už na nervy aj celá rodina. A keď som zistila toto,čo som urobila, tak som myslela,že infarkt dostanem, včera celý deň na za pc, no nič som nenašla, tak dnes už zúfalá, že aj za cenu,že zo seba urobím blázna, tak sa spýtam :(
Ďakujem za tvoj príspevok, naozaj mi zlepšil náladu 🙂 dúfam,že ak teda bude druhé bábo, tak to budem brať inak, tak ako ty píšeš. Na jednej strane je dobré,že máme taký prístup k informáciám,ale keď tak rozmýšľam na druhej strane naše maminy boli na jednom ultrazvuku aj to možno hovorím moc a asi na jednom odbere krvi a sú tu. Niekedy je dobré mať informácie,ale zase niekedy je to na škodu ako hovorí moja mamina. Už sa mi celá rodina vyhráža, že mi odpoja internet :D
😀presne ako u nas😀chudak muz sa zo mna skoro zblaznil! 3 roky mi trvalo presvedcit ho,aby sme do toho znova sli😂 ale to uz som po tych vsetkych skusenostiach z prveho tehotenstva a parmezanovom attacku na babo vedela,ze som sa vzdy stresovala zbytocne a fakt to bolo o dost kludnejsie....samozrejme,opatrnosti nie je nikdy dost,ale zas priviest muza na psychiatriu tiez nemusime😀
@jamidoma a teraz sa tu budes ospravedlnovat niekomu takemu,ako je @stanulienkat ,ze si si dala lokalne antibiotikum do oka? Dobre si urobila,ze si si ho dala..jacmen je bakterialna infekcia,nic ine by ti nezabralo..a co ze je po expiracii? Nejaky datum tam byt uvedeny musi.
nic sa ti nestane, maximalne su konzervanty dnu po funuse a teda jednotlive latky uz nemaju svoj ucinok. Urcite ti to nema ako ublizit, podobnu otazku riesila inak aj moja mama a tak jej to bolo vysvetlene lekarnickou.
@kristinali este , ze su tu take mudre baby ako si ty😉 Ona sa mi neospravedlnovala, ale slusne komunikovala. Antibiotikum sa dava jednorazovo??? To som nevedela. Skus to povedat hocikomu inteligentnejsiemu od teba a vysmeje ta.
@jamidoma v dobe kedy moja mama cakala mna sa urcite este na ultrazvuk nechodilo..podla toho, co vsetko nevedeli, ze sa moze a nemoze jest v tehotenstve, pocas dojcenia a nasledne co dat dietatu, by som tu uz asi ani nemala byt..ale je pravdou, ze sme nemali taky lahky pristup k sladkostiam a tiez nebolo treba mat nad detmi taky dozor, von som chodila asi uz od 4-5 rokov sama a vyblbli sme sa s deckami zo sidliska do sytosti..nesleduj sa tak. zbytocne do seba nehadz tieto svinstva, bud v klude a vsetko bude ok. vela stastia.
@stanulienkat nikto tu netvrdil,ani ja,ani autorka spravy,ze atb sa davaju jednorazovo. Ona urobila dobre,ze si ho dala. To ty tu hned na pockanie moralizujes a odsudzujes ju kvoli pouzitiu antibiotika.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@jamidoma je nepravdepodobné, ze to nejako uškodilo, nestresuj.