Potrat a PN v ďalšom tehotenstve

19. júl 2024

Dobrý deň, mám za sebou tento rok jeden potrat. Momentálne som znovu tehotná, začiatkom augusta mám kontrolu. Trápia ma klasické ťažkosti ako únava, nevoľnosti či hnačky. Chcem sa však opýtať, je možné dr. požiadať aby ma kvôli potratu vypísal v tomto tehotenstve radšej na PN? Pracujem ako živnostník v oblasti marketingu a reklamy, čo znamená že od budúceho mesiaca sa vo veľkom začnú plánovať vianočné kampane a veci s tým súvisiace - to je každý rok bláznovstvo samé o sebe a riadny nápor na psychiku. Rok sme sa snažili o prvé tehotenstvo ktoré nakoniec aj tak nedopadlo dobre, preto by sme tentokrát neradi čokoľvek podcenili. Máte prosím niekto skúsenosť s tým že by vás dr. vypísal na pn kvôli predošlému potratu? Ďakujem.

sense
19. júl 2024

Ja som nebola PN, ono aj tak prvé tri mesiace sú na prírode.

saxana000
19. júl 2024

Mna vypisal pre sialene nevolnosti.ked o.par.tyzdnov prestali prisla som na kontrolu a pytala.sa do roboty.skoro mu oci vypadli.ze vy chcete ist do prace?asi novodoby trend marodovat od ocikania testu..popros doktora ci ta vypise ze sa necitis dobre a vzhladom na predoslu skusenost chces byt opatrna.ma udrzanie a podporu moze nasadit utrogestan a nakazat setriaci rezim.urcite to pochopi a ked prejde rizikove obdobie po prvych tyzdnoch sama uvidis ako sa budes citit.mozno sa do prace rada vratis alebo budes chodit s kyblikom az do porodu stastna ze si doma v posteli a nemusis.sa hybat.

kvoli
19. júl 2024

Kvôli nevoľnostiam a stresu nie (prvy potrat sa tiez neberie do uvahy) ale bolesti krizov, kolien a podobne sú uz na PN. Gratulujem a želám nech tie nevolnosti rychlo prejdu 😊

michaela329
19. júl 2024

Ja som tiež tehotná po potrate, mne PN núka na každej poradni, ale cítim sa fajn a nejak som sa už poučila, že všetko sa ovplyvniť neda 🤷 Uvidím ako to bude, keď nám v škole začne sezóna viróz - to už PN asi zvážim.

cookie29
19. júl 2024

nevidim dovod, preco by si mala ist na PN, pokial nemas nejaky problem. Tehu po strate je o nervy, mala som MA viackrat, takze rozumiem, ale pokial nekrvacas napriklad atd a najma v ranych stadiach nie je dovod. Drzim palce

lucianak
19. júl 2024

Ja som tiez mala 1 potrat. Potom sa podarilo otehotniet a doki sa ma automaticky opytala, ci nechcem ist radsej na PN. Keby sa ma nespytala ona, opytala by som sa ja.
Drizim palce, nech je vsetko ok.

polovnicka92
19. júl 2024

Tiež som potratila a keď opäť otehotniem pôjdem rozhodne na Pnku

nikaeli
19. júl 2024

Ja som bola PN, ale nie vyslovene kvôli predchádzajúcemu MA. Aj keď sa to bralo do úvahy, rovnako ako MMT predtým. Hlavný dôvod u mňa bol ten, že som od začiatku tehotenstva krvácala a trvalo to cca do 20tt, už si presne nepamätám. Potom som čerpala dva týždne dovolenku a potom som náhle skončila v nemocnici pre veľké bolesti a tlaky. Keďže pracujem v špec.MŠ s deťmi s PAS, čo býva občas nebezpečné, nakoniec som bola PN celé tehotenstvo. Či ťa vypíše kvôli klasickým nevoľnostiam a možnému stresu v práci, to neviem. Zamestnávateľa môžeš oficiálne požiadať o úpravu prac.podmienok.

autor
19. júl 2024

@nikaeli pracujem ako živnostník

domka222
19. júl 2024

Dva krát som mala zamlčaný potrat,tretie tehotenstvo som makala do nástupu na MD

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cukroska
19. júl 2024

Netreba si dať radiť iným. Sto ľudí sto názorov .Treba sa rozhodnúť VŽDY podľa seba.Ty sa poznáš aj svoje telo a psychiku. Len ty musíš vedieť či to dáš, alebo nie. Nezabudni,že tu to je vždy 50 na 50 väčšinou a rozhodnutie je na Tebe.

autor
19. júl 2024

@cukroska ja viem že by som najradšej išla na pn, išlo mi skôr o to či má niekto skúsenosti s tým že by ho po potrate v ďalšom tehotenstve vypísal gyn na pn, či s tým nebude problém. Môjho lekára sa na to uecite opýtam, aj mu vysvetlím prečo by som bola radšej na pn. Samozrejme v konečnom dôsledku bude mat posledné slovo on.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petronela1985
19. júl 2024

Neviem si predstaviť povedať doktorke, že chcem ísť na PN, veď ona je od toho, aby to posúdila. Krvácala som prvých 5 mesiacov počas tehotenstva, až potom ma vypísala na PN. To je v kompetencii lekára, na to ich máme.

autor
19. júl 2024

@petronela1985 povedala som, že sa na to lekára opýtam = tzn. lekár to posúdi predsa 🙂 treba čítať s porozumením..

sisska96
19. júl 2024

Nie, pokiaľ nemáš ťažkú fyzickú robotu

butterflyeffect
19. júl 2024

Ja som od prveho dna na PN, poziadala som doktorku a povedala ze nie je problem, ale boli sme na IVF(otehotnela som po takmer 6 rokoch), som po MMT, mam resekovamu cast maternice, mam administrativny pracu ale na zmeny-12 hodinove, plus vek 36. Neviem co z toho zavazilo ze som mohla na PN.

cukroska
19. júl 2024

@sisska96 záleží od lekára. Je veľa lekárov ktorí na požiadanie vypíšu na PN ked povie,ze3sa necíti dobre a má veľmi stresujúce zamestnanie.

michaela329
19. júl 2024

@sisska96 sú aj iné rizikové práce, zdravotné sestry a učiteľky napríklad - práca nie je fyzicky namáhavá, no riziková je (vírusy, baktérie, úrazy zapríčinené deťmi alebo pacientmi). Dr. to vedia zvážiť.
@petronela1985 Úprimne, ak niekto krváca do 5. mesiaca a Dr. ho na tú PN nepošle, tak u takého gynekológa by som ja nezostala. A to zatiaľ PN odmietam.

petronela1985
19. júl 2024

@michaela329 mile rada, ale ako tehotnú ma nechce zobrať nikto 🤔 tak to nie vkuse krvácam, mala som hematóm. Zatiaľ musím zostať u tejto doktorky, nič iné mi nezostáva.

petronela1985
19. júl 2024

Píšeš, že chceš požiadať lekára, ja s porozumením viem čítať 👍 každopádne, držím palce v tehotenstve

autor
19. júl 2024

@petronela1985 tak lekár je tam predsa pre mna, ja mu mám povedať svoje ťažkosti, pocity. Na základe toho sa on vyjadrí. Neprechádza si dr moju kartu zakaždým čo tam som.. automatická otázka na každej návšteve je ako sa cítim a aké mám ťažkosti. Nevidím na tom proste nič zle 🙂 a presne ako píše komentár vyššie, nerozumiem skôr tvojmu lekárovi že to takto podcenil. Pri predošlom tehu som počas pobytu v nemocnici 2x ležala vedľa žien s hematomom. Prajem veľa šťastia tiež, hlavne nech všetko dobre dopadne, lebo to je to, na čom záleží ❤️

petronela1985
19. júl 2024

Tak, môj gynekológ šiel do dôchodku a táto gynekologička prevzala jeho ambulanciu. Rada prízvukuje, že ona je MUDr., ma diplom z medicíny, atestácie, certifikáty. Však ok, len jej chýba empatia. Celý prvý trimester mi prízvukovala, že to je buď alebo. Holt, ako tehotnú ma nikto nevezme do starostlivosti, u nás v Nitre to tak chodí. Nie každý lekár sa skutočne zaujíma o pacienta, ja by som neverila, že sú takí, ale môj obvodný lekár je tiež taký, kým nepríde na problém, tak lieči, posiela na vyšetrenia. Akurát na gynekologičku mám smolu. Držím palce, nech to dotiahneme do úspešného konca ✊

petronela1985
19. júl 2024

Ale už som na PN, v piatom mesiaci už ma vypísala sama od seba, lebo sa mi počas vyšetrenia spustilo krvácanie. Takže aby som jej nekrivdila.

autor
19. júl 2024

@petronela1985 hej, s týmto som počula že sú riadne šarapaty keď si chce niekto počas tehu zmeniť gynekológa.. hlavne že už si doma a môžeš oddychovať 🙏 aspoň vieš že máš silné bábo keď to všetko takto krásne zvládlo 🙂 presne tak, držme si palce ✊

ariess
19. júl 2024

Ja som bola pn , mala som dva potraty a prvé rizikové tehotenstvo. Tiež mám prácu náročnú na psychiku a doma som bola spokojnejšia a kludnejsia. Takže ak by ti to malo pomôcť, určite sa opýtaj a zostaň doma.

zzzza
14. sep 2024

Chcem veľmi ostať ešte v práci ten stres by sa dal aj zvládnuť ale to ze pred tehotenstvom som bola vkuse chorá z toho kontaktu s ľuďmi neviem ci chcem riskovať... Zas doma nuda sociálna izolácia

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre